Οικονομία

Δημοσιοποιήθηκε το μεταφρασμένο κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου

Το κείμενο της συμφωνίας του Μαίου 2014 ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα ανήρτησε μεταφρασμένο το υπουργείο Οικονομικών.
Η ελληνική μετάφραση δόθηκε στη δημοσιότητα με καθυστέρηση πολλών μηνών, ενώ στο κείμενο περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Το κείμενο περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης οι οποίες είναι ήδη γνωστές και μπορούν να αποτελέσουν ένα…ευχάριστο ανάγνωσμα εν όψει εορτών,  για όσους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ανεπίσημη μετάφραση.

Η επιστολή απευθύνεται στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde και στους κ.κ. Dijsselbloem, Kallas και Draghi.
Την υπογράφουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος.

Η επιστολή που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές αναφέρει:

Στην επισυναπτόμενη επικαιροποίηση των Μνημονίων Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών (ΜΟΧΠ) από τις 9 Μαρτίου και 12 Δεκεμβρίου 2012 και 20 Μαΐου και 17 Ιουλίου 2013, περιγράφουμε την πρόοδο και τις πολιτικές προς την επίτευξη των στόχων του οικονομικού προγράμματος της ελληνικής Κυβέρνησης που υποστηρίζεται από έναν διακανονισμό κάτω από την συμφωνία δανειακής διευκόλυνσης.

Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η ύφεση φτάνει στο τέλος της και προβλέπουμε ότι η οικονομία θα γυρίσει σε ανάπτυξη το 2014. Καταγράψαμε ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 σε όρους προγράμματος, πολύ πιο πάνω από τους στόχους και μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Η εξωτερική θέση έχει επίσης βελτιωθεί με τον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών να παρουσιάζει πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

Ωστόσο, η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών ρυθμών ανεργίας και του δημοσίου χρέους, του μεγάλου αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων και διαρθρωτικών ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, παρά τις μεταρρυθμίσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον που βελτιώνουν το επιχειρηματικό κλίμα.

Πετύχαμε όλα τα ποσοτικά κριτήρια απόδοσης του τέλους 2013 του προγράμματος, εκτός από ένα για τις εγχώριες ληξιπρόθεσμες οφειλές (στενός ορισμός). Ωστόσο, χάσαμε τους ενδεικτικούς στόχους και διάφορα διαρθρωτικά ορόσημα.
Ενάντια σε αυτό το πλαίσιο υιοθετούμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και λαμβάνουμε διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των προαπαιτούμενων δράσεων για αυτήν την αξιολόγηση.

Οι προτεραιότητές μας περιλαμβάνουν:

Δημοσιονομική πολιτική

Σαν προαπαιτούμενη δράση αναθεωρούμε τα όρια δαπανών για να κλειδώσουμε την χαμηλότερη από την προβλεπόμενη δαπάνη του 2013 και 2 υλοποιούμε πολιτικές για να διασφαλίσουμε την επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος ύψους 1,5 τοις εκατό του ΑΕΠ για το 2014.
Δεσμευόμαστε να υιοθετήσουμε πολιτικές συνεπείς με ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2015. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 θα συμφωνηθεί με τους ΕΕ/EKT/ΔΝΤ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2014. Επίσης κάνουμε βήματα για να περιορίσουμε τους δημοσιονομικούς κινδύνους από τους τομείς της ενέργειας και της υγείας

Δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Έχουμε εγκρίνει νομοθεσία για έναν νέο φόρο ακίνητης περιουσίας και έχουμε περεταίρω μεταρρυθμίσει τους κώδικες φορολογίας εισοδήματος και φορολογικών διαδικασιών. Σαν προαπαιτούμενη δράση έχουμε υιοθετήσει νομοθεσία για την ενδυνάμωση της αυτονομίας και την βελτίωση των εργασιών της διοίκησης εσόδων. Μεταρρυθμίζουμε την δημόσια διοίκηση και θα προλάβουμε τους στόχους για τις συμφωνηθείσες αποχωρήσεις και την κινητικότητα. Έχουμε κάνει βήματα για να εξορθολογήσουμε τις διαδικασίες πληρωμών και να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους περεταίρω συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Χρηματοοικονομική σταθερότητα

Η ποιοτική αξιολόγηση στοιχείων του ενεργητικού και τα τεστ αντοχής αποκάλυψαν την ανάγκη για περεταίρω ενδυνάμωση του τραπεζικού κεφαλαίου και επιτάχυνση της διαδικασίας επιδιόρθωσης των ισολογισμών των τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα. Για το λόγο αυτό η Τράπεζα της
Ελλάδος απαίτησε από τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαια όπως προσδιορίστηκαν από τα τεστ αντοχής μέχρι το τέλος Ιουνίου 2014, διατηρώντας το απόθεμα του ΤΧΣ σαν διασφάλιση. Όλες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ολοκλήρωσαν με επιτυχία κεφαλαιακές αυξήσεις. Επιταχύνουμε, σαν υψηλή προτεραιότητα, τις μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια αδυναμίας πληρωμής των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και ενδυναμώνουμε την τραπεζική εποπτεία.

Ενισχυτικές προς την ανάπτυξη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Με πρωτοβουλία μας και σε πλήρη συμφωνία με τους ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ, έχουμε υιοθετήσει τις βασικές συστάσεις του ΟΟΣΑ για την κατάργηση των ρυθμιστικών περιορισμών στον ανταγωνισμό σε τέσσερις τομείς. Σαν προαπαιτούμενη δράση έχουμε επίσης υλοποιήσει διάφορες δράσεις για την υποστήριξη του προγράμματος ιδιωτικοποίησης και έχουμε μειώσει εμπροσθοβαρώς την φορολογική επιβάρυνση της εργασίας. Επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν μέτρα για το άνοιγμα των ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων, την βελτίωση του ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας, την ελάφρυνση των διοικητικών βαρών των επιχειρήσεων και την βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων υπηρεσιών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu