Αίτημα προς την ΕΥΠ με το οποίο ζητούν να επιβεβαιώσει ή όχι την παρακολούθηση πολιτικών, στρατιωτικών και άλλων προσώπων που περιλαμβάνονται σε λίστες που είδαν το φως της δημοσιότητας, απέστειλαν οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση.
Ήδη η Εισαγγελία οργάνωσε εφόδους της Υπηρεσίας Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε εταιρείες, γραφεία και πιθανότατα σπίτια στελεχών εμπλεκόμενων εταιρειών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αποστείλει προς την ΕΥΠ αίτημα με το οποίο ζητάει επίσημες απαντήσεις σχετικά με τη δημοσιοποίηση λιστών ονομάτων προσώπων των οποίων φέρονται να έχουν υποκλαπεί οι επικοινωνίες τους.
Οι υπόλοιποι έλεγχοι που οργανώθηκαν από τους δύο εισαγγελείς φαίνεται να αφορούν εταιρείες και πρόσωπα που επίσης συνδέονται είτε απευθείας με τις δύο βασικές εταιρείες είτε μέσω φυσικών ή νομικών προσώπων, όπως για παράδειγμα περιπτώσεις που εμφανίζεται κοινή έδρα ή κοινά πρόσωπα στη μετοχική τους σύνθεση.
Έτσι φαίνεται πως έφοδοι έγιναν και σε σπίτια προσώπων που τέθηκαν στο στόχαστρο της έρευνας καθώς οι εισαγγελείς έχουν στη διάθεσή τους κάποια δεδομένα για πειστήρια που ενδέχεται να βρεθούν, τα οποία πιθανότατα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υπόθεση.
Οι εισαγγελείς παράλληλα συνεχίζουν την έρευνά τους και αξιοποιούν όλα τα δεδομένα που συλλέγουν, ενώ περιλαμβάνουν στον φάκελο κάθε στοιχείο που προκύπτει από δημοσιογραφική έρευνα αλλά και άλλα που φαίνεται να προκύπτουν από διάφορες πηγές, ώστε να αξιολογηθούν και να μελετηθούν όλα.
Μαίνεται και η πολιτική αντιπαράθεση
Η υπόθεση έχει πυροδοτήσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται μετωπικά με το Μέγαρο Μαξίμου να υπογραμμίζει πως η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο για την δικαιοσύνη και να σημειώνουν πως με το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ που ψηφίστηκε διορθώνονται παθογένειες προηγούμενων χρόνων. Την ίδια στιγμή σε υψηλούς τόνους κριτική ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας απαντήσεις σε μια ερωτημάτων.
H σύγκρουση αναζωπυρώθηκε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Documento που κάνει λόγο για παρακολούθηση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη (αναφέροντας στο πρωτοσέλιδο πως ήταν ο «στόχος 5046c»). Είναι εμφανές πως πρόκειται για ένα θέμα που θα κυριαρχήσει στην πολιτική επικαιρότητα στο δρόμο προς τις κάλπες και οδηγεί σε σφοδρές συγκρούσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως «η ελληνική Δικαιοσύνη προχωρά τη διερεύνηση, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και των όσων σχετικών αναφέρονται σε αυτήν, με την αμέριστη συνδρομή των κρατικών αρχών, ώστε να διαλευκανθεί κάθε πτυχή, ακόμα και το εάν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου».
Καταιγιστικά είναι τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το θέμα των παρακολουθήσεων, με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει στο Open πως ο κ. Μητσοτάκης ήξερε πολύ καλά τι γίνεται και είναι συνένοχος. Μάλιστα έθεσε μια σειρά ερωτημάτων όπως για παράδειγμα για ποιο λόγο η Εισαγγελέας της ΕΥΠ κυρία Βλάχου υπέγραψε 6 φορές για την παρακολούθηση για τουλάχιστον ένα χρόνο του κ. Χατζηδάκη. Σημείωσε ακόμα πως και οι 156 βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ είναι πλέον συνένοχοι.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Wall Street: Νέα ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500
- Καναδάς: Πέντε ειδησεογραφικά ΜΜΕ μηνύουν την OpenAI για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας
- Νάγκελ (ΕΚΤ) για γαλλικά ομόλογα: Δεν διασώζουμε μεμονωμένες χώρες
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη σχεδόν 1% για τον Stoxx τον Νοέμβριο
- Attica Πολυκαταστήματα: Μας έβαλαν πρόστιμο 400.000 ευρώ για μηδενικό τζίρο
- ΕΛΙΝΟΙΛ: Μειωμένα κατά 5% στα 7,73 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 9μηνο
- Attica Bank: Ασκήθηκαν 359,4 εκατ. δικαιώματα, αντιστοιχούν σε 1,25 δισ. νέες μετοχές
- Δείτε live: Τα αποκαλυπτήρια του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις