Παρουσίασε τις θέσεις της σε τέσσερις άξονες: «κράτος της νέας εποχής», «νέο παραγωγικό-αναπτυξιακό μοντέλο», «εργασία μπροστά», «ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα», ενώ ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά του «κόμματος νέας εποχής»
Με την ομόφωνη έγκριση των πέντε υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξεκίνησαν οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος. Οι υποψηφιότητες εγκρίθηκαν ως ενιαία πρόταση.
Επιπλέον εγκρίθηκε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία για την προεδρία του κόμματος. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πέντε υποψηφίων προέδρων.
Πρώτη, από τους υποψηφίους, ανέβηκε στο βήμα η Έφη Αχτσιόγλου. Παρουσίασε τις θέσεις της σε τέσσερις άξονες: “κράτος της νέας εποχής”, “νέο παραγωγικό-αναπτυξιακό μοντέλο”, “εργασία μπροστά”, “ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα”, ενώ ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά του “κόμματος νέας εποχής” για το οποίο δεσμεύεται.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά στα “ομοφοβικά παραληρήματα που εκτόξευσαν κάποιοι κατά του συνυποψηφίου μας” (σ.σ. του κ.Κασσελάκη), και η διαβεβαίωση ότι “όλοι αυτοί θα μας βρουν απέναντι ως ένα σώμα”.
Με εμφανή συγκίνηση αλλά και με αναλυτικές προτάσεις η Έφη Αχτσιόγλου έδωσε ένα πολύ δυναμικό και ηγετικό “παρών” στο διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
“Θυμήθηκα την πρώτη φορά που μίλησα δημόσια σε κομματική διαδικασία το 2007 στη Θεσσαλονίκη των φοιτητικών χρόνων όταν δίναμε τη μάχη για το άρθρο 16” άρχισε την ομιλία της για να συνεχίσει:
“Εγκαινιάσαμε μία συγκλονιστική πορεία που οδήγησε στην κυβέρνηση της Αριστεράς του 2015. Θα έχει για πάντα την σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα. Το σύστημα θορυβήθηκε και από εκείνη την ημέρα έχουν ένα στόχο. Να μην μας επιτρέψουν να βρεθούμε ξανά στην κυβέρνηση. Εχουν κάνει τα πάντα γι’ αυτό.
Μην περιμένετε να μετανιώσουμε για όσα πετύχαμε, γιατί είμαστε υπερήφανοι. Υπήρξε μία μεγάλη νίκη, η απελευθέρωση της χώρας από τα μνημόνια και η ανάκτηση της πολιτικής κυριαρχίας. Θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους, τους μικρούς επιχειρηματίας. Δεν θέλουμε να εκφράσουμε την ολιγαρχία. Οχι, δεν είμαστε με όλους. Εχουμε την υποχρεώση να εμπνεύσουμε και να σχεδιάσουμε μία νέα εποχή για τη χώρα. Συλλογικά, μαζί”.
Τόνισε επίσης: “Η ψήφος στη δεξιά, είναι ψήφος ανοχής. Ακόμα και έτσι όμως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας. Στη Βουλή υπάρχει η ανανεωμένη άκρα δεξιά.
Εκτιμώ ότι δεν συλλάβαμε ότι το μνημόνιο-αντιμνημόνιο άρχισε να φθίνει από το 2018 και μετά. Είχαμε μία νέα συνθήκη, άλλες ήταν οι προσδοκίες.
Το 2019 αναγνώρισαν τη δική μας προσπάθεια στο τέλος των μνημονίων.
Ανάμεσα στο 2019 και το 2023 δεν αξιοποιήσαμε την ευκαιρία που μας έδωσε ο ελληνικός λαός. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας. Δεν συνομιλήσαμε με τον κόσμο. Εξασθένισαν οι δεσμοί μας με την κοινωνία που δημιουργεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατέβει στην κοινωνία, να βρεθεί εκεί που παράγεται η πολιτική. Πρώτιστο καθήκον είναι αυτό. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα”.
Άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη:”Πυρκαγιές από άκρη σε άκρη καίνε την Ελλάδα. Ανθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συντελείται η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή, χάθηκε το δάσος της Δαδιάς. Το κράτος είναι απόν και νομιμοποιεί τον εκφασισμό της κοινωνίας. Το πρώτο καλοκαίρι που πολλοί Ελληνες και Ελληνίδες δεν κατάφεραν να κάνουν διακοπές. Είναι η δυστοπία του κ. Μητσοτάκη.
Εχουμε μάχες μπροστά μας και θα πρέπει να είμαστε εκεί για να μπορέσουμε να δείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική. Η δυστοπία δεν είναι η νέα κανονικότητα ούτε η κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών. Αυτό θα πρέπει να το χτυπήσουμε και να σπάσουμε το φόβο. Πρέπει να βρεθούμε παντού και να σημάνουμε συναγερμό. Με αντιπολίτευση δομική, μαχητικά και συνάμα ρεαλιστική. Αυτή είναι η πρόταση μου”.
Εν συνεχεία κατέθεσε αναλυτικά την πρότασή της: “Καταθέτω την πρόταση για τέσσερα στρατηγικά πεδία στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πρωταγωνιστήσει. Προτάσσουμε τα στρατηγικά αιτήματα και προτείνουμε λύσεις κατανοητές.
1η μάχη: Το κράτος της νέας εποχής. Το δίλημμα παίρνει τη μορφή: Κράτος υπηρέτης των ιδιωτικών συμφερόντων ή κράτος-υπηρέτης των κοινωνικών συμφερόντων. Θέλουμε κράτος που να σχεδιάζει πολιτικές προς όφελος της πλειοψηφίας, κράτος-στρατηγό στην υπηρεσία των πολλών. Θέλουμε και κράτος χωρίς άβατα και χωρίς ασυλίες για τους τραπεζίτες. Με δομές κοινωνικού ελέγχου.
2η μάχη: Το νέο παραγωγικό μοντέλο. Το μοντέλο της υπερτουριστικοποίησης κοντεύει να σκάσει. Συνεχίζουμε στο ίδιο μοντέλο ανάπτυξης των πολλών εισαγωγών ή αλλάζουμε ριζικά το μοντέλο μας; Αν συνεχίσουμε το ίδιο, θα χρεοκοπήσουμε, θα χάσουμε το τρένο των μεγάλων αλλαγών. Πρέπει να διευρύνουμε τη βάση παραγωγής με προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα και τις νέες τεχνολογίες. Διευρύνουμε τα κοινά αγαθά. Δεν ψηφιοποιουμε τη γραφειοκρατία.
3η μάχη: Η εργασία μπροστά. Συγκρούονται αντιλήψεις, αυτή της δεξιάς και της αριστεράς. Στην Ευρώπη οι εταιρίες ανταγωνίζονται για το πως θα προσελκύσουν το καλύτερο δυναμικό. Η κυβέρνηση πυροβολεί τα πόδια μας. Στην Ελλάδα προσπαθούμε να δούμε αν είναι οκ να σερβίρει κανείς κολυμπώντας. Αποστολή μας είναι δώσουμε ξανά προοπτική στον κόσμο της εργασίας.
4η μάχη: Η μάχη για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Είναι μία δύσκολη μάχη, δεν είναι πολυτέλεια όμως όπως θέλει να το παρουσιάσει η Δεξιά. Είναι η βάση για κάθε πολιτική αλλαγή. Αν οι πολίτες φοβούνται σκιάζονται, τότε δεν υπάρχει χώρος για πρόοδο. Θέλουμε μία κοινωνία που να μπορεί να διεκδικεί. Θέλουμε μία ουσιαστική δημοκρατία και δικαιώματα για όλους, όλες και όλα.
Υψωσε επίσης και ασπίδα προστασίας στον κ. Κασσελάκη: “Τα ομοφοβικά παραληρήματα που εκτόξευσαν κατά του συνυποψηφίου θα μας βρουν όλους μπροστά σαν ένα σώμα. Δώσαμε ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών και είμαστε υπερήφανοι. Είμαστε το κόμμα που δίνει τη μάχη με την άκρα δεξιά”.
Ολοκλήρωσε ως εξής μέσα σε χειροκροτήματα: “Καθήκον μας άρα είναι να συγκροτήσουμε ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα. Πολιτική σημαίνει συγκρούσεις. Δεν μπορείς να έχει υψηλή ποιότητα υγεία χωρίς χρηματοδότηση. Θέλουμε και θα βάλουμε προτεραιότητες, έτσι μόνο θα πείσουμε.
Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε το κόμμα της νέας εποχής, κόμμα υποδομών και μελών. “Δεν μας ακούτε” μάς λένε τα μέλη, το άκουγα σ’ όλη την Ελλάδα. Αυτό θα το λύσουν οι δομές. Θέλουμε ένα κόμμα ισότητας του οποίου οι κανόνες θα ισχύουν για όλους.
Σηκώνουμε ανάστημα κατά της διαπλοκής, αναλαμβάνουμε την ευθύνη για μία μεγάλη συμμαχία της πληθυντικής αριστεράς στην Ευρώπη για να εξασφαλίσουμε αντίσταση στις πολιτικές της λιτότητας.
Η βραδιά των ευρωεκλογών πρέπει να είναι βραδιά ανάτασης και επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά. Για να είναι έτσι όμως αυτή η βραδιά πρέπει να ξεκινήσουμε από σήμερα.
Καταθέτω λοιπόν την πρόταση για να αναλάβω τη δική μου ευθύνη. Πολλές φορές απογοήτευτηκα από την ποιότητα του εσωτερικού μας διαλόγου. Καμία έκρηξη τοξικής ανερρωπότητας, καμία θλιβερή προσπάθεια να με παρουσιάσουν ως κέντρο της διαπλοκής δεν με έκανε να ξανασκεφτώ την απόφασή του. Ηρθε η ώρα να περάσει το νέο κύμα στο κόμμα, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πιστεύω στη γενιά μου (σσ εδώ δάκρυσε η κα Ατχσιόγλου). Και αυτή η εμπειρία η κυβερνητική μάς έδωσε ένα μεγάλο μάθημα. Η πολιτική είναι κάτι το εξαιρετικά σοβαρό.
Ερχόμαστε από πολύ μακριά από το ΕΑΜ το 114 από τη μεταπολίτευση τον αγώνα κατά της χούντας. Αγωνιστικές με διαφορετικές αφετηρίες δημιουργούμε μία νέα πολιτική παράδοση. Και αυτή η συνάντηση θα στεριώσει. Ο στόχος είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Blueground: Πάει Κορέα και αναμένει αύξηση κύκλου εργασιών το 2024
- To «Paralimnio» επιστρέφει στα Ιωάννινα – Το ανακαινισμένο fun park νέο τοπόσημο της περιοχής
- Πρώτη δήλωση Φάμελλου, νέου προέδρου ΣΥΡΙΖΑ: «Θα χτίσουμε ένα νέο, συγκροτημένο ΣΥΡΙΖΑ»
- Επίσημο αποτέλεσμα: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 49,41% – Δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος ο Φάμελλος με 49,6%, δεύτερος ο Πολάκης με 43,3% στο 75% της ενσωμάτωσης
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος 49,76%, Πολάκης 42,67% στο 42% της ενσωμάτωσης
- Αυστρία: Το FPÖ κερδίζει τις εκλογές στη Στυρία
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος με 49%, Πολάκης 44% στο 20% της ενσωμάτωσης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις