Ενέργεια

Δήμαρχος Καβάλας: Προς επίλυση από ΑΔΜΗΕ το πρόβλημα με τους όρους σύνδεσης του φωτοβολταϊκού στο Λιμνιά

Σε τέσσερις με πέντε μήνες η τελική έγκριση των όρων διασύνδεσης του πάρκου από τον ΑΔΜΗΕ

Εντός τεσσάρων  με πέντε μηνών θα εκδοθεί η τελική έγκριση από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Δ.Μ.Η.Ε.) των όρων σύνδεσης για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Δημοτική Κοινότητα Λιμνιάς του Δήμου Καβάλας, σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου Καβάλας,  Θεόδωρου Μουριάδη στο Financial Report.

Μετά από μια μακρόσυρτη αναμονή και πολλά μπρος πίσω ο Δήμος Καβάλας, μαζί με τον Δήμο Βόλου και Αγρινίου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έλαβαν τελικά διαβεβαιώσεις από τη συνάντησή τους με τον Αντιπρόεδρο του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννη Μάργαρη, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στην Αθήνα, ότι η έγκριση των όρων σύνδεσης των φωτοβολταϊκών στις ενεργειακές τους κοινότητες θα δοθεί εντός 4-5 μηνών.

Το εμπόδιο και το χρονικό της έγκρισης

Το πρόβλημα των όρων  διασύνδεσης των φωτοβολταϊκών πάρκων των παραπάνω δήμων ξεκίνησε όταν ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε ότι τα εν λόγω έργα, συμπεριλαμβανομένου και του φωτοβολταϊκού πάρκου στη Λιμνιά του Δήμου Καβάλας, θα υπόκεινται στο net billing και όχι στο net metering.

Η διαφορά των δύο είναι σημαντική για τον καταναλωτή:
– Το net-metering  είναι ο συμψηφισμός της εγχεόμενης στο δίκτυο ενέργειας από σταθμό παραγωγής με την απορροφώμενη ενέργεια στην εγκατάσταση κατανάλωσης του αυτοπαραγωγού (δηλ. της παραγόμενης και της καταναλισκόμενης ενέργειας)  και επιτρέπει στους καταναλωτές που παράγουν μέρος ή όλη τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια και να χρησιμοποιούν αυτήν την ηλεκτρική ενέργεια, ανά πάσα στιγμή, αντί όταν αυτή παράγεται. Στον ενεργειακό συμψηφισμό η παραγόμενη ενέργεια δεν είναι απαραίτητο να ταυτοχρονίζεται με την καταναλισκόμενη.
– Το net billing, από την άλλη, σημαίνει ότι η ενέργεια που παράγεται  ταυτόχρονα συμψηφίζεται με την καταναλισκόμενη και ουσιαστικά αυτό καθιστά τον καταναλωτή εξαρτώμενο από τις τιμές ενέργειας ενώ τον υποχρεώνει την πλεονάζουσα ενέργεια να τη  διοχετεύσει στο σύστημα έναντι αποζημίωσης.

«Στην ουσία το net billing θα μας μετέτρεπε σε πελάτες και αυτό δεν το θέλαμε», επισήμανε ο κύριος Θεόδωρος Μουριάδης, Δήμαρχος Καβάλας στο Financial Report.

Έτσι οι τρεις δήμοι με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνασπίστηκαν με στόχο να φτάσουν στη δικαιοσύνη ή και ακόμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν κρινόταν απαραίτητο.

Ωστόσο, το έναυσμα για την επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων μεταξύ των τοπικών αρχών και του ΑΔΜΗΕ δόθηκε με τη δήλωση του Θεόδωρου Σκυλακάκη από την Βουλή ότι οι τρεις δήμοι  και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που έχει καταθέσει αίτημα θα λάβουν τους όρους σύνδεσης 156 MW, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κύριος Μουριάδης στο Financial Report.

Σε 4-5 μήνες η τελική έγκριση των φωτοβολταϊκών 

Η πρόσφατη συνάντηση με τον ΑΔΜΗΕ έδωσε το «πράσινο φως» για την έγκρισης των όρων σύνδεσης των φωτοβολταϊκών πάρκων τόσο στους υπόλοιπους δήμους όσο και αυτό που θα γίνει στη Δημοτική Κοινότητα της Λιμνιάς στο Δήμο Καβάλας.

Στη συνάντηση «λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι σε τέσσερις με πέντε μήνες το πολύ θα έχουμε πάρει τους τελικούς όρους σύνδεσης», δήλωσε ο Δήμαρχος Καβάλας εμφανώς ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Ένα από τα σοβαρά ζητήματα όμως είναι το πού ακριβώς θα συνδεθεί το έργο, όπως επισήμανε ο Δήμαρχος. Το σημαντικό όμως είναι ότι σύντομα ελπίζουν να έχουν επίλυση του ζητήματος. «Σε  2-3 θα μας ενημερώσουν για το οικονομικό, τι οικονομική επιβάρυνση θα έχει ο κάθε δήμος και για τον τρόπο σύνδεσης», συμπλήρωσε.

Ακόμη ένα ζήτημα που διακρίνεται είναι η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου καθώς πρόκειται για έργο αξίας 15 εκατ. ευρώ, «ποσό που είναι αρκετά δύσκολο να εκταμιευθεί από τον ίδιο το δήμο» για αυτό και η δημοτική αρχή της Καβάλας αποβλέπει «στο Ταμείο Παρακαταθηκών ή σε άλλες Τράπεζες», δήλωσε ο δήμαρχος.

Όφελος για την τοπική κοινότητα

Η πρώτη που συνήθως αντιτίθεται σε τέτοια μεγάλα έργα είναι συνήθως η τοπική κοινότητα και στην  περίπτωση αυτή η Δημοτική Κοινότητα της Λιμνιάς. Και αυτό λόγω της μείωσης πρασίνου στο χώρο που γίνεται το πάρκο είτε της διάβρωση του εδάφους. Όμως σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Ο δήμαρχος ανέφερε στο Financial Report πως όλες οι ενέργειες έγιναν μετά από συζητήσεις και τελικά ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλης Ελευθεριάδης, έδωσε έγκριση για την υλοποίηση του έργου στην περιοχή του.

«Θα φροντίσουμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερη η οπτική επιβάρυνση» με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου, ενώ «πέριξ των φωτοβολταϊκων θα φυτευθούν δέντρα» έτσι ώστε να μην λείψει το πράσινο από την τοπική κοινότητα, δήλωσε ο κος Μουριάδης στο Financial Report, απαντώντας ουσιαστικά σε μία από τις κύριες ανησυχίες των ντόπιων κατοίκων.

«Στόχος μας είναι τα χρήματα που θα παίρνουμε από τα ανταποδοτικά που καταβάλλουν οι δημότες μας να πηγαίνουν σε άλλα έργα ή και να μειωθούν, εάν είνια εφικτό», ώστε οι δημότες να πληρώνουν λιγότερα.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους δημότες μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Καβάλας, καθώς το ρεύμα που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Λιμνιά υπολογίζεται να δοθεί σε 1.000 δημότες Καβάλας που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Γενικά υπάρχει μόνο μια επιφύλαξη και δυσπιστία, ιδίως από την αντιπολίτευση του δήμου, όχι όμως ως προς την ωφελιμότητα του έργου αλλά ως προς το αν γίνει τελικά», εξήγησε ο Δήμαρχος Καβάλας, καθώς πρόκειται το εν λόγω έργο να αποφέρει σημαντικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες.

Μαριάνθη Πελεκανάκη

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu