Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε επισήμως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η παρουσίασε έγινε σε χώρο εκδηλώσεων στου Ψυρρή και μετείχαν στελέχοι του κόμματος όπως ο Γιώργος Σταθάκης, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Χάρης Μαμουλάκης, η Ειρήνη Αγαθοπούλου, η Τζένη Αρσένη κ.α., πολλοί εκ των οποίων πήραν τον λόγο εξηγώντας γιατί στηρίζουν την υποψηφιότητά του.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε εξαρχής ότι το κόμμα βρίσκεται σε μία δύσκολη στιγμή λόγω της εκλογικής ήττας και παρέπεμψε στο συνέδριο «τέλη Νοεμβρίου-Δεκέμβριο», που θα συζητηθούν όλα.
Παρουσιάζοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θέλει να κινηθεί ως πρόεδρος, ανέδειξε πολλές φορές τον όρο «αξιοπιστία» αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, «με συλλογικότητα, με λογοδοσία, με τον πρόεδρο να είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους».
Χρησιμοποίησε δε, το δίπτυχο «συνέχεια – τομή», αναφερόμενος ονομαστικά στον Αλέξη Τσίπρα, στις δύσκολες μάχες και νίκες στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Δίνοντας το αριστερό στίγμα που πρέπει να έχει το κόμμα, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να παραμείνει ένα κομμάτι της Αριστεράς, φυσικά με ανοίγματα, δεν μπορώ να διανοηθώ να μην υπάρχουν ανοίγματα. Αλλά είναι άλλο θέμα σε ποιους απευθύνεσαι και άλλο ποιος είσαι εσύ».
«Θέλω να δώσω αυτοπεποίθηση στα μέλη, να μπορούν να έχουν προτάσεις, επιχειρήματα. Θέλω ένα κόμμα που να μη λαϊκίζει, που να είναι αξιόπιστο, που δεν θα ενσωματώνει όλα τα αιτήματα από όπου προέρχονται.
Που να ακούει αλλά να λέει ‘αυτοί είμαστε, έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε για σας, σε κάποια μπορεί να διαφωνείτε’, αλλά αυτοί είμαστε. Που εννοούμε αυτά που λέμε και λέμε αυτά που εννοούμε».
Ανέπτυξε την αξία των ομάδων που θα επεξεργάζονται-προωθούν ζητήματα και προτάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «απέδειξα στη διαπραγμάτευση (σ.σ. με τους θεσμούς) ότι ξέρω να δημιουργώ ομάδες».
Ως παράδειγμα ανέφερε πτυχές της πολιτικής που εφήρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ επί διακυβέρνησης, με πλέον χαρακτηριστικό τη θέσπιση των σχολικών γευμάτων: «Τα σχολικά γεύματα είναι το ένα βήμα.
Το αμέσως επόμενο που πρέπει να κάνουμε είναι η ‘αλυσίδα’ που θα αρχίζει από την οικολογική παραγωγή και μέσα από μία διαδικασία που θα οργανώσουν οι αρμόδιες ομάδες θα καταλήγει στα σχολικά γεύματα».
Ανέλυσε επί μακρόν την αξία του αναπτυξιακού κράτους καθώς έχουν παρέλθει οι καιροί που «οι αγορές τα λύνουν όλα», ενώ συνέδεσε την πορεία της οικονομίας με τη Δικαιοσύνη:
«Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για αναβάθμιση μέσω της επενδυτικής βαθμίδας. Του θυμίζω ότι τα περισσότερα κριτήρια αξιολόγησης είναι θεσμικά. Αν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, θα την πάρουμε με επισφάλεια, διότι η οικονομία δεν θα δουλεύει, λόγω του μη αναπτυξιακού κράτους και της μη λειτουργίας των θεσμών», σημείωσε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αυξημένη επιφυλακή της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα
- Απεβίωσε ο πάπας Φραγκίσκος, 88 ετών
- Συγκίνηση για τις παγκόσμιες πρωταθλήτριες πόλο
- Αλλάζει ο χάρτης του Προαστιακού: Η επέκταση στη Δυτική Αττική και οι σταθμοί της
- Reuters: Η Ε.Ε. εξετάζει χαλάρωση των κανόνων για το μεθάνιο προς όφελος του αμερικανικού LNG
- Κίνα: 21 ανθρωποειδή ρομπότ έτρεξαν σε ημιμαραθώνιο μαζί με ανθρώπους
- Μητσοτάκης για 21η Απριλίου: Η ιστορική μνήμη γίνεται ώριμη δύναμη
- Μικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις