Ελλάδα

ΕΕ: Στις πρώτες θέσεις στα προϊόντα “μαϊμού” η Ελλάδα – Κατασχέσεις 55,1 εκατ. ευρώ το 2022

Οι κατασχέσεις πλαστών προϊόντων το 2022 στη χώρα μας υπερδιπλασιάστηκαν σύμφωνα με ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Μεγάλη αύξηση στις κατασχέσεις πλαστών προϊόντων τόσο σε αριθμό, όσο και σε αγοραία αξία, παρουσίασε η Ελλάδα το 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Επιβολή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας: αποτελέσματα στα σύνορα της ΕΕ και στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, 2022».

Συγκεκριμένα, στην εγχώρια αγορά το 2022 κατασχέθηκαν 706.969 τεμάχια προϊόντων συνολικής αγοραίας αξίας (εφόσον θα έφθαναν στην αγορά) 55,1 εκατ. ευρώ. Οι κατασχέσεις αυτές είναι υπερδιπλάσιες από το 2021. Τότε είχαν κατασχεθεί 345.089 αντικείμενα, αγοραίας αξίας 24,3 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνον αυτές οι κατασχέσεις πλαστών προϊόντων που πραγματοποιούν κυρίως τα συνεργεία της ΔΙΜΕΑ (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς). Υπάρχουν κι εκείνες που γίνονται στα τελωνεία και τα σύνορα και οι οποίες είναι ακόμη μεγαλύτερες από εκείνες που πραγματοποιούνται σε μαγαζιά και αποθήκες της χώρας.

Συγκεκριμένα, πέρυσι κατασχέθηκαν στα ελληνικά τελωνεία μέσα από 128 διαφορετικές υποθέσεις 636.756 αντικείμενα. Τόσο ο αριθμός των υποθέσεων, όσο και ο αριθμός των αντικειμένων που κατασχέθηκαν , είναι μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το 2021.

Τα προαναφερόμενα μεγέθη, υποδηλώνουν ότι η αξία των αντικειμένων που κατάσχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα,  στο εσωτερικό, αλλά και στα σύνορά, ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και ότι κυμαίνεται περίπου σε 140 έως 160 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα πέρυσι εντοπίσθηκε περίπου το 7% έως 8% της αξίας των κατασχεμένων πλαστών προϊόντων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Μάλιστα η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, κατατάσσεται στην 4η θέση, έχοντας ως πρώτη την Ιταλία όπου έγινε το 32% έως 33% των κατασχέσεων (σε αγοραία αξία) της ΕΕ, δεύτερη τη Γερμανία με επίδοση 17%, τρίτη τη Γαλλία με επίδοση 15% και την Ελλάδα με 7% έως 8%. Η Κομισιόν δεν δίνει ακριβή στοιχεία, παρά μόνον για τις κατασχέσεις που γίνονται στο εσωτερικό των χωρών.

Πάντως, η συνολική αξία που θα είχαν τα προϊόντα που κατασχέθηκαν τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στα σύνορα  της ΕΕ, πέρυσι ανήλθε σε 2,03 δισ. ευρώ και είναι ελαφρά αυξημένη σε σχέση με το 2021, που είχε ανέλθει σε 1,97 δισ. ευρώ. Περίπου το 40% των κατασχέσεων (943 εκατ. ευρώ) έγιναν στα σύνορα της ΕΕ και το 60% των κατασχέσεων έγιναν στο εσωτερικό των κρατών μελών.

Οι σημαντικότερες κατηγορίες fake προϊόντων σε όγκο που κατάσχονται είναι:

  • Παιχνίδια (βιντεοπαιχνίδια, puzzles κ.λπ.), 34,6%
  • Υλικά συσκευασίας, 16,2%
  • Παιχνίδια (κούκλες, τρενάκια κ.λπ.), 8,8%
  • Τσιγάρα, 8%
  • CDs/DVDs, 4,9%
  • Ρούχα, 3,9%

Οι σημαντικότερες κατηγορίες πλαστών προϊόντων, που έχουν κατασχεθεί με βάση την αξία τους στην αγορά είναι:

  • Ρολόγια, 17%
  • Ρούχα, 12,4%
  • Τσάντες, πορτοφόλια κ.λπ. 12,2%
  • Κοσμήματα, 11,7%
  • Παιχνίδια (videogames, puzzles κ.λπ.), 10,5% και
  • Παπούτσια (όχι αθλητικά), 6,4%.

Οι χώρες προέλευσης αυτών των πλαστών προϊόντων, είναι κατά βάση η Κίνα, το Χονκ-Κονγκ και η Τουρκία. Περίπου 17 εκατ. αντικείμενα συνολικής αγοραίας αξίας 732 εκατ. ευρώ που κατασχέθηκαν πέρυσι προήλθαν από τις τρεις αυτές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγάλος όγκος πλαστών προϊόντων προέρχεται από την Κίνα, ενώ η μεγαλύτερη αγοραία αξία πλαστών προϊόντων προέρχεται από το Χονκ-Κονγκ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu