Οικονομία

ΔΝΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% για το 2017 και 2,2% το 2018

Η οικονομική ανάκαμψη παγκοσμίως έχει ενισχύσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα αλλά οι χαλαρές νομισματικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες σε ένα περιβάλλον υποτονικού πληθωρισμού, αυξάνουν τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους, αναφέρει το ΔΝΤ.

Το Ταμείο, επισήμανε ότι οι κίνδυνοι φεύγουν από τις τράπεζες, που έχουν θωρακίσει τους ισολογισμούς τους, προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς τα πιστωτικά spreads συμπιέζονται, η μεταβλητότητα υποχωρεί και οι τιμές των assets αυξάνονται.

“Ενώ η αυξημένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και η αναζήτηση αποδόσεων είναι μια ευπρόσδεκτη και επιδιωκόμενη συνέπεια των αντισυμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής, υπάρχουν κίνδυνοι για το εάν αυτές οι τάσεις επεκταθούν πολύ”, αναφέρει το ΔΝΤ στην αναθεωρημένη εξαμηνιαία έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Μια παρατεταμένη αναζήτηση αποδόσεων έχει αυξήσει την ευαισθησία του χρηματοπιστωτικού συστήματος στους κινδύνους των αγορών και της ρευστότητας, ενώ παράλληλα συντηρεί σε υψηλό επίπεδο τους κινδύνους.

Το ΔΝΤ κάλεσε τις εθνικές αρχές να εξετάσουν προσεκτικά κάθε πρόταση που θα χαλαρώνει τα πρότυπα για τη ρευστότητα ή τα κεφάλαια, “υπό το πρίσμα της δυναμικής τους να πλήξουν την ατζέντα της παγκόσμιας ρυθμιστικής εναρμόνισης”.

“Η υπερβολικά γρήγορη προσαρμογή των νομισματικών πολιτικών μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αναταράξεις στις αγορές και να ανακόψει την πρόοδο προς τους στόχους για τον πληθωρισμό”, αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή ου.

Επίσης, το Ταμείο προειδοποίησε ότι η μόχλευση στον μη χρηματοπιστωτικό κλάδο ήταν τώρα υψηλότερη από ό,τι πριν την χρηματοπιστωτική κρίση, στο σύνολο της G20.

Μια τέτοια μόχλευση καθιστά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις πιο ευάλωτα σε αλλαγές στα επιτόκια και σε μια ασθενέστερη οικονομική δραστηριότητα.

“ΟΙ βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φορείς χάραξης πολιτικής είναι να διασφαλίσουν ότι η συσσώρευση χρηματοπιστωτικών αδυναμιών περιορίζεται όταν η νομισματική πολιτική παραμένει υποστηρικτική της παγκόσμιας ανάκαμψης”, προειδοποιεί το ΔΝΤ.

“Σε διαφορετική περίπτωση, η αύξηση του χρέους και οι υπερβολικές αποτιμήσεις των asset θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς στο μέλλον, με επιπτώσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη”.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu