Public Eye

Dragan Solak: Ο μυστηριώδης Σέρβος που είναι πρόθυμος να πουλήσει το United Group

Στην Ελλάδα μπήκε με τον ίδιο εντυπωσιακό τρόπο, που επεκτάθηκε και διείσδυσε στις αγορές των Βαλκανίων, εξαγοράζοντας εταιρείες από τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών (Wind) και της συνδρομητικής τηλεόρασης (Forthnet).

Ωστόσο, λία πράγματα είναι γνωστά για τον Σέρβο επιχειρηματία Dragan Solak ο οποίος ίδρυσε το United Group και παραμένει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και βασικότερος μέτοχος μαζί με τη βρετανική εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) BC Partners και γύρω από τη δομή του ομίλου και τις μετοχικές σχέσεις που χάνονται μέσα από ένα πλέγμα νομικών προσώπων συμπεριλαμβανομένων υπεράκτιων εταιρειών. Ισως γι΄αυτό ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ότι μπορεί να πουλήσει τις μετοχές του εάν δεχθεί μια καλή πρόταση.

Ο Dragan Solak 58 ετών σήμερα γεννήθηκε στην πόλη Kragujevac της Σερβίας ξεκίνησε την επιχειρηματική του δράση τη δεκαετία του 1990, φτιάχνοντας βιντεοταινίες. Το 2000 εισήλθε στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, ιδρύοντας την εταιρεία KDS (Kablovsko Distributivni Sistem) ενώ το 2002 έλαβε την πρώτη του χρηματοδότηση από το επενδυτικό κεφάλαιο του γνωστού επενδυτή George Soros. Η KDS άλλαξε επωνυμία σε Serbia Broadband (SBB).
Στη συνέχεια ένας ευρωπαϊκός χρηματοδοτικός οργανισμός, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων (EBRD) επένδυσε στη Serbia Broadband (SBB) – τόσο μέσω δανείου όσο και μέσω αγοράς μετοχών – ενώ ένα fund (Mid Europa Partners) απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό στην επιχείρηση το 2007. Ακολούθησαν διάφορες συναλλαγές αναδιάρθρωσης. Με την πάροδο του χρόνου, η SBB συγχωνεύθηκε με την Telemach Σλοβενίας και την Telemach Βοσνίας, οδηγώντας στην ίδρυση του United Group και τον Dragan Solak στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου.

H KKR

Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Kohlberg Kravis Roberts (KKR) ήταν ένας ακόμα σταθμός στην πορεία του ομίλου όταν υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς του United Group τον Οκτώβριο του 2013 από το fund Mid Europa Partners. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2014. Το τίμημα δεν ανακοινώθηκε αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα η MED αναζητούσε ένα ποσό γύρω στα 950 εκατ. ευρώ.

Η BC Partners

Το Μάρτιο του 2019 το United Group άλλαξε πάλι χέρια όταν η BC Partners αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών από την KKR. Το τίμημα δεν ανακοινώθηκε, αλλά ορισμένα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η συναλλαγή ήταν αξίας 3 δισ. δολαρίων.
Την ίδια χρονιά, το United Group συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία Tele2 Croatia, η οποία έγινε μέλος του United Group το 2020. Επίσης, το 2019 το United Group συμφώνησε να εξαγοράσει τη βουλγαρική Vivacom έναντι 1,2 δις. ευρώ. H συναλλαγή ολοκληρώθηκε το 2020. Στο μεταξύ έγιναν και άλλες αρκετές εξαγορές τόσο σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όσο και μέσα μαζικής ενημέρωσης στις χώρες των βαλκανίων με το United Group να έχει γίνει κυρίαρχος παίκτης παρέχοντας υπηρεσίες σε 3,83 εκατ. νοικοκυριά σε οκτώ χώρες.
Και ενώ η BC Partners έχει αγοράσει το πακέτο της United Group από την KKR, ο Dragan Solak συνεχίζει να διατηρεί μεγάλο μέρος των μετοχών του United Group, το οποίο έχει έδρα στην Ολλανδία. Εκεί εδρεύει η εταιρεία United Group B.V., η οποία μέσω πολύπλοκων μετοχικών σχημάτων ελέγχεται από άλλο νομικό πρόσωπο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Αυτή την εταιρεία φέρονται να ελέγχουν μέσω άλλων νομικών προσώπων η BC Partners (Summer Invest) και ο Dragan Solak (κατέχει ποσοστό 33% με 34%) ενώ η EBRD κατέχει ακόμα ένα μικρό κομμάτι μετοχών. 

Στην Ελλάδα εμφανίζεται μόνο ο εκπρόσωπος της BC Partners ο Έλληνας Νίκος Σταθόπουλος, ο οποίος έχει οριστεί πρόεδρος Δ.Σ. στη Wind και στη Nova. 

Κάτοικος Ελβετίας, Μάλτας, Βρετανίας, Ιταλίας κλπ. …αλλά όχι Σερβίας 

Ο Σέρβος μεγιστάνας, η περιουσία του οποίου εκτιμάται σε 1,6 δισ. ευρώ εκτός από τις business, έχει και άλλα ενδιαφέροντα όπως είναι το γκολφ, το ποδόσφαιρο – πρόσφατα εξαγόρασε την ομάδα της Premier League Σαουθάμπτον – αλλά και η πολιτική.
Για τον ίδιο και για το United Group ακούγονται και γράφονται πολλά τον τελευταίο καιρό ειδικά στο διεθνή τύπο, για το πως κατάφερε να δημιουργήσει αυτόν τον πολυσχιδή όμιλο, ο οποίος δεν παρουσιάζει ισχυρή κερδοφορία. Ο Dragan Solak δεν κατοικεί στη Σερβία και δεν την επισκέπτεται συχνά για λόγους ασφαλείας αλλά κατοικεί στη Ζυρίχη ενώ έχει λάβει υπηκοότητα από τη Μάλτα. Ο ίδιος δεν κρύβει – σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στον Guardian από το Μιλάνο (μία από τις πόλεις όπου διαθέτει γραφείο) – την κόντρα που έχει με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς καθώς έχασε τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Premier League ενώ όπως ανέφερε εάν έρθει μια καλή πρόταση δεν θα είχε ενδοιασμούς να πουλήσει τις μετοχές του στο United Group.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu