Ενίσχυση της αντισυστημικότητας εξαιτίας των Τεμπών, άποψη με την οποία συμφωνεί το 64,8% του δείγματος
Το δυστύχημα των Τεμπών ενεργοποίησε τη διαχρονική δυσπιστία των πολιτών προς το κράτος, εξέθρεψε την αμφισβήτηση προς τους θεσμούς και γιγάντωσε το έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι σε οτιδήποτε συγκροτεί τη συστημικότητα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα δημοσκόπησης της GPO για τα Παραπολιτικά 90,1, όπου καταγράφεται πτώση για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και άνοδος για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Κυριάκο Βελόπουλο και την Αφροδίτη Λατινοπούλου.
Ως έννοια ο αντισυστημισμός έχει θετική χροιά για το 39,8% της κοινωνίας σε αντίθεση με το 51% που τον συνδέει με αρνητικούς συνειρμούς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των παραπάνω απαντήσεων, όπου οι ηλικίες έως 39 ετών, όσοι τοποθετούνται στην αριστερά, ψηφίζουν ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και Ελληνική Λύση είναι πιο θετικοί στο περιεχόμενο του αντισυστημισμού, ενώ στον αντίποδα αρνητική άποψη για το φαινόμενο διατυπώνουν οι άνω των 65 ετών, οι κεντροδεξιοί, οι ψηφοφόροι της ΝΔ, της Φωνής Λογικής και της Νίκης.
Η ταύτιση του αντισυστημισμού με το λαϊκισμό βρίσκει σύμφωνο το 43,3% της κοινής γνώμης με τους κεντροδεξιούς πολίτες, τους ψηφοφόρους της ΝΔ και της Φωνής Λογικής να υπερθεματίζουν υπέρ αυτής της άποψης.
Αντίθετα το 46,7% απορρίπτει τη σύζευξη των δύο εννοιών με τους αριστερούς, τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, της Πλεύσης, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Νίκης να διαφωνούν περισσότερο.
Εκεί που φαίνεται να διαμορφώνεται μία πλειοψηφική τάση είναι στην αντίληψη ότι ο αντισυστημισμός συνιστά δείγμα μιας κοινωνίας που διαθέτει αντανακλαστικά, άποψη που ενστερνίζεται το 54,3% του συνόλου έναντι του 36,2% που θεωρεί την διεύρυνση του αντισυστημισμού επικίνδυνη για τη δημοκρατία με την άποψη αυτή να είναι πλειοψηφική μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και όσων εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους την τηλεόραση.
Ενίσχυση του αντισυστημισμού εξαιτίας της υπόθεσης των Τεμπών
Αυτό που σίγουρα συμβαίνει τη δεδομένη χρονική περίοδο είναι η ενίσχυση του αντισυστημισμού εξαιτίας της υπόθεσης των Τεμπών, άποψη με την οποία συμφωνεί το 64,8% του δείγματος με αποτέλεσμα το 42,6% να δηλώνει σήμερα συστημικό, το 37,4% αντισυστημικό και το 20% να μην τοποθετείται στο συγκεκριμένο δίπολο.
Στη συζήτηση εμπλέκονται και τα Μέσα Ενημέρωσης με το 32,6% να δηλώνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, το 20,3% την τηλεόραση, το 12,5% τις εφημερίδες, το 10,8% το ραδιόφωνο και το 8,2% τα social media, ενώ το 15,3% του δείγματος δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται κανένα μέσο.
Πέφτει η ΝΔ, δεν κερδίζει το ΠΑΣΟΚ
Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον επομένως δεν προκαλεί εντύπωση η αποτύπωση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων στην οποία εμφανίζονται ενισχυμένοι η Ελληνική Λύση με 9,6% η Πλεύση Ελευθερίας με 6,8% και η Φωνή Λογικής με 5,9%. Στον αντίποδα υποχώρηση των ποσοστών τους στην πρόθεση ψήφου βλέπουν τόσο η ΝΔ με 24,8%, αλλά και το ΠΑΣΟΚ που καταγράφεται στο 15,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε μονοψήφια ποσοστά με 5,9%, πίσω πλέον και από το ΚΚΕ (8%) αλλά και την Πλεύση Ελευθερίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Bloomberg: Η Morgan Stanley προχωράει σε 2.000 απολύσεις μέσα στο μήνα
- Υπόθεση Πισπιρίγκου: Εκτός υπηρεσίας τρεις ιατροδικαστές με απόφαση Φλωρίδη
- Σερβία: Σε πολιτική κρίση μετά την αποδοχή της παραίτησης Βούτσεβιτς από τη Βουλή
- Financial Times: ΗΠΑ, Βρετανία και Τουρκία θα εξαιρεθούν από τις αγορές όπλων της ΕΕ – «Παράθυρο» για Patriot
- Χαρδαλιάς: Μας ενημέρωσε σε τι αναφέρεται με το «πόσες φορές το κάνει» με τη σύζυγό του
- Έλενα Χουλιάρα (AstraZeneca): «Στρατηγική η επένδυση στην φαρμακευτική καινοτομία για τον ασθενή και την οικονομία»
- MINETTA: Αύξηση 18,58% στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το 2024 με 79,39 εκ. ευρώ
- “Βροχή” προστίμων από την Επιθεώρηση Εργασίας, σε ελέγχους στις οδικές μεταφορές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις