Ενέργεια

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Η στροφή προς καθαρή ενέργεια είναι παγκόσμια και ασταμάτητη

Η σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων δεν γίνεται αρκετά γρήγορα, αναφέρει νέα έκθεση του Οργανισμού

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα παρέχουν το ήμισυ της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε έκθεσή του, προειδοποιεί όμως ότι οι εκπομπές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές για να αποτραπεί η άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από το βασικό όριο του 1,5C.

Η έκθεση του οργανισμού ενέργειας με έδρα το Παρίσι, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, επεσήμανε ότι οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα πρέπει να μειωθούν στο μισό, επαίνεσε ωστόσο και τη σημαντική πρόοδο που είχαν σημειώσει οι χώρες στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στροφή σε ηλεκτρικά οχήματα και αντλίες θερμότητας αντί για λέβητες φυσικού αερίου.

Η έκθεση ανέφερε ότι η ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας και των τεχνολογιών ήταν “εντυπωσιακή”. Το 2020, ένα στα 25 αυτοκίνητα που πωλήθηκε ήταν ηλεκτρικό. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, το ποσοστό αυξήθηκε σε ένα στα πέντε.

“Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια συμβαίνει παγκοσμίως και είναι ασταμάτητη. Όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο για όλους μας”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), Φατί Μπιρόλ.

Ο Φατί Μπιρόλ είναι Τούρκος οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα ενέργειας, ο οποίος υπηρετεί ως Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

Σύμφωνα με μελέτες η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μεταφράζεται σε ισχυρή πιθανότητα αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά 2,4C μέχρι το 2100.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν στο Ντουμπάι στα τέλη Νοεμβρίου για την COP28 – τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα – με την ελπίδα την ανάληψη περαιτέρω δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής συμφωνίας για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας αντανακλά επίσης τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της έντασης στη Μέση Ανατολή στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας σε μια ήδη ταραγμένη παγκόσμια οικονομία, καθώς χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία – αντιπροσωπεύουν το 67% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu