Μείωσε τις προβλέψεις οικονομικής μεγέθυνσης για Κίνα και ευρωζώνη
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε την Τρίτη τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας και της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη παρέμεινε χαμηλή και άνιση παρά την «αξιοσημείωτη δύναμη» της αμερικανικής οικονομίας.
Στην τελευταία Έκθεση Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής, το ΔΝΤ άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την αύξηση του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ το 2023 στο 3%, αλλά μείωσε τις προβλέψεις για το 2024 στο 2,9% από την προηγούμενη πρόβληψη τον περασμένο Ιούλιο για 3%.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas, ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει από τον COVID-19, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους, αλλά ότι οι αποκλίνουσες τάσεις ανάπτυξης διαμόρφωσαν «μέτριες» μεσοπρόθεσμες προοπτικές.
Ο Γκουρίνχας είπε ότι οι προβλέψεις γενικά δείχνουν μια ήπια προσγείωση, αλλά το ΔΝΤ εξακολουθεί να ανησυχεί για τους κινδύνους που σχετίζονται με την κρίση ακινήτων στην Κίνα, τις ασταθείς τιμές των εμπορευμάτων, τον γεωπολιτικό κατακερματισμό και την αναζωπύρωση του πληθωρισμού.
Νέος κίνδυνος
Επίσης ένας νέος κίνδυνος εμφανίστηκε με τη μορφή της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστινίων μόλις οι αξιωματούχοι από 190 χώρες συναντήθηκαν στο Μαρακές για τις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά αυτή η εξέλιξη προέκυψε μετά την έκδοση της τριμηνιαίας αναφοράς των προοπτικών του ΔΝΤ στις 26 Σεπτεμβρίου.
Ο Γκουρίνχας είπε στο Reuters ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πως η μεγάλη κλιμάκωση θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία: «Ανάλογα με το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση, υπάρχουν πολλά διαφορετικά σενάρια που δεν έχουμε καν αρχίσει να διερευνούμε, επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα αξιολόγηση σε αυτό το σημείο ακόμη».
Είπε ότι το ΔΝΤ παρακολουθεί την κατάσταση, σημειώνοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περίπου 4% τις τελευταίες ημέρες, αντανακλώντας ανησυχίες ότι η παραγωγή ή η μεταφορά πετρελαίου θα μπορούσε να διακοπεί.
Έρευνα του ΔΝΤ έδειξε ότι μια αύξηση 10% στις τιμές του πετρελαίου θα μείωνε την παγκόσμια παραγωγή κατά περίπου 0,2% το επόμενο έτος και θα ενίσχυε τον παγκόσμιο πληθωρισμό κατά περίπου 0,4%, είπε.
Η ισχυρότερη ανάπτυξη περιορίζεται από τον παρατεταμένο αντίκτυπο της πανδημίας, τον πόλεμο της Ουκρανίας και τον αυξανόμενο κατακερματισμό, μαζί με την αύξηση των επιτοκίων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τη συρρίκνωση της δημοσιονομικής στήριξης, ανέφερε το ΔΝΤ. Η συνολική παγκόσμια παραγωγή το 2023 αναμένεται να αυξηθεί 3,4% ή περίπου 3,6 τρισ. δολάρια – κάτω από τις προβλέψεις πριν από την πανδημία.
“Η παγκόσμια οικονομία δείχνει ανθεκτικότητα. Δεν έχει χτυπηθεί από τους μεγάλους κραδασμούς που βίωσε τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια, αλλά δεν τα πάει και πολύ καλά”, δήλωσε ο Γκουρίνχας σε συνέντευξή του. «Βλέπουμε μια παγκόσμια οικονομία που κουτσαίνοντας και δεν είναι ακόμα αρκετά σπριντ».
Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ήταν «πιο σκοτεινές» ειδικά για τις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες αντιμετώπισαν βραδύτερη κάλυψη του βιοτικού επιπέδου και περισσότερες ανησυχίες για το χρέος, είπε ο Γκουρίνχας σε συνέντευξη Τύπου.
Ακόμη και το 2028, το ΔΝΤ προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη μόλις 3,1%.
Ο πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται σε όλο τον κόσμο λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας. αντίθετα οι τιμές στα τρόφμα παρέμειναν υψηλές. Ο δέικτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να μειωθεί σε 6,9% το 2023 από 8,7% το 2022 και σε 5,8% το 2024.
Ο βασικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, θα πρέπει να μειωθεί σταδιακά – στο 6,3% το 2023 από 6,4% το 2022 και στο 5,3% το 2024.
«Δεν βλέπουμε έντονα σημάδια μιας σειράς εκτός ελέγχου των μισθών που κυνηγούν τις τιμές και των τιμών που κυνηγούν τους μισθούς», είπε ο Γκουρίνχας.
Το ΔΝΤ σημείωσε ότι οι επενδύσεις ήταν ομοιόμορφα χαμηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία, με τις επιχειρήσεις να δείχνουν λιγότερη όρεξη για επέκταση και ανάληψη κινδύνων λόγω υψηλότερων επιτοκίων, αυστηρότερων όρων δανεισμού και λιγότερης δημοσιονομικής στήριξης.
Ο Γκουρίνχας είπε ότι το ταμείο συμβουλεύει επίσης τις χώρες να ξαναχτίσουν τα δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας έναντι μελλοντικών κραδασμών, σημειώνοντας ότι η ουσιαστική επιδείνωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν «πιο ανησυχητική».
ΗΠΑ
Το ΔΝΤ αύξησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,1% για το 2023 και κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα στο 1,5% για το επόμενο έτος, επικαλούμενο ισχυρότερες επιχειρηματικές επενδύσεις και αυξανόμενη κατανάλωση. Αυτό καθιστά τις Ηνωμένες Πολιτείες τη μόνη μεγάλη οικονομία που ξεπέρασε τις προβλέψεις πριν από την πανδημία.
Η Κίνα προβλεπόταν να αναπτυχθεί κατά 5,0% το 2023, αλλά χαμηλότερα 4,2% το 2024, ή 0,2 και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, λόγω της κρίσης ακινήτων και της αδύναμης εξωτερικής ζήτησης.
Αν η Κίνα δεν λάβει «δύναμη δράση» για να καθαρίσει τον τομέα των ακινήτων, το «πρόβλημα θα μπορούσε να επιδεινωθεί».
Το ΔΝΤ μείωσε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 0,7% το 2023 και στο 1,2% το 2024, από τις προβλέψεις του Ιουλίου για 0,9% και 1,5%.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, που επλήγη επίσης σκληρά από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, είδε την πρόβλεψή του για ανάπτυξη να αυξάνεται κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο 0,5% για το 2023, αλλά μειώθηκε κατά 0,4 ποσοστιαία μονάδα στο 0,6% για το 2024.
Η Ιαπωνία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,0% το 2023, μια αναθεώρηση 0,6 ποσοστιαίας μονάδας προς τα πάνω, ενισχυμένη από τη μειωμένη ζήτηση, την άνοδο του εισερχόμενου τουρισμού, τη διευκολυντική νομισματική πολιτική της και την ανάκαμψη των εξαγωγών αυτοκινήτων, ανέφερε το ΔΝΤ. Άφησε αμετάβλητες τις προοπτικές ανάπτυξης της Ιαπωνίας το 2024 στο 1,0%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΗΠΑ: Στις καλένδες η ανακοίνωση της ποινής του Τραμπ για την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Προφυλακιστέος ο Νίκος Ρωμανός – «Είμαι αθώος, μην με προφυλακίσετε»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη – Ράλι 17% από Games Workshop
- Καραμανλής: «Δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα η άλλη γνώμη και η κριτική – Δεν με ενδιαφέρει η ΠτΔ»
- «Υπερηχητικό» μήνυμα Πούτιν στη Δύση: Ξεκινάμε τη μαζική παραγωγή του νέου πυραύλου Oreshnik
- AS Company: Στα 3,7 εκατ. ευρώ τα EBITDA το 9μηνο
- Σκυλακάκης: «Αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα»
- «Ευρώπη Holdings» η νέα επωνυμία της Κλουκίνας – Λάππας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις