Οικονομία

ΔΝΤ: Μπορεί να ζητηθούν δεσμεύσεις από την αντιπολίτευση

Ούτε ναι ούτε και όχι απαντά το ΔΝΤ στα περί διευρυμένης κυβερνητικής πλειοψηφίας για το πακέτο Τόμσεν, ανοίγοντας «παράθυρο» και στη δέσμευση της αντιπολίτευσης, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα αξιωματούχος του Ταμείου είχε διαψεύσει τη σχετική δήλωση-«βόμβα» του Μισέλ Σαπέν και την αντίστοιχη τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας στην προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δήλωσε, ερωτηθείς, αν πράγματι ζητείται η συναίνεση όλων των κομμάτων στην Ελλάδα για τα νέα μέτρα: «δεν είχαμε επαφή με κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Είναι κάτι, που όντως έχει ζητηθεί στο παρελθόν, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες. Θα πρέπει πρώτα να φτάσουμε κοντά στο επίπεδο της συμφωνίας, ότι θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα και ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο.»

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι η ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική για την επιτυχία του και πως το Ταμείο ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να δομήσει ισχυρή στήριξη.

Ο Ράις έδωσε το στίγμα από τα Brussels Groups, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επισημαίνοντας πως παραμένει αγεφύρωτο το «χάσμα» Αθήνας και δανειστών για τα «καυτά» ζητήματα των εργασιακών και το συνταξιοδοτικό.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά απομένει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές», είπε χαρακτηριστικά.

“Εργαζόμαστε όσο πιο εντατικά μπορούμε με όλους τους εταίρους, για να φτάσουμε στην επίτευξη μίας συμφωνίας” τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Ωστόσο, ο ίδιος απέφυγε να δώσει χρονοδιαγράμματα, κάνοντας εκτιμήσεις για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία, τονίζοντας «ότι δεν μπορεί να έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες».

Πάντως, ο Ράις έστειλε ακόμη ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους, πετώντας τη «μπάλα» στο δικό τους «γήπεδο», όσον αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σε ερώτηση κατά πόσο γίνεται να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο ίδιος ανέφερε ότι αυτή είναι μία ερώτηση, που θα πρέπει να απευθυνθεί στους Ευρωπαίους, ωστόσο «μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν τη συμμετοχή του Ταμείου, κάτι που έχουν τονίσει και οι ελληνικές αρχές».

Πρόκειται για έμμεσο πρέσινγκ, για να περιορίσουν οι Ευρωπαίοι τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος, καθώς το Ταμείο έχει θέσει τον όρο των χαμηλότερων πλεονασμάτων, προκειμένου να ενταχθεί και σε αυτό το πακέτο διάσωσης.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu