Διεθνή

ΕΚΤ: Καμία από τις υπό ένταξη στο ευρώ χώρες δεν πληροί τις προϋποθέσεις

Αυτό οφείλεται κυρίως στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς τα περισσότερα υποψήφια μέλη εξαρτώνται ενεργειακά από τη Ρωσία

Στην αναφορά πως καμία από τις υπό ένταξη στο ευρώ χώρες δεν πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια, την ίδια ώρα που πολλές από αυτές έχουν αποκλίνει από τους ισχύοντες κανόνες προχώρησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε έκθεσή της σχετικά με τα μελλοντικά μέλη.

Όλα τα μέλη της ΕΕ – εκτός από τη Δανία -, υποχρεούνται να υιοθετήσουν το κοινό νόμισμα, ωστόσο η μη συμμόρφωση δεν τιμωρείται, οπότε λίγες είναι εκείνες που εργάζονται ενεργά για την ένταξή τους, με τους υπόλοιπους να προτιμούν να διατηρήσουν την ανεξάρτητη νομισματική πολιτική.

“Αντανακλώντας τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, έχει σημειωθεί περιορισμένη πρόοδος όσον αφορά τη συμμόρφωση με τα κριτήρια σύγκλισης”, ανέφερε η ΕΚΤ στη διετή έκθεση προόδου για τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία.

Αλλά τα ζητήματα είναι πολύ βαθύτερα από την απλή τήρηση των οικονομικών κριτηρίων, πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

“Η ποιότητα των θεσμών και της διακυβέρνησης είναι σχετικά αδύναμη σε όλες τις υπό εξέταση χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης – ιδίως στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία”, ανέφερε.

Η απόκλιση από τα κριτήρια ένταξης στην ευρωζώνη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς τα περισσότερα υποψήφια μέλη εξαρτώνται από τη Ρωσία για τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Η Ουγγαρία φάνηκε να σημειώνει τις ασθενέστερες επιδόσεις, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις που αφορούν στον πληθωρισμό, το χρέος, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού, ενώ το νόμισμά της ήταν εξαιρετικά ευμετάβλητο και δεν συμμορφώθηκε με τους κανόνες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης, ανέφερε η ΕΚΤ.

Η Πολωνία και η Ρουμανία ήταν επίσης χαμηλά στη λίστα, καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια για τον πληθωρισμό, το έλλειμμα και το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού, παρόλο που τα επίπεδα χρέους τους ήταν πολύ χαμηλότερα από τα επιτόκια αναφοράς.

Οι δύο χώρες δεν συμμορφώνονται επίσης με τους κανόνες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης της κυβέρνησης, πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Η Βουλγαρία, η οποία προσπαθεί ενεργά να προσαρμοστεί στο ευρώ και εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα ενταχθεί το επόμενο έτος, απέτυχε στα κριτήρια πληθωρισμού και η ΕΚΤ δήλωσε ότι ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές.

“Μακροπρόθεσμα υπάρχουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της σύγκλισης του πληθωρισμού στη Βουλγαρία”, δήλωσε η ΕΚΤ. “Η βιώσιμη σύγκλιση στη Βουλγαρία απαιτεί οικονομικές πολιτικές προσανατολισμένες στη σταθερότητα και ευρείες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu