Οικονομία

ΕΚΤ: Μεταξύ 1,75% και 2,25% το «ουδέτερο» επιτόκιο – Έρχονται δυο μειώσεις

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ΕΚΤ, το ουδέτερο επιτόκιο είναι μία έννοια που θα μπορούσε να δώσει κάποιες πληροφορίες για το πόσο ακόμα μπορεί να μειωθεί το κόστος δανεισμού

Στην οριοθέτηση για το ουδέτερο επιτόκιο ή φυσικό επίπεδο για το επιτόκιο καταθέσεων, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το οποίο ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την ανάπτυξη και θεωρείται πλέον μεταξύ 1,75% και 2,25%, όπως ανέφερε η τράπεζα σε άρθρο της στο Οικονομικό Δελτίο και μεταδίδει το.Reuters, υποστηρίζοντας ότι το επίπεδο αυτό δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Το ποσοστό αυτό, κάτω από το εύρος 1,75% έως 2,5% που έδωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον Δεκέμβριο, είναι πιθανό να τροφοδοτήσει τις εικασίες ότι έρχονται κι άλλες μειώσεις επιτοκίων, δεδομένης της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης που είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει τον πληθωρισμό και θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να επιστρέψει στον στόχο του 2% μετά από τέσσερα χρόνια υπέρβασης.

Ωστόσο, η ΕΚΤ έκανε επίσης τα πάντα για να υποβαθμίσει τη σημασία της νέας εκτίμησης, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι χρήσιμη για τη χάραξη πολιτικής, δεδομένου ότι η ουδετερότητα δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια και τα μοντέλα ενέχουν «πολύ υψηλό βαθμό» αβεβαιότητας.

«Οι εγγενείς αβεβαιότητες καθώς και οι εννοιολογικές ελλείψεις περιορίζουν τη χρησιμότητα των διαθέσιμων εκτιμήσεων του φυσικού επιτοκίου για την άσκηση νομισματικής πολιτικής σε πραγματικό χρόνο», ανέφερε η ΕΚΤ.

Το ουδέτερο επιτόκιο έχει βρεθεί στο επίκεντρο τους τελευταίους μήνες, αφού αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι αυτός θα είναι ο επόμενος στόχος.

Η νέα εκτίμηση υποδηλώνει ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο βρίσκεται τώρα στο 2,75%, θα χρειαστεί δύο ακόμη μειώσεις πριν φτάσει στο ανώτατο όριο του εύρους των εκτιμήσεων.

Αυτό είναι ήδη αναμενόμενο, καθώς οι επενδυτές βλέπουν τρεις ή τέσσερις ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος, δεδομένου ότι η τράπεζα ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αναιμική ανάπτυξη.

Η εφημερίδα υποστήριξε επίσης ότι αυτό το ουδέτερο επίπεδο, το οποίο αναφέρεται ως “r*” στην ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντς, δεν έχει μετατοπιστεί σημαντικά μετά την πανδημία, παρά ορισμένες εκτιμήσεις για το αντίθετο.

«Μετά από μια μέτρια αύξηση μετά την πανδημία, το ενημερωμένο εύρος σημειακών εκτιμήσεων του πραγματικού φυσικού επιτοκίου για τη ζώνη του ευρώ παρέμεινε γενικά αμετάβλητο από τα τέλη του 2023 και είναι συνεπές με τις εκτιμήσεις που τεκμηριώθηκαν», πρόσθεσε.

Ενώ ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προτείνει τα δικά τους εύρη για το ουδέτερο επιτόκιο ως πιθανούς κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής, άλλοι, ιδίως στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, έχουν υποβαθμίσει κάθε ποσό.

«Το ουδέτερο είναι μια πολύ ισχυρή αναλυτική έννοια, αλλά όχι τρομερά χρήσιμη για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, δεδομένης αυτής της ενσωματωμένης αβεβαιότητας», δήλωσε αυτή την εβδομάδα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Πιέρο Τσιπολόνε .

Ο Φίλιπ Λέιν, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, υποστήριξε εν τω μεταξύ ότι μια σειρά από παράγοντες καθορίζουν πόσο περιοριστική μπορεί να είναι η πολιτική και αυτοί δεν μπορούν να εκφραστούν με έναν μόνο δείκτη

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu