Διεθνή

Έκλεισε η συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – «Εκπτώσεις» στις επιπτώσεις για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς προσπαθούν να μειώσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου και να τιμωρήσουν περαιτέρω τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι πρεσβευτές των 27 χωρών υπέγραψαν σήμερα Τετάρτη το προτεινόμενο ανώτατο όριο για την τιμή του πετρελαίου που αποστέλλεται σε χώρες εκτός της Ένωσης ως μέρος του όγδοου πακέτου κυρώσεων του μπλοκ κατά της Μόσχας, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν την απόφαση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων που θα έχουν οι κυρώσεις σε χώρες με μεγάλες ναυτιλιακές βιομηχανίες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις ήταν ιδιωτικές.

Το ανώτατο όριο τιμής ήταν υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των εταίρων της G7 εδώ και μήνες. Αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες είπαν στους Financial Times ότι οι ακριβείς λεπτομέρειες του ανώτατου ορίου τιμών δεν περιλαμβάνονται στο όγδοο πακέτο, εν αναμονή της έγκρισης από την G7, και ότι θα απαιτηθεί νέα ομόφωνη συμφωνία για την εφαρμογή τους.

Η ΕΕ συμφώνησε επίσης ότι θα λάβει υπόψη την αποτελεσματικότητα, τη διεθνή ανταπόκριση και τον αντίκτυπο στις δικές της οικονομίες από το ανώτατο όριο τιμών, για να αποφασίσει πώς θα το επιβάλει, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Η ΕΕ βρισκόταν υπό πίεση να κλείσει συμφωνία για το νέο πακέτο – το οποίο περιλαμβάνει επίσης περισσότερους περιορισμούς στις εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών και κυρώσεις σε Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους – ως απάντηση στην κίνηση του Πούτιν να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας αυτή την εβδομάδα. Η προσάρτηση ήρθε μετά από δημοψηφίσματα που οι δυτικές χώρες τα χαρακτήρισαν παράνομα.

Οι κυρώσεις θα τεθούν επίσημα σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, που αναμένεται αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ελλάδα, Μάλτα ,Κύπρος

Υπνεθυμίζεται ότι η Μάλτα, η Ελλάδα και η Κύπρος, των οποίων οι στόλοι δεξαμενόπλοιων μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου, ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου στις τιμές του πετρελαίου στις ναυτιλιακές τους βιομηχανίες. Τα τρία μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ναυτιλιακά έθνη είχαν ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες από το Bloomberg, εξαιρέσεις, καθώς θεωρούν ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες θα τιμωρηθούν άδικα, προς όφελος ναυτιλιακών ανταγωνιστών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό οδήγησε σε ορισμένες παραχωρήσεις προς αυτές τις χώρες, σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου της Δευτέρας και το οποίο είδε το Politico. Για παράδειγμα, το σχέδιο αναφέρει ένα σύστημα επόπτευσης από την Επιτροπή, το οποίο θα αξιολογεί πρακτικές παράκαμψης, όπως η αλλαγή σημαία των σκαφών. Εάν η Κομισιόν διαπιστώσει «σημαντική απώλεια εργασιών» λόγω αυτών των πρακτικών αποφυγής, θα «προτείνει μέτρα για τον μετριασμό» των επιπτώσεων αυτών των τεχνικών για την αποφυγή του μέτρου ανώτατου ορίου τιμής.

«Εγκρίναμε ένα νέο πακέτο κυρώσεων», είπε στους δημοσιογράφους ο Αντρέι Σάντος, πρεσβευτής της Πολωνίας στην ΕΕ. «Περιλαμβάνει ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που αποστέλλεται σε τρίτες χώρες και μηχανισμούς για την αποφυγή αποφυγής των κυρώσεων».

Προκειμένου να επιβληθεί το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει την τρέχουσα νομοθεσία του. Τον Ιούνιο, οι χώρες μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε πλήρες εμπάργκο υπηρεσιών ασφάλισης και χρηματοδότησης για το πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης, ενώ η ίδια η μεταφορά ως υπηρεσία εξαιρέθηκε. Οι περισσότεροι από αυτούς τους περιορισμούς θα ξεκινήσουν να ισχύουν στις 5 Δεκεμβρίου, μαζί με την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού αργού στην ΕΕ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu