Διεθνή

ΔΝΤ: Οι αγορές μετοχών και ομολόγων αγνοούν τα θεμελιώδη στην παγκόσμια οικονομία

H συνεχιζόμενη αποσύνδεση μεταξύ των χρηματοπιστωτικών αγορών και της πραγματικής οικονομίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια βίαιη διόρθωση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην αναθεωρημένη έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα, τονίζοντας ότι τους τελευταίους μήνες, οι αγορές μετοχών παρουσίασαν ράλι, παρά τα ανησυχητικά στοιχεία της πραγματικής οικονομίας.
Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια βαθύτερη από την αναμενόμενη κάμψη, πρόσθεσε το Ταμείο, αλλά οι αγορές φαίνεται να τα αγνοούν.
Ενδεικτικό αυτού είναι ότι ο S&P 500 είχε το μεγαλύτερο ράλι 50 ημερών στην ιστορία στις αρχές Ιουνίου.
Image
«Αυτή η αποσύνδεση μεταξύ των αγορών και της πραγματικής οικονομίας αυξάνει τον κίνδυνο μιας άλλης διόρθωσης στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου σε περίπτωση που μειωθεί η διάθεση για επενδυτικό ρίσκο, θέτοντας υπό απειλή την ανάκαμψη», αναφέρει το ΔΝΤ στην ενημερωμένη έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα.
Η διόρθωση ορίζεται ως μείωση κατά 10% ή περισσότερο στην τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου ή δείκτη.
Επίσης, το Ταμείο είπε ότι οι αποτιμήσεις φαίνονται σήμερα αυξημένες σε πολλές διαφορετικές αγορές.
“Σύμφωνα με τα μοντέλα, η διαφορά μεταξύ των τιμών της αγοράς και των θεμελιωδών αποτιμήσεων είναι κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στις περισσότερες μεγάλες αγορές μετοχών και ομολόγων προηγμένων οικονομιών, αν και το αντίστροφο ισχύει για μετοχές σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες”, ανέφερε το ΔΝΤ.
Τα κίνητρα για τη μετατόπιση της εμπιστοσύνης της αγοράς θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων από τον κορωνοϊό, περαιτέρω κοινωνικές αναταραχές, αλλαγές στη νομισματική πολιτική και αναζωπύρωση στις εμπορικές εντάσεις, πρόσθεσε το Ταμείο.
Υπάρχει κίνδυνος οι μη τραπεζικές χρηματοοικονομικές εταιρείες – όπως οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων – να αντιμετωπίσουν επίσης ένα νέο σοκ σε περίπτωση μεγάλου κύματος αφερεγγυότητας.
Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ενισχυτής ενός κραχ.
«Για παράδειγμα, ένα σημαντικό σοκ στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω εκροές από επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία, με τη σειρά τους, θα μπορούσαν να προκαλέσουν sell off από αυτούς τους διαχειριστές κεφαλαίων επιδεινώνοντας τις πιέσεις της αγοράς», δήλωσε το Ταμείο.
Η έκθεση σημειώνει ότι η αποσύνδεση της πορείας των αγορών από αυτή της πραγματικής οικονομίας εξηγείται από το ότι «οι επενδυτές φαίνεται να στοιχηματίζουν ότι η διαρκής ισχυρή στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσει μία γρήγορη ανάκαμψη παρά το ότι τα οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν μία βαθύτερη της αναμενόμενης ύφεση».
Ωστόσο, σημειώνει, μία σειρά από εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών των στοιχείων ενεργητικού που έχουν ρίσκο.
Image
Η οικονομική ύφεση μπορεί να είναι βαθύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια από ό,τι προβλέπουν τώρα οι επενδυτές. Μπορεί να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων και ανάλογων περιοριστικών μέτρων.
Γεωπολιτικές εντάσεις ή μία διεύρυνση της κοινωνικής αναταραχής ως αντίδραση στην αύξηση των παγκόσμιων ανισοτήτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία αναστροφή στο επενδυτικό κλίμα.
Τέλος, οι προσδοκίες σχετικά με την έκταση της στήριξης των κεντρικών τραπεζών μπορεί να αποδειχθούν πολύ αισιόδοξες, οδηγώντας τους επενδυτές να επαναξιολογήσουν τη διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου και την τιμολόγηση του κινδύνου.
«Μία τέτοια επανατιμολόγηση, ιδιαίτερα αν ενισχυθεί από χρηματοπιστωτικές αδυναμίες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών, περιορίζοντας έτσι τη ροή πιστώσεων στην οικονομία.
Η χρηματοπιστωτική πίεση θα μπορούσε να επιδεινώσει μία ήδη πρωτοφανή οικονομική ύφεση, καθιστώντας την ανάκαμψη ακόμη πιο δύσκολη», σημειώνει η έκθεση.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu