Ελλάδα

Δίκη για το Μάτι – πρόταση Εισαγγελέα: Ένοχοι 9, αθώοι 12 – Απαλλαγή για Ρένα Δούρου – Ηλία Ψινάκη

Ανάμεσα στους ενόχους ο Σωτ. Τερζούδης, τότε αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, ο Βασ. Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός ΠΣ, ο Ν. Παναγιωτόπουλος, επίγειος επικεφαλής ΠΣ και ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς

Ένοχοι 9, αθώοι 12 για την ολέθρια πυρκαγιά στο Μάτι. Αυτή είναι η τελική πρόταση του εισαγγελέα για τους 21 κατηγορούμενους στην πολύκροτη δίκη. Κατά τον εισαγγελέα, δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για το θάνατο 104 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων για την τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.

Αντίθετα, αποδείχθηκε, κατά τον εισαγγελέα, ότι ευθύνονται για την εθνική τραγωδία και πρέπει να καταδικαστούν για ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια οι:

  • Σωτήρης Τερζούδης (τότε αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος)
  • Βασίλης Ματθαιόπουλος (τότε υπαρχηγός ΠΣ)
  • Ιωάννης Φωστιέρης (επικεφαλής ΕΣΚΕ)
  • Νίκος Παναγιωτόπουλος (επίγειος επικεφαλής ΠΣ)
  • Χαράλαμπος Χιώνης (διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αν. Αττικής)
  • Βάιος Θανασιάς (αντιδήμαρχος Μαραθώνα)
  • Ευάγγελος Μπουρνούς (δήμαρχος Ραφήνας)
  • Αντώνιος Παλπατζής (αντιδήμαρχος Ραφήνας).

Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την καταδίκη για εμπρησμό του Κ Αγγελόπουλου. Είναι ο ηλικιωμένος που αγνοώντας τις προειδοποιήσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έκαψε κλαδιά και ξερόχορτα στο Νταού, με αποτέλεσμα η φωτιά να ξεφύγει και να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Για τον ηλικιωμένο που αρνείται ότι από δική του αμέλεια προκλήθηκε η τραγωδία, ο εισαγγελέας είπε στην αγόρευσή του:

«Τελικά κάποιες πράξεις όσο καταστροφικές κι αν είναι, μόνο ο Θεός μπορεί και σε αυτόν θα δώσουμε τον τελευταίο λόγο για όσα πράξαμε και δεν πράξαμε».

Ο Παναγιώτης Μανιάτης εισηγήθηκε στους δικαστές την πλήρη αθώωση της τότε Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, των τότε Δημάρχων Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και Πεντέλης Δημήτριου Στέργιου Καψάλη, του τότε γγ Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, των τότε στελεχών της Πυροσβεστικής Χρήστου Γκολφίνου, Φίλιππου Παντελεακου, Δαμιανού Παπαδοπουλου, Χρήστου Λάμπρη, Χρήστου Δροσοπούλου, Γεωργίου Πορτοζουδη και Στέφανου Κολολουρη και του τότε αξιωματικού στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπου Συρογιαννη.

Για τον πρώην Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς ο εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για την «εσφαλμένη ενημέρωση» μέσω των συνεντεύξεών του σε ΜΜΕ για την εξέλιξη της φωτιάς.

Κατά τον εισαγγελέα:

«Αποδείχθηκε ότι ο Δήμαρχος Ραφήνας έκανε ενημερωτικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και παρείχε ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς. Υπό τη θεσμική του ιδιότητα παρείχε ενημέρωση μέσω ΜΜΕ και όσοι τον άκουγαν να παρέχει διαβεβαιώσεις εφησύχασαν ότι η φωτιά έχει αντίθετη κατεύθυνση. Από πού αντλούσε πληροφορίες; Χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Έχω τη γνώμη ότι προέβη στην ενέργεια εσφαλμένης ενημέρωσης στο κοινό που επέτεινε το αξιόποινο αποτέλεσμα.
Οφείλει να αναμεταδίδει υπεύθυνη ενημέρωση ή να απέχει από την ενημέρωση που έχει λάβει από μη αξιόπιστες πηγές, γιατί προκαλεί σύγχυση.»

Για τους δύο αντιδημάρχους Μαραθώνα και Ραφήνας ο εισαγγελέας πρότεινε καταδίκη για το σκέλος των κατηγοριών που αφορούν τον πλημμελή καθαρισμό οικοπέδων ιδιωτών.

Για τον ηλικιωμένο που κατηγορείται για τον εμπρησμό ο εισαγγελέας είπε:

«Έχω τη γνώμη ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος έβαλε τη φωτιά υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τον κίνδυνο. Ανθρώπινα αρνείται την ενοχή του και διστάζει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Αυτός έθεσε τη Λυδία λίθο της συμφοράς.
Ήταν το πρόσωπο που προκάλεσε τη φωτιά.”

Στις 22 Φεβρουαρίου η δίκη θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Για την Ρένα Δούρου

Την απαλλαγή της τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου από όλες τις πράξεις που της αποδίδονται ζήτησε ο Εισαγγελέας, κρίνοντας ότι δεν αποδείχθηκαν όσα της καταλογίζει το κατηγορητήριο σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι.

Ο Εισαγγελέας αναφέρθηκε εκτενώς στα εννέα σημεία που χρεώνεται η κατηγορούμενη, εξηγώντας ένα προς ένα τα όσα κρίνει ο ίδιος ως προς τις παραδοχές της δικογραφίας.

Έτσι ανάμεσα σε άλλα, είπε:

Ως προς το ότι δεν είχε μεριμνήσει για αποψίλωση της καύσιμης ύλης στην αρμοδιότητα της περιφέρειας, ο κ. Μανιάτης είπε ότι η μόνη αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι η Λεωφόρος Μαραθώνος. «Αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχαν άλλες περιοχές ιδιαίτερης προστασίας αρμοδιότητάς της, και ότι είχε λάβει μέριμνα για τον χώρο ευθύνης της».

Για την πράξη ότι απέστειλε με καθυστέρηση τα έργα πρόληψης για το 2018 και τον κατάλογο των διαθέσιμων μέσων, ο Εισαγγελέας τόνισε πως ο αντιπυρικός σχεδιασμός είχε προχωρήσει και ότι από τις 2/3/2018 είχε αποστείλει στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής τον κατάλογο με μέσα και πρόσωπα για ζήτημα που αφορούσαν τα επίμαχα έργα. Υπήρχαν και τα στοιχεία επικοινωνίας των εκπροσώπων της περιφέρειας. Ήταν γνωστά στα αρμόδια όργανα πρόληψης της αποκεντρωμένης διοίκησης και, σε κάθε περίπτωση, η όποια καθυστέρηση στην αποστολή τους δεν είχε συνδρομή στο αποτέλεσμα της φωτιάς.

Σε ό,τι αφορά τη μη παροχή ενημέρωσης στο κοινό, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες, για την ανάγκη λήψης αυτοπροστασίας που αποδίδεται στην τότε περιφερειάρχη, ο Εισαγγελέας είπε πως επικουρικά, όπως ορίζει ο νομός για τους φορείς της αυτοδιοίκησης, η Περιφέρεια είχε προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες μέσω μηνυμάτων στα ΜΜΕ, σε πινακίδες ενημέρωσης στους δρόμους κλπ.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκληση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ο εισαγγελικός λειτουργός τόνισε πως η περιφερειάρχης, αν και δεν υπήρχε έγκυρη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, είχε συγκαλέσει ΣΟΠΠ όταν έλαβε οίκοθεν ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατούσε μετά τις επτά το απόγευμα εκείνης της ημέρας.

Για τη μη απόφαση για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, ο εισαγγελέας τόνισε ότι εφόσον δεν υπήρξε εισήγηση από την Πυροσβεστική τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας αποστερούνταν την ευθύνη εισήγησης. Δεν ήταν στη δική της ευθύνη. Είναι άνευ αντικειμένου της Περιφέρειας. Θα ήταν contra legem να δώσει εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση χωρίς προηγούμενη εισήγηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Τέλος, ως προς το θέμα της μη κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κ. Μανιάτης τόνισε πως η ενέργεια αυτή αφορά τον επόμενο χρόνο της καταστροφής και ότι σε κάθε περίπτωση η κήρυξη ή μη δεν έχει καμία απολύτως συνδρομή στο επελθόν αποτέλεσμα.

Νωρίτερα, ο Εισαγγελέας ζήτησε και την απαλλαγή του τότε γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu