Οικονομία

ΕΚΤ – Ερευνα καταναλωτικών προσδοκιών: Εκτίμηση για χαμηλότερο πληθωρισμό, εισόδημα και οικονομική ανάπτυξη

Πέφτουν και οι προσδοκίες για αύξηση των δαπανών, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές εμφανίζονται συγκρατημένοι

Η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσιοποίησε την έρευνα «ECB Consumer Expectations Survey results – June 2023», για τις προσδοκίες των καταναλωτών του μηνός Ιουνίου 2023.

Βασικά σημεία της έρευνας 

Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023:
• Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό των καταναλωτών μειώθηκαν τόσο για τους επόμενους 12 μήνες όσο και για τα επόμενα τρία χρόνια.
• Οι προσδοκίες για αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ οι προσδοκίες για αύξηση των ονομαστικών δαπανών μειώθηκαν περαιτέρω.
• Οι προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες έγιναν ελαφρώς λιγότερο αρνητικές, ενώ το αναμενόμενο ποσοστό ανεργίας σε 12 μήνες παρέμεινε αμετάβλητο.
• Οι προσδοκίες για αύξηση των τιμών των κατοικιών τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ οι προσδοκίες για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες πριν μειώθηκαν ελαφρά.

Πληθωρισμός
Ο διάμεσος ρυθμός του εκτιμώμενου πληθωρισμού τους προηγούμενους 12 μήνες παρέμεινε αμετάβλητος στο 8,0%. Ωστόσο, οι διάμεσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν περαιτέρω στο 3,4%, από 3,9% τον Μάιο, και αυτές για τον πληθωρισμό τρία χρόνια πριν μειώθηκαν επίσης, υποχωρώντας στο 2,3% από 2,5% τον Μάιο. Έχοντας υποχωρήσει τους δύο προηγούμενους μήνες, η αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες παρέμεινε αμετάβλητη. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν πολύ χαμηλότερες από τον εκτιμώμενο ρυθμό πληθωρισμού του παρελθόντος, ιδίως στον ορίζοντα τριών ετών. Οι αντιλήψεις και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν στενά ευθυγραμμισμένες μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων, αν και οι νεότεροι ερωτηθέντες (ηλικίας 18-34 ετών) συνέχισαν να αναφέρουν χαμηλότερες αντιλήψεις και προσδοκίες για τον πληθωρισμό από τους μεγαλύτερους ερωτηθέντες (55-70 ετών). (Αποτελέσματα πληθωρισμού)

Εισόδημα και κατανάλωση
Οι καταναλωτές ανέμεναν ότι το ονομαστικό εισόδημά τους τους επόμενους 12 μήνες θα αυξηθεί κατά 1,2%, όπως και τον Μάιο. Οι αντιλήψεις για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκαν περαιτέρω στο 6,7%, από 6,8% τον Μάιο. Οι προσδοκίες για αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν επίσης περαιτέρω στο 3,4%, από 3,5% τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Μάρτιο του 2022. Η πτώση των προσδοκιών για αύξηση των ονομαστικών δαπανών παρατηρήθηκε τόσο στους νεότερους (ηλικίας 18-24) όσο και στους νεότερους (ηλικίας 18-24) μεγαλύτεροι (55-70 ετών) ερωτηθέντες. (Αποτελέσματα εισοδήματος και κατανάλωσης)

Αγορά εργασίας και οικονομική ανάπτυξη
Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη για τους επόμενους 12 μήνες ήταν ελαφρώς λιγότερο αρνητικές και διαμορφώθηκαν στο -0,6%, έναντι -0,7% τον Μάιο. Οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες στο 11,0%. Οι καταναλωτές συνέχισαν να αναμένουν ότι το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας θα είναι ελαφρώς μόνο υψηλότερο από το εκτιμώμενο τρέχον ποσοστό ανεργίας (10,9%), υποδηλώνοντας μια γενικά σταθερή αγορά εργασίας. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023, οι προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη ήταν 0,4 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο αρνητικές και οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας 0,7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερες, αντανακλώντας πιο θετικό κλίμα για τις αναμενόμενες οικονομικές προοπτικές. (Αποτελέσματα αγοράς εργασίας και οικονομικής ανάπτυξης)

Πρόσβαση σε στέγαση και πίστωση
Οι καταναλωτές περίμεναν ότι η τιμή του σπιτιού τους θα αυξηθεί κατά 2,1% τους επόμενους 12 μήνες, σταθεροποιώντας σε χαμηλό δύο ετών. Οι προσδοκίες για επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες πριν μειώθηκαν ελαφρά στο 5,0%, από 5,1% τον Μάιο. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στις προσδοκίες των ομάδων μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, ενώ οι προσδοκίες των δύο χαμηλότερων εισοδηματικών ποσοστών παρέμειναν αμετάβλητες. Η αντιληπτή πρόσβαση σε πιστώσεις τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκε και πάλι ελαφρώς, όπως και τον Μάιο, ενώ οι προσδοκίες για πρόσβαση σε πιστώσεις τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες. (Αποτελέσματα πρόσβασης στέγασης και πίστωσης)

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu