Συμβιβαστική συμφωνία για τα εργασιακά δικαιώματα στις ψηφιακές πλατφόρμες - Για να τεθεί σε εφαρμογή θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Σε μια σημαντική συμφωνία για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Uber και η Deliveroo, προχώρησαν τη Δευτέρα οι χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με ανάρτηση της βελγικής κυβέρνησης στην πλατφόρμα X.
Όπως αναφέρει η κυβέρνηση του Βελγίου, η οποία αυτό το εξάμηνο ασκεί την προεδρία της ΕΕ, οι υπουργοί ενέκριναν ένα συμβιβαστικό κείμενο για την Οδηγία για την Εργασία στις Πλατφόρμες (PWD).
«Αυτό θα βελτιώσει τα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας για πάνω από 2,5 εκατομμύρια Ευρωπαίους που απασχολούνται στην οικονομία των πλατφορμών», αναφέρεται στην ανάρτηση.
H τελευταία συμβιβαστική πρόταση της βελγικής προεδρίας επιτρέπει σε κάθε κράτος – μέλος να αποφασίζει αν ένας εργαζόμενος πρέπει να θεωρείται μισθωτός υπάλληλος και να λαμβάνει παροχές, όπως επίδομα ασθενείας. Η προηγούμενη πρόταση προέβλεπε την εφαρμογή κοινών κριτηρίων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Ακόμη, οι νέοι κανόνες επηρεάσουν και τον τρόπο με τον οποίο οι ψηφιακές πλατφόρμες θα αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους, καθώς θέτει όρια στη χρήση αλγορίθμων, απαγορεύοντας την απόλυση εργαζομένων βάσει αποφάσεων που λαμβάνονται από αυτοματοποιημένα συστήματα.
✅ Better working conditions for those delivering your meal at home!
🇪🇺 Ministers just approved the compromise text on the Platform Work Directive (#PWD).
This will improve the rights & conditions of more than 28.5 million Europeans working in the #PlatformWork economy.#EPSCO pic.twitter.com/94nHO40UcK
— Belgian Presidency of the Council of the EU 2024 (@EU2024BE) March 11, 2024
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η συμφωνία αποτελεί σημείο καμπής για τις μακροχρόνιες προσπάθειες της ΕΕ να καθορίσει σαφέστερα εργασιακά δικαιώματα για εκατομμύρια διανομείς και οδηγούς που συνεργάζονται με διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως οι Uber και Deliveroo -ένα ζήτημα που έχει φέρει επιχειρήσεις και συνδικάτα ανά τον κόσμο αντιμέτωπες δικαστικά.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Βέλγιο είχαν καταλήξει σε συμφωνία τον προηγούμενο μήνα, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί το «πράσινο φως» από τις κυβερνήσεις της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας. Για να τεθεί σε εφαρμογή η νέα οδηγία για την εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες, θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΠΟΥ: 226 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου στο Λίβανο
- Επίδομα παιδιού: Πότε θα λάβουν χρήματα οι δικαιούχοι για την 5η και την 6η δόση
- Κυρανάκης: «Το πιθανό κύκλωμα πήγε να δηλώσει 45 ακίνητα σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες πάνω από 550.000 τ.μ.»
- Γκιουλέκας: Με χρονικό ορίζοντα το 2070 χρειάζεται να σχεδιάζονται σήμερα οι πόλεις
- Πιερρακάκης: Το θέμα χρηματοδότησης της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας έχει δρομολογηθεί
- Northvolt: Παραιτήθηκε ο CEO Πίτερ Κάρλσον μετά την αίτηση πτώχευσης
- Εθνική Ελλάδας: Με αντίπαλο τη Σκωτία για την άνοδο στη League A του Nations League!
- De Telegraaf: Συνάντηση του επικεφαλής του NATO Μαρκ Ρούτε με τον Ντόναλντ Τραμπ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις