Πρόσωπα

Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος ΔΣΑ: Επανέρχεται το «κίνημα της αξιοπρέπειας»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, μιλά στο Financial Report και στον Μάριο Αϋφαντή για το νέο φορολογικό του υπουργείου Οικονομικών που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις αλλά και για το νομοσχέδιο στο χώρο της Δικαιοσύνης

Την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή το πολυσυζητημένο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε πως τα νέα μέτρα θα αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή, θα ενισχύσουν τη φορολογική δικαιοσύνη και θα φέρουν πόρους για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Ωστόσο, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους συλλόγους τους, οι οποίοι οργάνωσαν μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας τις προηγούμενες ημέρες. Οι δικηγόροι είχαν ίσως την πιο δυναμική παρουσία, όπως και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός ο οποίος άσκησε αυστηρή κριτική για το νέο φορολογικό της κυβέρνησης.

Ερ. Αναγνωρίζετε ότι μεγάλη μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων και των δικηγόρων, φοροδιαφεύγει παρουσιάζοντας μειωμένο εισοδήματα;

Απ. «Δεν είναι μεγάλη μερίδα, δε γίνεται να τους τσουβαλιάζουμε όλους, δηλαδή τους κομμωτές, τους υδραυλικούς και τους ηλεκτρολόγους με τους δικηγόρους. Οι δικηγόροι έχουν 23.820 ευρώ μικτό εισόδημα ετησίως και 13.000 ευρώ μέσο ετήσιο κέρδος. Προφανώς υπάρχει φοροδιαφυγή, αλλά επειδή η κυβέρνηση αδυνατεί να την πατάξει έρχεται και καίει μαζί με τα ξερά και τα χλωρά.»

Ερ. Ποια είναι η πρόταση του ΔΣΑ για την πάταξη της φοροδιαφυγής;

Απ. «Η πρόταση του ΔΣΑ είναι η επέκταση και η αύξηση των γραμματίων προείσπραξης σε όλες τις διαδικασίες για τις οποίες σήμερα δεν ισχύει, καθώς και κινητροδότηση των αποδείξεων, να έχουν, δηλαδή, κίνητρο οι πελάτες να ζητούν απόδειξη παροχής υπηρεσιών από τους δικηγόρους στα δικηγορικά γραφεία. Η αύξηση των τιμών στα γραμμάτια προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής αποτελεί αίτημα των δικηγόρων από το 2008, όπου και παραμένουν οι τιμές τους παγιωμένες.»

Ερ. Πρέπει να αυξηθούν οι φορολογικοί έλεγχοι στα δικηγορικά γραφεία;

Απ. «Ο έλεγχος είναι μια υποχρεωτική λειτουργία του δημόσιου τομέα. Οι έλεγχοι, σήμερα, είναι περιορισμένοι και θα πρέπει να επιταθούν.»

Ερ. Πως σχολιάζετε ότι στην έρευνα της GPO το 84,7% των πολιτών πιστεύει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν και το 56,4% είναι υπέρ της εφαρμογής του νέου νομοσχεδίου;

Απ. «Έχουμε ομολογήσει ότι υπάρχει φοροδιαφυγή στον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν γίνεται να ασκείται πολιτική βάσει των δημοσκοπήσεων, οι πολιτικές θέλουν διάλογο και όχι αιφνιδιασμούς, τη στιγμή μάλιστα που προεκλογικά η κυβέρνηση διαμήνυε ότι δεν θα αυξήσει τους φόρους.»

Οι δικηγόροι είναι υπερασπιστές κοινωνικών δικαιώματων 

Ερ. Επανέρχεται το «κίνημα της γραβάτας»;

Απ. «Το «κίνημα της γραβάτας» ήταν αυτό που μας λοιδόρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επανέρχεται το «κίνημα της αξιοπρέπειας», πάντα ήταν κίνημα αξιοπρέπειας. Προφανώς οι δικηγόροι είναι πρωτοπόροι αυτού του κινήματος, διότι αφενός έχουν την ικανότητα να μπορούν να ηγούνται αυτού του αγώνα, ως ένας κλάδος ελευθέρων επαγγελματιών, και αφετέρου οι δικηγόροι είναι υπερασπιστές κοινωνικών δικαιωμάτων και αυτό ενοχλεί όλες τις κυβερνήσεις. Να σας θυμίσω ότι τότε στο «κίνημα της γραβάτας» οι νυν κυβερνήτες περπατούσαν μαζί μας στους δρόμους και διαμαρτύρονταν και τώρα που οδηγήθηκαν από αυτά τα κινήματα στα υπουργεία, οι περισσότεροι από αυτούς, σήμερα δεν δέχονται να μας μιλήσουν».

Ερ. Μεταξύ των αιτημάτων του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων εμπεριέχεται και η πρόταση για κατοχύρωση του βασικού μισθού για όλους τους ασκούμενους δικηγόρους, καθώς και υποχρεωτική καταβολή των 2/3 των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, άδειες και επιδόματα. Αντίστοιχη θέση έχει πάρει και ο ΔΣΑ.

Απ. «Η δικηγορική άσκηση είναι μια μορφή μαθητείας και αποζημιώνεται με 600 ευρώ, ποσό κατώτερο του κατώτατου μισθού, θα έπρεπε να ήταν πολύ περισσότερο κατά την γνώμη μου, αλλά δυστυχώς η αγορά εργασίας αδυνατεί να το στηρίξει. Επιπλέον, η σημερινή μορφή δικηγορικής άσκησης θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί μέσω της τροποποίησης του κώδικα δικηγόρων, αίτημα στο οποίο η κυβέρνηση, εδώ και ένα χρόνο, δεν έχει ανταποκριθεί.»

Ερ. Για το νομοσχέδιο Φλωρίδη ποια είναι η άποψή σας; Λύνει προβλήματα της δικαιοσύνης;

Απ. «Το νομοσχέδιο Φλωρίδη έχει ορισμένες θετικές διατάξεις, καθώς και αρκετές αρνητικές. Επιχειρεί να δώσει λύση σε ζητήματα, όπως αυτό της εκτέλεσης των ποινών, να μην υπάρχει δηλαδή μεγάλη απόσταση από την ποινή που επιβάλλεται από αυτή που εκτίεται. Σε λάθος κατεύθυνση βρίσκεται η απόφαση για κατάργηση του τριμελούς δικαστηρίου στο δεύτερο βαθμό εκδίκασης, καθώς με αυτή την απόφαση αυξάνεται η πιθανότητα στατιστικού λάθους που αφορά στην ελευθερία κάποιου. Επιπλέον, σημαντικό λάθος είναι η κατάργηση της ενδιάμεσης δικαστικής διαδικασίας, με την οποία οδηγούνται ακόμα περισσότερες δικαστικές υποθέσεις στα ακροατήρια με αποτέλεσμα την συσσωρευση τους. Τέλος, το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στοχοποιεί τους δικηγόρους όσον αφορά το θέμα των δικαστικών αναβολών.»

Μάριος Αϋφαντής

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu