Οικονομία

ΔΝΤ: Κατεβάζει στο 2,8%, την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2025 – Στο 2% η Ελλάδα

Financialreport.gr

Για το 2026 η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι στο 3% από 3,3% στην έκθεση του Ιανουαρίου - Στο 1,8% για την Ελλάδα

Προς τα κάτω αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2025 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο δημοσίευσε σήμερα (22/4) την έκθεση “World Economic Outlook”.

Αναλυτικότερα για το έτος που διανύουμε προβλέπει ανάπτυξη 2,8% από 3,3% τον Ιανουάριο και από 3,2% στην έκθεση του Οκτωβρίου.

Για το 2026 η πρόβλεψη αναφορικά με την παγκόσμια ανάπτυξη ανέρχεται στο 3% από 3,3% στην έκθεση του Ιανουαρίου.

Η πτώση στην πρόβλεψη επηρεάζεται από μία σειρά νέων δασμολογικών μέτρων που ανακοίνωσαν και εφάρμοσαν οι ΗΠΑ, στα οποία απάντησαν με αντίμετρα οι εμπορικοί τους εταίροι. Η σύγκρουση κορυφώθηκε στις 2 Απριλίου, με την επιβολή σχεδόν καθολικών δασμών από τις ΗΠΑ, ανεβάζοντας τα πραγματικά επίπεδα δασμών σε τιμές που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα. Η απότομη αυτή εξέλιξη αποτελεί από μόνη της έναν ισχυρό αρνητικό κλυδωνισμό για την παγκόσμια ανάπτυξη, αναφέρει το ΔΝΤ.

Η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες το 2025 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μόλις στο 1,4%, καθώς η αυξανόμενη εμπορική αβεβαιότητα, οι εντάσεις και η επιβράδυνση της ζήτησης επηρεάζουν αρνητικά τις οικονομικές προοπτικές.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η προβλεπόμενη επιβράδυνση είναι πιο έντονη. Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8% — ρυθμός κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος από την εκτίμηση του Ιανουαρίου — ως αποτέλεσμα της αυξημένης αβεβαιότητας στη χάραξη πολιτικής, της εμπορικής σύγκρουσης και της κόπωσης της ζήτησης.

Αντίστοιχα, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,8%, παρουσιάζοντας ελαφρά μείωση κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Η επιβράδυνση δεν περιορίζεται στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, η ανάπτυξη προβλέπεται να πέσει στο 3,7% το 2025 και στο 3,9% το 2026. Οι μεγαλύτερες υποβαθμίσεις καταγράφονται σε χώρες που πλήττονται περισσότερο από τα πρόσφατα δασμολογικά μέτρα —με την Κίνα να είναι χαρακτηριστική περίπτωση.

Στο 2% η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί σε 2% φέτος και σε 1,8% το 2026. Ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα αυξηθεί φέτος στην Ελλάδα κατά 2,4% και την επόμενη χρόνια κατά 2,1%. Προηγουμένως αναμενόταν άνοδος τιμών κατά 2,1% φέτος στην Ελλάδα.

Το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο παραμένει το μεγάλο αγκάθι με «άνοιγμα» 6,5% του ΑΕΠ φέτος και 5,9% του ΑΕΠ το 2026. Προηγουμένως για το 2025 αναμενόταν έλλειμμα ίσο με 5,3% του ΑΕΠ.

Στην ανεργία αναμένεται ταχύτερη αποκλιμάκωση σε μονοψήφια επίπεδα το 2025 (9,4%) και σε 9% το 2026. Προηγουμένως οργανισμός εκτιμούσε ότι η ανεργία θα μείνει πάνω από το 10%.

Το άνοιγμα στο ελληνικό εμπορικό ισοζύγιο είναι το μεγαλύτερο μετά την Κύπρο.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu