Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 1,032 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση 5,1% σε σχέση με το 2023
Μονοψήφια μείωση εσόδων, αύξηση λειτουργικών κερδών αλλά με αρνητικό προ φόρων αποτέλεσμα έκλεισε το 2024 για τον όμιλο εταιρειών Sunlight. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 1,032 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση 5,1% σε σχέση με το 2023. Η μείωση αποδίδεται από τη διοίκηση σε μια σειρά παραγόντων όπως: λειτουργικές διαταραχές από την κυβερνοεπίθεση στις γερμανικές θυγατρικές, στην παγκόσμια ύφεση στον τομέα των περονοφόρων οχημάτων που επηρέασε την είσπραξη παραγγελιών από τους ΟΕΜ για μπαταρίες λιθίου και μολύβδου οι οποίες χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές εφαρμογές, στις μειωμένες τιμές των βασικών εμπορευμάτων, καθώς και στη συγκέντρωση σε βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Παρά τις αντιξοότητες πέτυχε ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές 102,1 εκατ. ευρώ από 61,7 εκατ. ευρώ το 2023.
Η βελτίωση αυτή οφείλεται στην βελτίωση των λειτουργικών κερδών (EBITDA). Το EBITDA ανήλθε σε 102,5 εκατ. ευρώ το 2024, σημειώνοντας αύξηση 14,8% έναντι 89,3 εκατ. ευρώ το 2023.
Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ζημία 13,8 εκατ. ευρώ από ζημιά 14,8 εκατ. ευρώ κατά το προηγούμενο έτος. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στο ευκαιριακό κέρδος ποσού 31,0 εκατ. ευρώ από την εξαγορά του 51% του Ομίλου Triathlon, το οποίο αναγνωρίστηκε στην Ενοποιημένη Κατάσταση Αποτελεσμάτων κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και στο αυξημένο κόστος δανεισμού.
Εκτιμήσεις για το 2025
Σύμφωνα με τον CEO, της εταιρείας, Λάμπρο Μπίσαλα, «στον Όμιλό μας πρωτοπορούμε στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, σχεδιασμένων για ποικίλες βιομηχανίες και εφαρμογές, με αταλάντευτη δέσμευση στο Περιβάλλον και την Αειφορία. Όραμά μας είναι να καταστούμε ο καταλύτης ενός αμιγώς ηλεκτρικού μέλλοντος. Επενδύουμε στην καινοτομία μέσω πέντε κέντρων Έρευνας και Ανάπτυξης, με κύρια εστίαση στις τεχνολογίες λιθίου, προκειμένου να προάγουμε την τεχνολογία και να καλύψουμε τις μελλοντικές ανάγκες».
Για το 2025 η διοίκηση της Sunlight επισημαίνει ότι οι συνθήκες της αγοράς στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας βιομηχανικής κινητικότητας αναμένεται να παραμείνουν υποτονικές λόγω των συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων σχετικά με τα επιτόκια, το ενεργειακό κόστος και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, οι προοπτικές της εταιρείας παραμένουν αισιόδοξες, τροφοδοτούμενες από την ολοκλήρωση και την τελική θέση σε λειτουργία σημαντικών επενδύσεων, τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη αποδοτικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, ιδίως εκείνων που βασίζονται στην τεχνολογία λιθίου.
Η εκτίμηση για το 2025 είναι σταθερή λόγω των ισχυρών όγκων και τιμών στις βασικές αγορές, ιδίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνολικά περισσότερο από το 90% των πωλήσεων του Ομίλου. Επιπλέον, η αναμενόμενη ολοκλήρωση των στοχευμένων επενδύσεων στην καθετοποίηση της παραγωγής, τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα ενισχύσει περαιτέρω τις επιδόσεις του Ομίλου σε επίπεδο περιθωρίου κέρδους.
Η Sunlight πρόσφατα συμφώνησε στην απόκτηση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Lehmann Marine GmbH. Αυτή η στρατηγική κίνηση σηματοδοτεί την είσοδο στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά ναυτιλιακών μπαταριών, ευθυγραμμιζόμενη με τις παγκόσμιες προσπάθειες για την απαλλαγή της ναυτιλιακής βιομηχανίας από τον άνθρακα.
Με την κίνηση αυτή, η Sunlight τοποθετείται στην πρώτη γραμμή ενός κλάδου που καθοδηγείται από την αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμες ναυτιλιακές λύσεις. Παράλληλα στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας-πλαίσιο, η Triathlon Holding GmbH, μια εξ ολοκλήρου θυγατρική του ομίλου Sunlight, πούλησε όλες τις μετοχές της στην Voltabox AG. Μια άλλη συνιστώσα της συμφωνίας-πλαίσιο ήταν η πώληση του 99% της EKM Elektronik GmbH στην Voltabox AG. Παράλληλα, η Triathlon Holding GmbH και η Voltabox AG κατέληξαν σε ξεχωριστή συμφωνία εκτός της συμφωνίας-πλαισίου, σύμφωνα με την οποία η επιχειρηματική μονάδα VoltaMobil της Voltabox, η οποία ενοποιεί όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με συστήματα μπαταριών ιόντων λιθίου υψηλής τάσης για βιομηχανικές εφαρμογές, όπως γεωργικά και κατασκευαστικά μηχανήματα, λεωφορεία και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, θα μεταβιβαστεί στην Triathlon Holding GmbH.
Η συναλλαγή υπεγράφη στις 26 Μαρτίου 2025. Μέσω αυτών των συναλλαγών, ο Όμιλος Sunlight στοχεύει στον εξορθολογισμό του επενδυτικού του χαρτοφυλακίου και στην εστίαση στις βασικές του ικανότητες, απελευθερώνοντας αξία μέσω μιας στρατηγικής αναπροσαρμογής και αναδιάρθρωσης. Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας-πλαισίου και της πώλησης των μετοχών της Sunlight Group που κατείχε προηγουμένως ο μέτοχος μειοψηφίας GBD, ο Όμιλος Olympia αποκτά τον έλεγχο επιπλέον 12% των μετοχών της Sunlight Group. Η GBD θα διατηρήσει μερίδιο 2% στον όμιλο Sunlight.
Επενδύσεις
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά την προηγούμενη χρήση ανήλθαν στα 146,3 εκατ. ευρώ, έναντι ποσού 124,4 εκατ. ευρώ το 2023. Οι επενδύσεις αυτές κατευθύνθηκαν προς την κατεύθυνση της επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας και την αυτοματοποίηση των διαδικασιών στις εγκαταστάσεις παραγωγής μπαταριών μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου του Ομίλου στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, καθώς και σε άλλες πρωτοβουλίες κάθετης ολοκλήρωσης και Έρευνας και Ανάπτυξης. Η εταιρεία επένδυσε 24,3 εκατ. ευρώ σε προγραμματισμένες πληρωμές για εξαγορές προηγούμενων ετών, καθώς και σε νέες επιχειρήσεις και συμμετοχές μειοψηφίας, έναντι 173,8 εκατ. ευρώ το 2023. Αυτές οι στρατηγικές επενδύσεις όχι μόνο συνέβαλαν στην ισχυρή τοποθέτηση στην αγορά, αλλά και ενίσχυσαν τη δέσμευση του ομίλου για καινοτομία, βιώσιμη ανάπτυξη και μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα στον εξελισσόμενο κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας. Επίσης συνέχισε το έργο έρευνας και ανάπτυξης στις 31 Δεκεμβρίου 2024, «Ανάπτυξη καινοτομιών στις μπαταρίες λιθίου για τη βιομηχανία αποθήκευσης ενέργειας».
Η πρωτοβουλία αυτή εμπίπτει στο πλαίσιο του μείζονος έργου κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI), με συνολικό επιλέξιμο κόστος 113,0 εκατ. ευρώ και εγκεκριμένη επιχορήγηση 49,9 εκατ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει έρευνα, ανάπτυξη και πρώτη βιομηχανική ανάπτυξη (FID) σε τεχνολογίες μπαταριών λιθίου, παράλληλα με επενδύσεις σε συστήματα μπαταριών που θα ενσωματώνουν τις ιδιόκτητες κυψέλες λιθίου της Sunlight, καθώς και εργαστηριακές και παραγωγικές υποδομές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο: «Πλεόνασμα» αγοραστών και πάνω από τις 1.670 μονάδες – Ράλι από Eurobank και Alpha Bank
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Απόφαση ΓΣ για τη διαγραφή του συνόλου των μετοχών από το Χρηματιστήριο
- Μπρατάκος (ΕΒΕΑ): Τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας να συνοδεύονται με εκείνα των επιχειρήσεων
- ΣτΕ για Airbnb: Παράνομη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγησή τους
- Intrafashion: Αύξηση 38% των κερδών προ φόρων το 2024
- Wall Street: Μετά το χθεσινό selloff, κέρδη άνω του 1% για όλους τους δείκτες
- Φάμελλος: Παραδοχή των ευθυνών της κυβέρνησης οι σημερινές ανακοινώσεις
- Μητσοτάκης για πλεόνασμα: «Πήγαμε καλύτερα από όσο υπολογίζαμε»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις