Επιχειρήσεις

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά: Κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος για φορολογική δικαιοσύνη

Financialreport.gr

"Η εφαρμογή του μέτρου αυτού, πλήττει οριζόντια και άδικα την αγορά και αυξάνει υπέρμετρα τις φορολογικές επιβαρύνσεις"

Με αφορμή την εκδίκαση αύριο 28/03 στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας της υπόθεσης του προσδιορισμού του φόρου με βάση το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς δηλώνει την αναγκαιότητα της κατάργησής του, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης και υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

Η εφαρμογή του μέτρου αυτού, πλήττει οριζόντια και άδικα την αγορά και αυξάνει υπέρμετρα τις φορολογικές επιβαρύνσεις, ιδιαίτερα για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.

Εισάγει τη θεωρία του ” βέβαιου ετήσιου κέρδους”, αντιμετωπίζει ανόμοια φορολογικά δυο απόλυτα ίδιες επιχειρήσεις, που διαφοροποιούνται μόνο ως προς τη νομική τους μορφή, κάνοντας τον ανταγωνισμό άνισο, ενώ επαναφέρει ένα αναχρονιστικό και ξεκάθαρα φοροεισπρακτικό μέτρο, που προκαλεί μια σειρά από στρεβλώσεις στην πραγματική οικονομία.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς ζητά εκ νέου την κατάργησή του, καθώς δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις, ιδίως σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας και αυξημένων λειτουργικών εξόδων και αδικεί κατάφωρα αυτές με χαμηλά κέρδη ή ζημίες, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωσή τους.

Ειδικά ο κλάδος του εμπορίου, επιβάλλεται να εξαιρεθεί της εφαρμογής του μέτρου, καθώς υπόκειται πλέον στο σύνολό του στα νέα προηγμένα ψηφιακά εργαλεία και τεχνικές ελέγχου, όπως το “myDATA”, οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ, η διασύνδεση ταμειακών συστημάτων με τα POS των επιχειρήσεων, το σύστημα άμεσων πληρωμών “IRIS” και άλλα, τα οποία μπορούν να καθιερωθούν ως βάση υπολογισμού και βεβαίωσης του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων.

Μιας και οι επιχειρήσεις αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης, έχουν ανάγκη μέτρα στήριξής τους και όχι μέτρα υπονόμευσης της βιωσιμότητάς τους.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu