Το ποσό αυτό αποτελεί το 93% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος
Τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια, θα φτάσει το παγκόσμιο δημόσιο χρέος μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ποσό αυτό αποτελεί το 93% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Οπως αναφέρει το Bloomberg, στην τελευταία οικονομική επισκόπηση του ΔΝΤ, δήλωσε ότι αναμένει ότι το χρέος θα προσεγγίσει το 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν σκληρές αποφάσεις για να σταθεροποιήσουν τον δανεισμό.
Το χρέος αναμένεται να αυξηθεί στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, το οποίο καλεί τις κυβερνήσεις να περιορίσουν το χρέος.
«Η αναμονή είναι επικίνδυνη: οι εμπειρίες των χωρών δείχνουν ότι το υψηλό χρέος μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς αντιδράσεις της αγοράς και περιορίζει τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών ενόψει αρνητικών σοκ», ανέφερε.
Με μικρή πολιτική διάθεση να μειωθούν οι δαπάνες εν μέσω πιέσεων για τη χρηματοδότηση καθαρότερης ενέργειας, τη στήριξη της γήρανσης του πληθυσμού και την ενίσχυση της ασφάλειας, οι «κίνδυνοι για τις προοπτικές του χρέους κλίνουν έντονα προς τα πάνω», ανέφερε το ΔΝΤ.
Οι χώρες στις οποίες το χρέος δεν προβλέπεται να σταθεροποιηθεί αποτελούν πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου χρέους και περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Χρησιμοποιώντας ένα πλαίσιο «χρέους σε κίνδυνο», το ΔΝΤ διαπίστωσε ότι το επίπεδο του μελλοντικού χρέους σε ένα ακραία δυσμενές σενάριο θα μπορούσε να φθάσει το 115% του ΑΕΠ σε τρία χρόνια, σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι στις βασικές προβλέψεις.
«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους σήμερα ενισχύουν τις επιπτώσεις της ασθενέστερης ανάπτυξης ή των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών και των υψηλότερων spreads στα μελλοντικά επίπεδα χρέους», ανέφερε.
Ο δείκτης χρέους σε κίνδυνο για τις προηγμένες οικονομίες έχει υποχωρήσει από τις κορυφές της πανδημίας και εκτιμάται τώρα στο 134% του ΑΕΠ, αλλά έχει αυξηθεί στο 88% για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Ενώ η επιβράδυνση του πληθωρισμού και η πτώση των επιτοκίων προσφέρουν στις κυβερνήσεις ένα παράθυρο για να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους, δεν υπάρχουν πολλά σημάδια επείγουσας ανάγκης να το πράξουν, δήλωσε το ΔΝΤ.
«Τα τρέχοντα σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής υπολείπονται κατά πολύ των όσων απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα σταθεροποιηθεί (ή θα μειωθεί) με μεγάλη πιθανότητα», ανέφερε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- CEPE: Οι δασμοί στις εισαγωγές Κίνας θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας χρωμάτων της ΕΕ
- Αναβλήθηκε η δίκη της Ειρήνης Μουρζούκου για συκοφαντική δυσφήμιση
- Q&R: Σε πρώιμες επαφές με εταιρείες για το ενδεχόμενο εξαγοράς
- Πως θα δουλέψουν τα εμπορικά καταστήματα στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
- Μητσοτάκης στο συνέδριο της νεολαίας του ΕΛΚ: «Η Ευρώπη πρέπει να γεφυρώσει το τεχνολογικό χάσμα με τις ΗΠΑ»
- Ο Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές με Φιντάν
- ΥΠΕΘΟ: 16 ερωτήσεις – απαντήσεις για τον νέο Προϋπολογισμό
- ΠΟΥ: 226 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου στο Λίβανο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις