Οικονομία

ΕΕ: Καράβι χωρίς καπετάνιο

Η όξυνση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και η αδυναμία της ΕΕ και των κρατών-μελών της να επεξεργαστεί κοινές λύσεις για τη διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν έχουν θέσει εν αμφιβόλω το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τη σοβαρότητα της κατάστασης επιχείρησαν να καταδείξουν χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με τις εκκλήσεις τους για αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσεων σύντομα προκειμένου να μην καταρρεύσει η ζώνη Σένγκεν και ό,τι αυτή συνεπάγεται. Σε άρθρο με τίτλο “ΕΕ: Καράβι χωρίς καπετάνιο” η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει ότι “μισός χρόνος προσφυγικής κρίσης ήταν αρκετός για να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο θεμελιώδη κεκτημένα της ΕΕ: την ελευθερία μετακίνησης και τη δίχως σύνορα διακίνηση προϊόντων στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά”.

Σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Όπως επισημαίνει η γερμανίδα αρθρογράφος, μπορεί κανείς να βρει υπαιτίους για αυτήν την κατάσταση σε όλη την ΕΕ. “Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θεωρεί ότι τρία δις ευρώ για καταυλισμούς προσφύγων στην Τουρκία παραείναι πολλά. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είτε δεν είναι ικανός είτε δεν είναι πρόθυμος να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ προς την Τουρκία και να μεριμνήσει εκεί για τη δημιουργία σωστών κέντρων υποδοχής (…) Και στο Βερολίνο οι Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες εστιάζουν στις εκλογές σε τρία τοπικά κοινοβούλια τον Μάρτιο, χάνοντας έτσι εντελώς την Ευρώπη από το οπτικό τους πεδίο”. Η γερμανική εφημερίδα ασκεί σφοδρή κριτική στην ΕΕ και συγκεκριμένα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι καθήκον του είναι να διαμεσολαβεί και να επιχειρεί να επιτύχει συμβιβασμούς μεταξύ των 28 κρατών-μελών. Όπως τονίζει η αρθρογράφος, “στη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου ο Τουσκ πρέπει επιτέλους να δείξει ότι μπορεί να ηγηθεί και να εκπληρώσει το καθήκον του αξιώματός του στις Βρυξέλλες”.

“Η Ελλάδα απειλείται με μεγάλη συσσώρευση προσφύγων”, παρατηρεί ανταπόκριση της Badische Zeitung από την Αθήνα. Όπως επισημαίνεται, “από την αρχή του χρόνου έχουν φτάσει στην Ελλάδα περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες”. Το δημοσίευμα επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών, που θεωρούν ότι από την προσεχή άνοιξη, όταν θα επικρατούν ξανά καλύτερες καιρικές συνθήκες, οι προσφυγικές ροές θα αυξηθούν και πάλι. “Το αργότερο τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει κρίσιμη για την Ελλάδα. Καθότι ολοένα περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να περιχαρακώνονται απέναντι στο ρεύμα προσφύγων”. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο στην Τουρκία, σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Όπως υπενθυμίζει και η Berliner Zeitung στο κύριο άρθρο της, “στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης η Τουρκία είναι η χώρα-κλειδί, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ όταν μετέβη τον περασμένο Οκτώβριο στην Κωνσταντινούπολη”.

Κυρίαρχα τα προβλήματα στο σημερινό Νταβός

Το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός άνοιξε σήμερα τις πύλες του. Όπως επισημαίνει το Spiegel Online, εκεί “κορυφαίοι μάνατζερ και πολιτικοί αρέσκονται να κοιτάζουν στο μέλλον. Ωστόσο, φέτος το παρόν επιφυλάσσει πολλά ερωτήματα”. Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει μεταξύ άλλων την προσφυγική κρίση, τον κίνδυνο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και την πιθανότητα νέων κλυδωνισμών στις χρηματαγορές, όπως αυτοί που σημάδεψαν το προηγούμενο διάστημα κυρίως την Κίνα. Όπως επισημαίνεται, δεδομένης της κατάστασης “μόνο μια μειοψηφία των κορυφαίων μάνατζερ αναμένει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας”.

Η Mittelbayerische Zeitung σημειώνει ότι ζητούνται λύσεις για την παρούσα κατάσταση και παρατηρεί: “Αν θα βρεθούν αυτές στο καταφύγιο του Νταβός, η πλειοψηφία των ανθρώπων θα το μάθει ούτως ή άλλως πολύ αργότερα. Βέβαιο είναι ήδη από το ξεκίνημα του φόρουμ το εξής: Ακόμη κι αν η εποχή της ανάπτυξης έχει παρέλθει, η περίοδος της επιδίωξης για ανάπτυξη συνεχίζεται”.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu