«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνουμε ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέρχεται στους 50 με 100 χιλιάδες» εκτίμησε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας
Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν το μέγεθος της καταστροφής από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, στην Μιανμάρ. Η δεύτερη, σε μέγεθος, πόλη η Μανταλέι, έχει ισοπεδωθεί και οι διασώστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανασύρουν παγιδευμένους, ψάχνοντας ακόμα και με γυμνά χέρια κάτω από τα χαλάσματα. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το στρατιωτικό καθεστώς, οι νεκροί ανέρχονται σε 1.644, μέχρι στιγμής ενώ εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό σε πάνω από 10.000 νεκρούς και ακόμα περισσότερους. Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μιλάει για 50.οοο έως 100.000 νεκρούς.
Γεωλόγοι εκτιμούν ότι ο η δόνηση που έπληξε την Ινδοκίνα ισοδυναμεί με την έκρηξη 334 ατομικών βομβών και προειδοποιούν ότι οι μετασεισμοί θα συνεχίσουν να ταράζουν την περιοχή.
Tμήμα 200 χιλιομέτρων του ρήγματος ανάμεσα στην Ινδική και την Ευρασιατική πλάκα φαίνεται πως ενεργοποιήθηκε για περισσότερο από ένα λεπτό με αποτέλεσμα διάρρηξη μέχρι και 5 μέτρων.
Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Μιανμάρ αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις κατεστραμμένες υποδομές και τους κατεστραμμένους δρόμους, ανακοίνωσε σήμερα (29/3) το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).
Ο σεισμός 7,7 βαθμών που έπληξε τη χώρα την Παρασκευή κατέστρεψε κρίσιμες υποδομές, περιλαμβανομένων κεντρικών δρόμων και γεφυρών καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές, προσθέτει η ανακοίνωση.
Μέσα σε 30 ώρες, οι νεκροί έφτασαν τους 1.644 και οι τραυματίες τους 3.400, σύμφωνα με το στρατιωτικό καθεστώς. Τα συνεργεία διάσωσης και οι Αρχές με όσα μέσα διαθέτουν δίνουν μάχη σε πολλαπλά μέτωπα: Να εντοπίσουν επιζώντες, να απομακρύνουν τα συντρίμμια, να ανοίξουν δρόμους για να φτάσει η βοήθεια παντού, και να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Αλλά, το καθεστώς δεν ελέγχει όλη τη χώρα και οι πολίτες σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές δίνουν αυτή τη μάχη μόνοι τους. Είναι προφανές ότι η Μιανμάρ, διαλυμένη ήδη από τον εμφύλιο, είναι ανήμπορη να αντιμετωπίσει τέτοιες εφιαλτικές συνθήκες και περιμένει τη διεθνή βοήθεια ως «μάνα εξ’ ουρανού».
Στην γειτονική Ταϊλάνδη, οι νεκροί παραμένουν στους 10. Ωστόοο, εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθούν καθώς όσο περνούν οι ώρες εξανεμίζονται οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι 50 εργάτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι για πάνω από 24 ώρες στα συντρίμμια του υπό κατασκευή ουρανοξύστη με 33 ορόφους που κατέρρευσε. Επί τόπου, έχει στηθεί μία γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης υπό το βλέμμα συγγενών και φίλων που προσεύχονται οι δικοί τους άνθρωποι να βγουν ζωντανοί. Σύμφωνα με τις Αρχές, πάνω από 2000 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, αλλά η Πρωθυπουργός μιλά για σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα.
Ευθύμης Λέκκας: Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί
Στα επιστημονικά σχετικά μοντέλα, το 67% των προβλέψεων κάνει λόγο για 10 μέχρι και πλέον των 100 χιλιάδων νεκρούς, ενώ το 65% των προβλέψεων μιλά για οικονομική ζημία από 10 μέχρι και πλέον των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πιθανώς πέραν του ΑΕΠ της χώρας.
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνουμε ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέρχεται στους 50 με 100 χιλιάδες» εκτίμησε ο Ευθύμης Λέκκας.
Ενός κακού μύρια έπονται
Η Μιανμάρ αντιμετώπιζε τετραετή εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει μετά το πραξικόπημα του 2021, εκτοπίζοντας πάνω από τρία εκατομμύρια ανθρώπους και καταδικάζοντας άλλα 15 εκατομμύρια σε ασιτία. Μετά το σεισμό, η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας συνέχισε τις αεροπορικές επιδρομές και στην περιοχή της Σεγκάνγκ, την οποία έπληξε ο εγκέλαδος.
«Αυτή ήταν μία από τις πλέον πολύπλοκες κρίσεις, παγκοσμίως, ακόμη και πριν από αυτόν το σεισμό. Περίπου 30% των ανθρώπων στη Μιανμάρ χρειάζονταν ήδη ανθρωπιστική βοήθεια» τόνισε υπεύθυνη του ΟΗΕ, Ελιάν Λούθι.
Τώρα, η κυβέρνηση της Μιανμάρ απευθύνεται με καινοφανή προθυμία στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια.
«Η ομάδα μας στη Μιανμάρ είναι ήδη σε επαφές για την πλήρη κινητοποίηση των πόρων μας στην περιοχή» γνωστοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι θα βοηθήσουν. «Έχουμε κιόλας ειδοποιήσει τους ανθρώπους. Είναι φριχτό αυτό που συνέβη».
«Έχουμε ομάδες του Ερυθρού Σταυρού στο πεδίο, οι οποίες συμμετέχουν στις προσπάθειες αναζήτησης και διάσωσης στο πλευρό άλλων οργανισμών» δήλωσε η υπεύθυνη του Ερυθρού Σταυρού για τη Μιανμάρ, Νάντια Χούρι.
Κίνα και Ρωσία, οι μεγαλύτεροι προμηθευτές όπλων στον στρατό της Μιανμάρ, ήταν και οι πρώτες που έσπευσαν να αποστείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα, την οποία συνδράμουν επίσης η Ινδία, η Νότια Κορέα, και η Μαλαισία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Συμμαχία Πλαστικά Θράκης, Έλαστρον για τη ντομάτα
- Μαύρα μαντάτα κομίζει η Goldman Sachs για Wall Street και οικονομική ανάπτυξη ΗΠΑ, ευρωζώνης
- Απεβίωσε ο καθηγητής Γεώργιος Κορρές, 85 ετών
- Στον Μασούτη τα σούπερ μάρκετ Κρητικός
- ΑΑΔΕ: Μέχρι 30 Ιουνίου η υποβολή δηλώσεων φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας
- Ευρωπαϊκοί Βωξίτες: Στάση εργασίας στα μεταλλεία του ομίλου Μυτιληναίου στη Φωκίδα για αυξήσεις μισθών
- Θεοδωρικάκος: «Έμπρακτη στήριξη στο αλουμίνιο, επενδύουμε ενεργά στη βιομηχανική κουλτούρα»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Πρώτος μήνας απωλειών για τον Stoxx το 2025 ο Μάρτιος
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις