Διεθνή

ΕΕ: Λευκός καπνός για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο

Οι 5 νόμοι της ΕΕ για άσυλο και μεταναστευτικό, μετά την πολιτική συμφωνία Κομισιόν, Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου της ΕΕ- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: ιστορική συμφωνία - Ρομπέρτα Μέτσολα: Συμφωνία ορόσημο

Πολιτική συμφωνία για το Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο επετεύχθη σήμερα έπειτα από ολονύκτιες διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Κομισιόν.

Με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η ισπανική προεδρία αναφέρει ότι «Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχαν σημαντική πρόοδο στη μεταρρύθμιση για τη βελτίωση του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ. Επετεύχθη πολιτική συμφωνία για τους πέντε φακέλους του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Ιστορική συμφωνία

«Χαιρετίζω την ιστορική συμφωνία για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Συγχαρητήρια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τη συμφωνία επί της πρότασης-ορόσημο αυτής της εντολής» αναφέρει σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ειδική αναφορά στον Μαργαρίτη Σχοινά και την Ίλβα Γιόχανσον.

«Η μετανάστευση είναι ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις», κάτι το οποίο μπορεί να διασφαλίσει το Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο, τονίζει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη δήλωσή της μετά την ανακοίνωση για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.

Η ίδια σημειώνει ότι «τα κράτη μέλη στα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να διαχειριστούν την παράνομη μετανάστευση» και εξηγεί ότι «το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο θα διασφαλίσει ότι θα υπάρξει μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτήν την ευρωπαϊκή πρόκληση».

Επίσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισημαίνει ότι «οι Ευρωπαίοι θα αποφασίζουν ποιος έρχεται στην ΕΕ και ποιος μπορεί να μείνει, όχι οι διακινητές», συμπληρώνοντας ότι το Σύμφωνο σημαίνει προστασία αυτών που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, προσθέτει ότι θα διασφαλιστεί ότι «τα κράτη μέλη μοιράζονται την προσπάθεια υπεύθυνα, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη με εκείνους που προστατεύουν τα εξωτερικά μας σύνορα, αποτρέποντας παράλληλα την παράνομη μετανάστευση στην ΕΕ».

Το Σύμφωνο «θα δώσει στην ΕΕ και στα κράτη μέλη της τα εργαλεία να αντιδρούν γρήγορα σε καταστάσεις κρίσης, όταν τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν μεγάλο αριθμό παράνομων αφίξεων ή εργαλειοποίηση όταν εχθρικές χώρες επιχειρούν σκόπιμα να αποσταθεροποιήσουν την ΕΕ ή τα κράτη μέλη της», υπογραμμίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ αναφέρει ότι με τα νέα δεδομένα η Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη μέλη μέσω συγκεκριμένων, επιχειρησιακών μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων προκλήσεων.

Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον για τη «σκληρή δουλειά» ώστε να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία.

Ρομπέρτα Μέτσολα: Συμφωνία ορόσημο

Από την πλευρά της η Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε ανάρτησή της στην πλατφορμα «Χ» δήλωσε ότι η «Η ΕΕ κατέληξε σε μια συμφωνία ορόσημο για ένα νέο σύνολο κανόνων για τη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου».

«Η ΕΕ τηρεί την υπόσχεσή της να βελτιώσει το σύστημα ασύλου και μετανάστευσης. Οι πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ επιθυμούν οι κυβερνήσεις τους να αντιμετωπίσουν τη μεταναστευτική πρόκληση και η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η μεταρρύθμιση αυτή αποτελεί ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ. Ωστόσο, η ΕΕ παραμένει επίσης προσηλωμένη στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, συνεργαζόμενη με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης και αντιμετωπίζοντας τη μάστιγα της λαθραίας διακίνησης μεταναστών», προσθέτει.

Οι 5 νόμοι της ΕΕ για άσυλο και μεταναστευτικό

Οι πέντε νόμοι της ΕΕ στους οποίους συμφώνησαν η ισπανική Προεδρία και το Κοινοβούλιο αφορούν όλα τα στάδια της διαχείρισης του ασύλου και της μετανάστευσης, από τον έλεγχο των παράτυπων μεταναστών κατά την άφιξή τους στην ΕΕ, τη λήψη βιομετρικών δεδομένων, τις διαδικασίες υποβολής και διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου, τους κανόνες για τον καθορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για τη διεκπεραίωση μιας αίτησης ασύλου, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και τον τρόπο χειρισμού καταστάσεων κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων εργαλειοποίησης των μεταναστών.

Οι νέοι κανόνες, μόλις εγκριθούν, θα καταστήσουν το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου αποτελεσματικότερο και θα αυξήσουν την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, επιτρέποντας την ελάφρυνση του φόρτου στα κράτη μέλη στα οποία φθάνουν οι περισσότεροι μετανάστες.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu