«Τα μέλη εξέφρασαν αυξημένη πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός βρισκόταν σε καλό δρόμο για να υποχωρήσει σταθερά στον στόχο του 2%», σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης 6-7 Μαρτίου που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) φάνηκαν περισσότερο σίγουροι στην τελευταία τους συνεδρίαση ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%, κάτι που δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στα επιχειρήματα υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της τράπεζας από τις 6-7 Μαρτίου.
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα για τέταρτη διαδοχική φορά τα επιτόκια της στη συνεδρίαση του Μαρτίου, ενώ άρχισε να θέτει προσεκτικά τις βάσεις για μια μείωση τον Ιούνιο, υποστηρίζοντας ότι είχε σημειωθεί καλή πρόοδος στην επιβράδυνση του πληθωρισμού προς τον στόχο.
“Τα μέλη εξέφρασαν αυξημένη πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός βρισκόταν σε καλό δρόμο για να υποχωρήσει σταθερά στον στόχο του 2%”, σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ακόμη ότι, αν και θα είναι συνετό “να περιμένουμε τα εισερχόμενα στοιχεία”, η επιχειρηματολογία για το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων “ενισχύθηκε”.
“Ενώ θα ήταν συνετό να περιμένουμε νέα εισερχόμενα στοιχεία και αποδεικτικά στοιχεία, η υπόθεση για την εξέταση των περικοπών των επιτοκίων ενισχύθηκε”, αναφέρουν χαρακτηριστικά. “Αυτό βασίστηκε στις πιο πρόσφατες προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ”, επισημαίνουν.
Υπενθυμίζεται ότι οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ αναθεώρησαν καθοδικά τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό σε γενικό και δομικό επίπεδο, ιδίως για το 2024. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές των ειδικών, ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,3% το 2024, 2,0% το 2025 και 1,9% το 2026.
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 11 Απριλίου και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να κρατήσουν και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια. Οι αναλυτές περιμένουν η πρώτη μείωση των επιτοκίων να γίνει τον Ιούνιο.
Υποχωρεί ο πληθωρισμός
Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ έδειξαν περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού και συγκράτηση στις μισθολογικές απαιτήσεις, ενώ οι δείκτες ανάπτυξης υποδηλώνουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να βρίσκεται στο δρόμο για μία μέτρια ανάκαμψη.
Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό χτες η Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβράδυνε στο 2,4% ετησίως τον Μάρτιο στην ευρωζώνη από το 2,6%, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε ότι θα διατηρούταν αμετάβλητος.
Παρομοίως, υποχώρηση παρουσίασαν και οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, με τον λεγόμενο δομικό δείκτη, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, να επιβραδύνει επίσης περισσότερο από όσο αναμενόταν.
Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης υποχώρησε τον Μάρτιο στο 2,9% ετησίως από το 3,1%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη κάμψη στο 3%.
Στο ίδιο κλίμα, σήμερα έγινε γνωστό ότι και οι τιμές παραγωγού παρουσίασαν μείωση κατά 1% στη σύγκριση Φεβρουαρίου – Ιανουαρίου, με τον δείκτη να εμφανίζει ετήσια πτώση 8,3%
Πως διαβάζει τα πρακτικά η ING
Η ING στοιχειοθετεί τα εξής από τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 6 και 7 Μαρτίου:
– Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης εξακολουθούν να κλίνουν προς τα κάτω. Η μακροοικονομική εκτίμηση για πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ηπιότερη πορεία του πληθωρισμού αλλά και με ενδείξεις υποτονικότητας δεν ήταν νέα. Είναι ενδιαφέρον ότι η ΕΚΤ συζήτησε ότι η πιο αδύναμη από την αναμενόμενη οικονομική δραστηριότητα δεν θα οδηγούσε απαραίτητα σε μεγαλύτερη αποπληθωριστική πίεση, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό, τουλάχιστον σε ένα σενάριο όπου η παραγωγικότητα δεν ανακάμπτει.
– Παραμένουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών. Παρά την επιβράδυνση του μετρούμενου πληθωρισμού, η ΕΚΤ εξακολουθεί να ανησυχεί για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, ο οποίος ήταν πολύ υποτονικός και «έδωσε περαιτέρω υποστήριξη στην εικόνα της δυσκολίας του «τελευταίου μιλίου». Επίσης, η πρόσφατη αύξηση σε όλες τις συνιστώσες του ΕνΔΤΚ, εκτός των τροφίμων, θεωρήθηκε προειδοποίηση ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη τελειώσει.
– Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή των πρακτικών είναι αυτή των επιτοκίων. Σύμφωνα με τα πρακτικά, «υπήρξε συναίνεση ότι θα ήταν πρόωρο να συζητηθούν περικοπές επιτοκίων στην παρούσα συνεδρίαση». Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το Διοικητικό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η υπόθεση για την εξέταση των περικοπών των επιτοκίων ενισχύεται».
Μια σαφής υπόδειξη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης των επιτοκίων προήλθε από την ακόλουθη φράση: «Το Διοικητικό Συμβούλιο θα είχε σημαντικά περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες μέχρι τη συνεδρίαση του Ιουνίου, ειδικά για τη δυναμική των μισθών. Αντίθετα, οι νέες διαθέσιμες πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση του Απριλίου θα ήταν πολύ πιο περιορισμένες, καθιστώντας πιο δύσκολο να είμαστε αρκετά σίγουροι για τη βιωσιμότητα της διαδικασίας αποπληθωρισμού μέχρι τότε», αναφέρει η ING.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Γερμανία: Οριακή ανάπτυξη 0,1% στο γ’ τρίμηνο 2024
- Σπαρτιάτες: Νέα διακοπή στην δίκη για εξαπάτηση των εκλογέων
- Το ΝΑΤΟ δεν «ζορίστηκε» από την επίθεση της Μόσχας με βαλλιστικό πύραυλο
- Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Γκίκας: “Η από-ανθρακοποίηση των νησιών θα αλλάξει την εικόνα τους σε όλα τα επίπεδα”
- Αλεξ Λάτσης: Ο δευτερότοκος γιος του Σπύρου Λάτση δημιουργεί αθόρυβα οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη
- ΕΕ: Οριακή αύξηση 1,1% στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Οκτώβριο
- Κυρανάκης: Στον Αρειο Πάγο σήμερα 22/11 για υπόθεση απάτης στην Κτηματογράφηση
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις