Επιχειρήσεις

Drones: Γιατί κερδίζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών

Financial Report

Τα deals, ο ρόλος του πολέμου στην Ουκρανία και το παράδειγμα της Τουρκίας

Ένας κλάδος σε ανάπτυξη είναι και στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια τα drones (Unmanned Aerial Vehicles), με κύρια στόχευση ειδικά στην αμυντική βιομηχανία και στην ασφάλεια.

Την ίδια στιγμή, τα λιλιπούτεια αεροπλανάκια είναι πλέον βοηθητικά και στην καθημερινότητα σε τομείς όπως η γεωργία, η διάσωση, η πυρόσβεση, αλλά και η βιομηχανία του θεάματος. Παρόλαυτα, ειδικά στη χώρα μας, δεν έχει προχωρήσει η χρήση τους σε ό,τι αφορά τη λιανική, καθώς κάποιες απόπειρες που είχαν γίνει από γνωστές εταιρείες όπως πχ η Κωτσόβολος για μεταφορά μικρών πακέτων ανά την Ελλάδα, στο πρότυπο αλυσίδων από το εξωτερικό τύπου Αmazon, δεν μακροημέρευσαν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Τα drones ήρθαν και πάλι πριν από λίγα 24ωρα στο προσκήνιο με αφορμή και την ανακοίνωση της σύμπραξης ανάμεσα στις εταιρείες Esa Security και Αltus, οι οποίες ενώνουν δυνάμεις στον κλάδο για να προσφέρουν εξειδικευμένες προηγμένες λύσεις φύλαξης, επιτήρησης και ελέγχου, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία αιχμής με στόχο τόσο την Ελληνική όσο και τη διεθνή αγορά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από τα στελέχη των δύο εταιρειών, η συνεργασία τους εστιάζει στην ανάπτυξη και ένταξη στα σχέδια ασφαλείας προηγμένων συστημάτων που αξιοποιούν συνδυαστικές και προσαρμοσμένες λύσεις με χρήση drones – εναέρια και επίγεια – επαναπροσδιορίζοντας τη φύλαξη και την επιτήρηση, ενώ αναμένεται και περαιτέρω ανάπτυξη εξειδικευμένου εξοπλισμού drones και ρομποτικών συστημάτων ελληνικής κατασκευής, που ανταποκρίνονται στις ειδικές απαιτήσεις και ανάγκες του χώρου της φύλαξης και της ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι στις δύο συγκεκριμένες εταιρείες έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο επενδυτών: Σε ό,τι αφορά την ALTUS, μειοψηφικό ποσοστό διατηρεί από το 2023 η VNK Capital των Βασίλη και Νέλλης Κάτσου, ενώ στη μεν ESA Solutions έχουν επενδύσει το Latsco Family Office, καθώς και η SmeRC του πρώην τραπεζίτη Νίκου Καραμούζη.

O Nίκος Καραμούζης

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εταιρεία drones Velos Rotors, η οποία ιδρύθηκε από τον Άρη Κολοκυθά και τον Τάσο Αργυρό, πριν από 13 έτη και πλέον έχει εξασφαλίσει τα τελευταία χρόνια χρηματοδότηση 2 εκατ. δολαρίων από το fund Marathon Ventures για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Ενδεικτικό είναι ότι ούτε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν μείνει ασυγκίνητα στο ρεύμα των drones. Μάλιστα, το 2019 είχε γίνει απόπειρα κατασκευής από ομάδα φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο πόλεμος των drones

Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ‘’ο πόλεμος των drones’’, καθώς κατά όσα έχουν γίνει γνωστά, γίνεται σε όλη τη διάρκειά του, ευρύτατη χρήση UAVs, τόσο πιο μικρών, όσο και μεγαλύτερων, τα οποία παρακολουθούν τις εχθρικές δυνάμεις και καθοδηγούν το πυροβολικό. Μέσω αυτής της διαδικασίας έγινε αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η συμβολή των drones στη διαχείριση του πολέμου.

Για τη σημασία των drones στην ελληνική αμυντική βιομηχανία είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο Financial Report ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών με εξειδίκευση στην Άμυνα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Κόλλιας ότι «υπάρχει κινητικότητα τα τελευταία χρόνια, με τις εταιρείες που ασχολούνται με τον κλάδο να είναι σε αύξηση». Σύμφωνα με τον ίδιο, συγκεκριμένα, μέσα στην τελευταία δεκαετία ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με την κατασκευή UAVs έχει καταγράψει διψήφια άνοδο.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι σε αυτή τη φάση η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά σε ό,τι αφορά την γείτονα χώρα, η οποία έχει αναπτύξει μια σημαντική βιομηχανία UAVs. Σύμφωνα με τον ίδιο «η Τουρκία ήταν πάντα στοχοπροσηλωμένη σε ό,τι αφορά τον αμυντικό της σχεδιασμό και αυτό έχει συντελέσει σήμερα στο να έχει οφέλη, αλλά και να αποτελεί και εξαγωγική βιομηχανία ειδικά σε ό,τι αφορά στρατιωτικά οχήματα και drones, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στις 15 πρώτες χώρες εξαγωγής στρατιωτικού υλικού παγκοσμίως“.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα drones είναι μια βιομηχανία, η οποία ανθίζει τα τελευταία χρόνια και μέσω αυτών η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας έφτασε σε σημαντικό ορόσημο το 2024, με εταιρείες όπως η Baykar και η Turkish Aerospace Industries (TAI) να παράγουν εξαγωγές άνω των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενδεικτικό είναι ότι η Baykar, η οποία έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), συνεισέφερε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό το ποσό.

Χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις

Μάλιστα τα μη επανδρωμένα που έχουν κατασκευάσει κάποιες από αυτές τις εταιρείες έχουν αρχίσει και χρησιμοποιούνται από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η «GEP Unmanned Technologies», μια εταιρεία από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης που κατασκευάζει μη επανδρωμένα πτητικά μέσα (UAVs) με εφαρμογές Ασφάλειας και Άμυνας. Η εν λόγω εταιρεία συστήθηκε από τον Γιώργο Παπαδημητρόπουλο το 2016 και έχει πετύχει μέχρι τώρα πωλήσεις UAVs στα HAE, στις Φιλιππίνες, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Βρετανία, την Ιταλία αλλά και στην Αμερική. Το επόμενο βήμα της εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται άμεσα, με την ενσωμάτωση σε άλλη, μεγαλύτερη επιχείρηση του ευρύτερου κλάδου της βιομηχανίας.

Παράλληλα, η SAS Technology, με επικεφαλής τον Φώτη Καμπιώτη ξεκίνησε το 2020 και έχει καταφέρει μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να μπει στην κατασκευή UAV για στρατιωτικούς σκοπούς. Πιο συγκεκριμένα στο στρατιωτικό κομμάτι, το drone της Sas, Sarissa δοκιμάστηκε με επιτυχία από τη Thales, για να πάρει πιστοποίηση για εκτόξευση ρουκετών, ενώ το ελληνικό UCAV έγινε το πρώτο στον κόσμο που έβαλε τη ΝΑΤΟϊκή ρουκέτα HYDRA 70.

Εξάλλου, η εταιρεία Ucandrone, θυγατρική του EFA Group του Κρίστιαν Χατζημηνά, o oποίος έχει ιδρύσει και το Theon Group, δραστηριοποιείται στον τομέα των μη επανδρωμένων «έξυπνων» ιπτάμενων συστημάτων UAS (Unmanned Aerial Systems), με σκοπό την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών – εφαρμογών από αέρος επισκόπησης, καταγραφής και ανάλυσης δεδομένων που βασίζονται στη συνδυασμένη χρήση κατάλληλα εξοπλισμένων Drones και επίγειων συστημάτων ελέγχου. Επιπρόσθετα, έχει αποκτήσει ειδίκευση στον σχεδιασμό και παραγωγή δικών της Custom Build Aerial Platforms για εξυπηρέτηση των ιδιαίτερων αναγκών των πελατών της, καθώς και Υπηρεσίες Τεχνικής Συμβούλευσης & Εκπαίδευσης στην κατασκευή και χρήση UAS.

O Kρίστιαν Χατζημηνάς

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu