Στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης αναβιώνει το σχέδιο Ενοποίησης των Κεφαλαιαγορών προκειμένου να βρεθούν τα δισεκατομμύρια που η ΕΕ χρειάζεται
Οι αρχηγοί κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να αναβιώσουν τα σχέδια για την εξάλειψη των εθνικών φραγμών μεταξύ των κεφαλαιαγορών των χωρών μελών, καθώς προσπαθούν να βρουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια για να χρηματοδοτήσουν τις αμυντικές δαπάνες και την πράσινη μετάβαση
Οι ηγέςτες της ΕΕ θα συναντηθούν την Τετάρτη για μια διήμερη σύνοδο κορυφή για να προωθήσουν την «Ενοποίηση των Κεφαλαιαγορών», σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, που δημοσιευούν οι FT. Η Ένωση των Κεφαλαιαγορών που προτάθηκε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν μια δεκαετία, έχει σχεδόν σταματήσει εν μέσω αντίστασης από τις χώρες γιατί δεν θέλουν να μεταφέρουν το κέντρο των αποφάσεων στις Βρυξέλλες.
Όμως οι φόβοι ότι η EE θα μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα και οι πιέσεις στα δημοσιονομικά εν μέσω αυξανόμενων αναγκών οδήγησαν σε μια επανεξέταση για την τελική υλοποίηση αυτών των σχεδίων.
«Χρειαζόμαστε τεράστια χρηματικά ποσά», δήλωσε στους FT η επίτροπος οικονομικών υπηρεσιών Mairead McGuinness. «Το δημόσιο ταμείο των κρατών μελών δεν επαρκεί, επομένως χρειαζόμαστε ιδιωτικό κεφάλαιο για να κινητοποιηθούμε».
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι το επενδυτικό κενό για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ για το 2040 ανέρχεται σε 800 δισ. ευρώ ετησίως. Άλλα 75 δισ. ευρώ θα χρειαστούν ετησίως για την διενέργεια στρατιωτικών δαπανών του ΝΑΤΟ που αναλογούν στο 2% του ΑΕΠ.
Με την ολοκλήρωση των κατακερματισμένων χρηματοπιστωτικών αγορών της Ευρώπης, λένε κάποιοι το κεφάλαιο θα ρέει προς την ΕΕ ή τουλάχιστον θα παραμείνει στην ΕΕ. Η ΕΕ αυτή τη στιγμή βλέπει καθαρή οικονομική εκροή 250 δισ. ευρώ ετησίως προς τον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όμως οι χώρες διαφωνούν σχετικά με τον τρόπο που θα επιτευχθεί η Ενωση των Κεφαλαιαγορών.
Η εποτπεία
Ένα από τα πιο αμφισβητούμενα ζητήματα μεταξύ των υπουργών είναι η εποπτεία των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ολλανδίας, πιέζουν ώστε η υπάρχουσα ρυθμιστική αρχή της ΕΕ, η Esma με έδρα το Παρίσι, να έχει άμεση εποπτεία επί των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη.
Η Γαλλία πιέζει για ένα πιο φιλόδοξο μοντέλο που θα θέτει τις πλατφόρμες συναλλαγών, τα κέντρα συμψηφισμού και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων υπό την άμεση επίβλεψη της Esma — εάν επιλέξουν οικειοθελώς.
Ωστόσο, το Βερολίνο αντιτίθεται στην κεντρική εποπτεία με το σκεπτικό ότι θα δημιουργήσει πρόσθετο κόστος για τις τράπεζες και άλλους παράγοντες της αγοράς.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- De Telegraaf: Συνάντηση του επικεφαλής του NATO Μαρκ Ρούτε με τον Ντόναλντ Τραμπ
- Ισπανία: Πρόστιμο 179 εκατ. ευρώ σε 5 αεροπορικές εταιρείες για «καταχρηστικά» τέλη αποσκευών καμπίνας
- COP29: Τι προβλέπει το προσχέδιο της χρηματοδοτικής συμφωνίας για το Κλίμα
- Παμ Μπόντι: Η πρώην εισαγγελέας της Φλόριντα και συνήγορος του Ταμπ, νέα υπ. Δικαιοσύνης
- Τζιτζικώστας: Αφοσιωμένος στο κοινό μας όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη
- ΔΕΔΔΗΕ: Νέα εφαρμογή δείχνει το ποσοστό ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ
- ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με δημοπρασία εξάμηνων έντοκων στις 27 Νοεμβρίου
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Εγκρίθηκε και προχωράει το νέο αιολικό project στη Φθιώτιδα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις