Περισσότερες από 90 χώρες υποστήριξαν την εδαφική ακεραιότητα, χωρίς όμως να την διασφαλίζουν
Περισσότερες από 90 χώρες παρακολούθησαν τις διήμερες συνομιλίες σε ελβετικό θέρετρο των Άλπεων Buergenstock, κατόπιν εντολής του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskiy.
Οι δυτικές δυνάμεις και άλλα έθνη υποστήριξαν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και πίεσαν για συναίνεση σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα αυτή στην σύνοδο κορυφής την Κυριακή, αλλά ορισμένες χώρες ενδέχεται να αρνηθούν να υποστηρίξουν τα τελικά συμπεράσματά της και δεν υπήρχε σαφήνεια εάν οι μελλοντικές συνομιλίες θα εμπλέκουν τη Ρωσία.
Όμως η Μόσχα, η οποία δεν είχε προσκληθεί και είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν ήθελε να συμμετάσχει, χαρακτήρισε τη σύνοδο ως χάσιμο χρόνου και αντ’ αυτού υπέβαλε άλλες προτάσεις από μακριά.
Η Κίνα ήταν άλλος ένας αξιοσημείωτος απών.
Ωστόσο, η διάσκεψη υπογράμμισε τόσο την ευρεία υποστήριξη που εξακολουθεί να απολαμβάνει η Ουκρανία από τους συμμάχους της, αλλά και τις προκλήσεις για οποιαδήποτε διαρκή κατάπαυση του πυρός, με τις ουκρανικές δυνάμεις να βρίσκονται υπό πίεση μετά τις πρόσφατες στρατιωτικές ανατροπές και καθυστερήσεις της βοήθειας.
Η Ρωσία ελέγχει περίπου το 20% της Ουκρανίας.
Ένα προσχέδιο της τελικής δήλωσης που είδε το Reuters αναφέρεται στην εισβολή της Ρωσίας ως «πόλεμο» -μια ετικέτα που η Μόσχα απορρίπτει- και ζητά να αποκατασταθεί ο έλεγχος της Ουκρανίας στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia και στα λιμάνια της στη Θάλασσα του Αζόφ.
Το προσχέδιο, με ημερομηνία 13 Ιουνίου, ζητούσε να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Όμως, σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς δηλωμένους στόχους της διάσκεψης, παρέλειψε πιο σκληρά ζητήματα σχετικά με το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια μεταπολεμική διευθέτηση για την Ουκρανία, εάν η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ ή πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι αποσύρσεις στρατευμάτων και από τις δύο πλευρές.
Η διατύπωση της δήλωσης ενδέχεται να μην επιτύχει ομόφωνη υποστήριξη, δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.
Η σύνοδος κορυφής ήλπιζε επίσης να κατονομάσει τον οικοδεσπότη μιας άλλης τέτοιας συνάντησης – πιθανώς τη Σαουδική Αραβία – αλλά ο Nehammer είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να πει ποια μορφή θα μπορούσε να λάβει μια τέτοια σύνοδος κορυφής και εάν η Ρωσία θα ήταν εκεί. Μπορεί να χρειαστεί άλλη μια ενδιάμεση διάσκεψη χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας, είπε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μητσοτάκης: Θα στραφούμε στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης
- Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου
- ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ στο Ζάππειο: Έρχονται 4 νέα εργαλεία στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025
- Έρευνα Pulse: Το 49% των ελεύθερων επαγγελματιών θεωρεί άδικη τη φορολόγησή τους
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ήπια κέρδη – Βούλιαξε 15,5% η JD Sports
- Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
- Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 8 δισ. ευρώ με νέα ομόλογα το 2025
- Trastor: Εξαγόρασε από την Prodea χαρτοφυλάκιο γραφείων αξίας 69,19 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις