«Καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αναφέροντας ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί και κάλεσε σε συνεχή επαγρύπνηση, παρόλο που οι ενέργειες των προηγμένων οικονομιών έχουν κατευνάσει τις πιέσεις στην αγορά.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επανέλαβε την άποψή της ότι το 2023 θα είναι άλλο ένα δύσκολο έτος, με την παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδύνεται κάτω από το 3% λόγω των τραυμάτων που άφησε πίσω της η πανδημία, του πολέμου στην Ουκρανία και της νομισματικής σύσφιξης.
Ακόμη και με καλύτερες προοπτικές για το 2024, η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει πολύ κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του 3,8% και οι συνολικές προοπτικές παραμένουν αδύναμες, δήλωσε στο China Development Forum, όπως μεταδίδει το CNBC.
Το ΔΝΤ, το οποίο έχει προβλέψει παγκόσμια ανάπτυξη 2,9% φέτος, αναμένεται να δημοσιεύσει νέες προβλέψεις τον επόμενο μήνα.
«Έτσι, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και αξιολογούμε τις πιθανές επιπτώσεις για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα», είπε, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις πιο ευάλωτες χώρες, ιδίως στις χώρες χαμηλού εισοδήματος με υψηλά επίπεδα χρέους.
Προειδοποίησε επίσης ότι ο γεωοικονομικός κατακερματισμός θα μπορούσε να διασπάσει τον κόσμο σε αντίπαλα οικονομικά μπλοκ, με αποτέλεσμα «μια επικίνδυνη διαίρεση που θα τους αφήσει όλους φτωχότερους και λιγότερο ασφαλείς».
Δήλωσε επίσης ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Κίνας, με προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,2% το 2023, προσφέρει κάποια ελπίδα για την παγκόσμια οικονομία, με την Κίνα να αναμένεται να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι κάθε αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας κατά μια ποσοστιαία μονάδα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανάπτυξης άλλων ασιατικών οικονομιών κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Κίνα να εργαστούν για την αύξηση της παραγωγικότητας και την επανεξισορρόπηση της οικονομίας μακριά από τις επενδύσεις και προς μια πιο ανθεκτική ανάπτυξη με γνώμονα την κατανάλωση και την εξίσωση των όρων ανταγωνισμού μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και των κρατικών επιχειρήσεων.
Τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν το πραγματικό ΑΕΠ κατά 2,5% έως το 2027 και κατά περίπου 18% έως το 2037.
Η ίδια δήλωσε ότι η επανεξισορρόπηση της οικονομίας της Κίνας θα βοηθήσει επίσης το Πεκίνο να επιτύχει τους κλιματικούς του στόχους.
Κάτι τέτοιο, είπε, θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 15% τα επόμενα 30 χρόνια, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές κατά 4,5% την ίδια περίοδο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Noval Property: 6η περίοδος εκτοκισμού του πράσινου ομολογιακού δανείου – Στις 6 Δεκεμβρίου η καταβολή
- Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Μέσα στο 2025 οι μελέτες της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Σ. Αραβίας
- ΗΠΑ: Αυξήθηκε στο 2,3% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο
- Μπάιντεν: Μετά τον Λίβανο, επόμενος στόχος η ειρήνη στη Γάζα και η απελευθέρωση των ομήρων
- Space Hellas: Εκδίδει ομολογιακό δάνειο 7 εκατ. ευρώ
- Χρηματιστήριο: Kατασκευές, ΔΕΗ και Coca Cola αποσόβησαν μεγαλύτερη πτώση μετά τις νέες απώλειες των τραπεζών
- Υπ. Εσωτερικών: Έρχεται η αυτόματη απαλλαγή των κλειστών ακινήτων από δημοτικά τέλη και πρόστιμα
- Παπαθανάσης: «Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση χρέους, σε σχέση με το ΑΕΠ, στην Ευρώπη»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις