Η Αμερική κατατάσσεται μόλις στην τρίτη θέση, ενώ η Κίνα στην 11η
Τις πιο καινοτόμες χώρες του κόσμου με βάση τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας, που δημοσιεύεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (wipo), παρουσίασε ο Economist.
Σύμφωνα με αυτές τις μετρήσεις, λοιπόν, η Ελβετία είναι η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη. Οι μικρές χώρες μπορούν να ξεπεράσουν τις επιστημονικές υπερδυνάμεις όπως η Αμερική και η Κίνα επειδή πολλοί από τους δείκτες κλιμακώνονται ανάλογα με τον πληθυσμό ή το ΑΕΠ μιας χώρας. Η Ελβετία, για παράδειγμα, κατέθεσε 5.430 διεθνείς αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας το 2022. Αυτό είναι λιγότερο από το ένα δέκατο του αριθμού που κατέθεσε η Αμερική. Αλλά επειδή η οικονομία της Ελβετίας είναι μικρότερη από το ένα δέκατο του μεγέθους της Αμερικής, εξακολουθεί να υπερτερεί των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτόν τον δείκτη. Ομοίως, απασχολεί πολύ λιγότερους ερευνητές από την Αμερική, αλλά περισσότερους σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της. Η συνολική συμβολή της Ελβετίας στην πορεία της προόδου μπορεί να είναι μικρότερη από την Αμερική. Αλλά είναι ένα πιο καινοτόμο μέρος.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι ταχύτερα ανερχόμενοι στην κατάταξη ήταν η Ινδονησία, ο Μαυρίκιος, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Βραζιλία και το Πακιστάν. Για τον κόσμο συνολικά, η πρόοδος δεν ήταν σταθερή. Το 2020-22, ο κόσμος γνώρισε μια έκρηξη καινοτομίας. Αλλά αυτό φαίνεται τώρα να έχει φτάσει στο τέλος του (βλ. διάγραμμα 2). Ο αριθμός των επιστημονικών δημοσιεύσεων μειώθηκε κατά 5% το 2023. Οι διεθνείς καταθέσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2009. Ο αριθμός των συμφωνιών επιχειρηματικού κεφαλαίου μειώθηκε κατά 9,5% το 2023 και η αξία τους μειώθηκε κατά 39%.
Ακόμη και στην Κίνα, η οποία ανέβηκε μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ο κλάδος του επιχειρηματικού κεφαλαίου υποφέρει. Νωρίτερα φέτος ο Σι Τζινπίνγκ, ο κυβερνήτης της Κίνας, θέλησε να μάθει τους λόγους πίσω από τη μείωση του αριθμού των νέων μονόκερων (μη εισηγμένες νεοφυείς επιχειρήσεις αξίας 1 δισ. δολαρίων και άνω). Τον Ιούνιο το Κρατικό Συμβούλιο, το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, αναγνώρισε ότι οι επενδυτές φοβούνται να βάλουν χρήματα σε ριψοκίνδυνες νέες επιχειρήσεις και ότι είναι δύσκολο να τα εξαργυρώσουν. Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές πρότειναν πρόσφατα να επιτραπεί στις μεγάλες κρατικές τράπεζες να επεκταθούν στο επιχειρηματικό κεφάλαιο μέσω οχημάτων που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως για τη διάσωση υπερχρεωμένων εταιρειών. Οι οικονομικοί λεβιάθαν της Κίνας δεν είναι γνωστοί για την όρεξη τους για ρίσκο, την τεχνολογική τους δεινότητα ή την ουράνια σκέψη τους. Αν η επέλασή τους στο επιχειρηματικό κεφάλαιο πετύχει, θα είναι μια πολύ απίθανη καινοτομία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Βρετανία: “Καμπάνα” 51 εκατ. δολαρίων στη Barclays λόγω παράνομων οικονομικών πρακτικών
- Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η Ελλάδα να βρεθεί με λιγότερους φόρους στο τέλος της 4ετίας
- Προϋπολογισμός: Στα 13,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το 10μηνο
- Πέθανε ο εκδότης Αντώνης Λυμπέρης, 71 ετών
- Intel: Μειώνεται η χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ λόγω καθυστέρησης της επένδυσης
- Κορυφαία σύμβουλος του Μπάιντεν μιλάει περίοδο χάους αν ο Τραμπ επιβάλει τους δασμούς που έχει εξαγγείλει
- Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών: Προσοχή στις πλασματικές “προσφορές” ενόψει Black Friday
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις