Τράπεζες

Εισαγωγή Optima στο Χρηματιστήριο: Καλή είδηση για την αγορά, καλύτερη για Βαρδινογιάννη και παλαιούς μετόχους

Αριστερά ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Optima bank, Γεώργιος Τανισκίδης και δεξιά ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτριος Κυπαρίσσης.

Το επενδυτικό κοινό θα πρέπει να σκεφθεί εάν του προσφέρει κάτι διαφορετικό η έκδοση αυτή σε σχέση με τις υφιστάμενες τράπεζες, που έχουν καλύτερες αποτιμήσεις

Η εισαγωγή μιας τράπεζας στο Xρηματιστήριο Αθηνών μετά από 17 χρόνια είναι γενικά μια καλή είδηση για την αγορά. Για κάποιους όμως φαίνεται ότι είναι καλύτερη. Έχουν περάσει πολλά πέτρινα χρόνια και έχουν χαθεί δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Το ότι η Optima bank πραγματοποιεί δημόσια προσφορά μετοχών 27-29 Σεπτεμβρίου και διαφημίζει στην τηλεόραση ότι είναι η πρώτη τράπεζα που μπαίνει στο χρηματιστήριο ως επιχείρημα για να αγοράσουν οι επενδυτές μετοχές της δεν αποτελεί κίνητρο αγοράς. Κίνητρο μπορεί να αποτελέσει το ότι είναι αναπτυσσόμενη τράπεζα, αλλά όχι το προηγούμενο επιχείρημα που προβάλλεται στους τηλεοπτικούς δέκτες. Άλλωστε οι τελευταίες εισαγωγές τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών της Τράπεζας Κύπρου και της Proton Bank του επιχειρηματία Λαυρέντη Λευρεντιάδη, μόνο δυσάρεστες μνήμες θυμίζουν στην αγορά. Μια σύμπτωση είναι ότι ο σημερινός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίυο της Optima bank, ο Γεώργιος Τανισκίδης, ήταν ο τελευταίος πρόεδρος της Proton Bank, πριν τεθεί η τράπεζα σε εκκαθάριση, λόγω του γνωστού σκανδάλου (ένα από τα πολλά που συνέδεσαν τον προαναφερόμενο επιχειρηματία).

Ο κ. Τανισκίδης δεν έχει σχέση με τα όσα έγιναν τότε στην τράπεζα, καθώς κλήθηκε να αναλάβει διοικητική θέση αφού ξέσπασε το σκάνδαλο και για σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να  υπάρξει ομαλή μετάβαση μέχρι την διάσπασή της σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Optima Bank: Από 6,4 έως 7,2 ευρώ η τιμή διάθεσης των μετοχών

Από 27 έως 29 Σεπτεμβρίου η δημόσια προσφορά για την είσοδο της μετοχής στο Χρηματιστήριο

O ίδιος είναι έμπειρο τραπεζικό στέλεχος (ήταν επικεφαλής και στη Millennium bank) και έχει καλές σχέσεις με τον βασικό μέτοχο την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Η Optima bank είναι μια σχετικά νέα τράπεζα αλλά είναι παλιά ως εταιρεία. Είναι η πρώην Επενδυτική Τράπεζα (ιδρύθηκε το 2000), που ανήκε στην Marfin του Ανδρέα Βγενόπουλου, την οποία ο όμιλος Βαρδινογιάννη, με πλούσιο επιχειρηματικό παρελθόν και παρόν, εξαγόρασε. Η αναφερόμενη οικογένεια γνωρίζει πολύ καλά από τράπεζες. Ηταν βασικός βασικός μέτοχος στη Xios Bank – με επικεφαλής πάλι τον Γ. Τανισκίδη – η οποία (Xios Bank) στη συνέχεια απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς του Μιχάλη Σάλλα. Στη συνέχεια, δεν συμμετείχε στις μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις όπως  και άλλοι μέτοχοι, με αποτέλεσμα να μειωθεί και να τείνει στο μηδέν η συμμετοχή τους στην τράπεζα.

Ενα βασικό χαρακτηριστικό της Optima bank και του βασικού μετόχου είναι ότι συμμετέχει μέσω νομικών προσώπων στο μετοχικό της κεφάλαιο. Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στο μετοχολόγιο θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κάποιο φυσικό πρόσωπο αλλά μόνο νομικά πρόσωπα, μια συνήθεια του ομίλου Βαρδινογιάννη να ελέγχει εταιρείες μέσω νομικών προσώπων και όχι απευθείας τα φυσικά πρόσωπα.


Πηγή: Ενημερωτικό Δελτίο Optima bank

Ο όμιλος Βαρδινογιάννη έχει σημαντικά οφέλη από τις τράπεζες και απο δάνεια που έχει λάβει. Επίσης εταιρεία συμφερόντων του έχει τύχει μεγάλου κουρέματος δανείου (Χρυσός Οδηγός Α.Ε.). Στην Τηλέτυπος Α.Ε. όπου συμμετείχε και έπεσε έξω, οι τραπεζίτες δεν είχαν ζητήσει εγγυήσεις προσωπικής περιουσίας για δάνεια που τελικά δεν εξυπηρετήθηκαν.

Εν κατακλείδι, η εισαγωγή της τράπεζας είναι ένα καλό νέο για την αγορά γιατί δείχνει ότι επανέρχεται το ενδιαφέρον για τον κλάδο, ενισχύει το Χρηματιστήριο Αθηνών με μία εταιρεία με κεφαλαιοποίηση περίπου μισού δισ. ευρώ , αλλά αφορά τους ίδιους επιχειρηματίες, που ούτως ή άλλως έχουν ισχυρή κα μεγάλη παρουσία στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα η παρουσία τους ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Για αυτούς και για άλλους παλιούς μετόχους η εισαγωγή είναι ένα πολύ καλό νέο και για ένα ακόμα λόγο. Ορισμένοι μέτοχοι απέκτησαν μετοχές της τράαπεζας πριν από ένα χρόνο μέσω της μετατροπής ομολογιών σε μετοχές. Αγόρασαν ομολογίες πέρυσι τον Σεπτέμβριο και εν συνεχεία τις μετέτρεψαν σε μετοχές με κόστος 4,2 ευρώ ανά μετοχή. Αν γίνει σύγκριση με το εύρος τιμών που ορίστηκε να γίνει η δημόσια εγγραφή δηλαδή από 6,4 ευρώ έως 7,2 ευρώ, τότε γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ήδη έχουν υπεραξίες από 52,38% έως 71,42%.

Περί αποτιμήσεων

Ας πάμε τώρα στην αποτίμηση της τράπεζας και στη σύγκριση της με τις άλλες συστημικές. Η τράπεζα έχει ίδια κεφάλαια 298 εκατ. ευρώ με στοιχεία 30/6/2023. Σε αυτά εάν προστεθούν τα υπό άντληση κεφάλαια ήτοι έως 151,2 εκατ. ευρώ (λαμβάνοντας υπόψη τη μέγιστη τιμή διάθεσης δηλαδή τα 7,2 ευρώ), τότε θα διαμορφωθούν σε 449 εκατ. ευρώ. Με ανάλογο υπολογισμό η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας θα διαμορφωθεί σε 530,59 εκατ. ευρώ. Αυτό δίνει μία τιμή μετοχής προς ίδια κεφάλαια (P/BV) ίση με 1,18.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο αντίστοιχος λόγος (P/BV) για τη μετοχή της  Alpha Bank είναι 0,52 (τιμή μετοχής 1,34 26/9/2023 ευρώ προς ενσώματη λογιστική αξία μετοχής 30/6/2023: 2,59 ευρώ)

Η Optima bank μπορεί να δικαολογήσει υψηλότερες αποτιμήσεις από τις άλλες συστημικες τράπεζες εάν συνεχίσει να εμφανίζει υψηλές αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων, δηλαδή εαν τα κέρδη συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ίδιο υψηλό ρυθμό, που αυξήθηκαν τα τελευταία τρίμηνα. Όμως, η τρέχουσα απόδοση ιδίων κεφαλαίων (25%) αναμένεται να υποχωρήσει δεδομένου ότι τα κεφάλαιά της θα αυξηθούν κατά το ποσό της αύξησης κεφαλαίου ενώ ο ρυθμός αύξησης των κερδών θα περιοριστεί δεδομένου ότι η αύξηση των επιτοκίων (άρα και τα έσοδα από τόκους) έχουν φθάσει ή θα φθάσουν τον επόμενο χρόνο στην κορύφωσή τους (και θα χρειαστεί νέα πιστωτική επέκταση).

Εδώ το ενημερωτιό δελτίο της Optima bank για να δείτε περισσότερες πληροφορίες 

Χρήστος Ιωάννου
[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu