Επενδύσεις

Έχασε τη μάχη των επαναπιστοποιήσεων ο ΣΜΕΧΑ

Στην πλευρά της υπερ-ρύθμισης πέρασε η επενδυτική κοινότητα με το νέο νόμο που ψηφίστηκε για τις «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις», επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο μια επαγγελματική τάξη που έχει “ματώσει” λόγω της κρίσης.

Παρά τις προσπάθειες των παραγόντων της αγοράς, στον νόμο που ψηφίστηκε στις 25 Ιανουαρίου προβλέπεται τελικά η επαναπιστοποίηση των στελεχών που παρέχουν υπηρεσίες λήψης και διαβίβασης εντολών, παροχής επενδυτικών συμβουλών και διαχείρισης χαρτοφυλακίου πελατών.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 93 του νόμου, η εποπτική αρχή που χορήγησε αρμοδίως το πιστοποιητικό καταλληλότητας παραμένει αρμόδια για την ανανέωσή του, ανεξάρτητα από το είδος της εταιρείας της τελευταίας απασχόλησης του προσώπου που ζητεί την ανανέωσή του.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο ΣΜΕΧΑ είχε εκφράσει την αντίρρησή του ως προς την ανάγκη επαναπιστοποιήσεων έχει θέσει ο ΣΜΕΧΑ ήδη από το 2015 οπότε και άρχισε η σχετική συζήτηση. Οι εκπρόσωποι του στις διαβουλεύσεις εναντιώθηκαν σε αυτή όλα τα προηγούμενα χρόνια, εκφράζοντας την αντίρρηση τους στις σχετικές διαβουλεύσεις, έχοντας ως βασική θέση την κατάργηση των επαναπιστοποιήσεων των στελεχών των εταιριών.

«Η υποχρέωση περί επαναπιστοποίησης δεν αποτελεί τον κανόνα στον ευρωπαϊκό χώρο. Για παράδειγμα σε πολλές χώρες μέλη όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία, δεν υφίσταται επαναπιστοποίηση των στελεχών των Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στις Γερμανία και Ισπανία δεν υπάρχουν πιστοποιήσεις εν γένει. Επί προσθέτως, και ο μέχρι σήμερα τρόπος εφαρμογής του στην Ελλάδα δεν επέφερε ουσιαστικές βελτιώσεις στην κατάρτιση των στελεχών. Η κατάρτιση τους είναι δεδομένη καθώς η ορθή γνώση των κανονισμών αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση και κίνητρο των ΕΠΕΥ που τα απασχολούν.

Αντιθέτως, η όλη διαδικασία επέφερε ανούσια και ασύμμετρα για το μέγεθος της αγοράς κόστη για τις υπόχρεες εταιρίες ή και τα στελέχη που συμμετείχαν στις εξετάσεις ή και σε τυχόν σεμινάρια προετοιμασίας εισάγοντας μια κοστοβόρα και περιττή διαδικασία για την αγορά, που ωφελεί μόνο οικονομικά τους φορείς που την οργανώνουν. Επισημαίνεται ότι τα στελέχη των ΕΠΕΥ/ΑΕΔΑΚ απασχολούνται σε καθημερινή βάση και αποκλειστικά στην παροχή επενδυτικών υπηρεσιών, άρα η όποια εξέταση επαναπιστοποίησης δεν προσφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα στην κατάρτιση και γνωσιακό τους αντικείμενο, αντιθέτως η όποια διαδικασία επαναπιστοποίησης τους υποβιβάζει την αξία της πιστοποίησης τους.

Παράλληλα, όσον αφορά τις πιστοποιήσεις (για πρώτη φορά) των ενδιαφερομένων στελεχών, δεν προβλέπεται στο σχετικό άρθρο η απαίτηση, όπως τα μέλη της Επιτροπής Εξετάσεων διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό, γεγονός που περαιτέρω υποβαθμίζει την αξία των πιστοποιήσεων και της διαδικασίας. Άλλωστε καμία άλλη επαγγελματική τάξη δεν υφίσταται υποχρέωση ανανέωσης των πιστοποιήσεων της. Ως εκ τούτου, ο ΣΜΕΧΑ προτείνει αφενός να απαλειφθεΐ από το συγκεκριμένο άρθρο η υποχρέωση για επαναπιστοποιήσεις, αφετέρου τα δύο μέλη της Επιτροπής Εξετάσεων, που προτείνονται από την ΕΚ και την ΤτΕ αντίστοιχα, να διαθέτουν πιστοποιητικό καταλληλότητας τουλάχιστον επιπέδου Β», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΜΕΧΑ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επενδύσεις

close menu