Public Eye

Διερευνητικές για δανεικά…

Εξισώσεις λύνουν στο οικονομικό επιτελείο για την πρώτη έξοδο στις διεθνείς αγορές με 10ετές ομόλογο, θέλοντας να προλάβουν τις εκδόσεις χρέους των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών που θα κινηθούν σε ύψος ρεκόρ λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Αν και στο διεθνές περιβάλλον επικρατεί αβεβαιότητα, με τα επιτόκια να ακολουθούν ανοδική πορεία, τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνει ενεργή η επαφή με τους επενδυτές, παρότι θα ανεβάσει το κόστος δανεισμού για το δημόσιο.

Για την ώρα τα ελληνικά ομόλογα κινούνται κόντρα στο ρεύμα, με τις αποδόσεις να πέφτουν στο 5ετές κάτω από το 3,5% και στο 10ετές στην περιοχή του 4,37%, εξέλιξη που επιταχύνει τον σχεδιασμό για την άντληση κεφαλαίων ύψους 2 δισ. ευρώ από τις αγορές για την άνοδο της στάθμης των ταμειακών διαθεσίμων που λόγω των μέτρων για την πληθωριστική κρίση κινούνται οριακά στα 38 δισ. ευρώ.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες μέρες και σε κάθε περίπτωση μετά την αξιολόγηση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch, στις 27 Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ, το ύψος των φετινών εκδόσεων για το χρέος περιορίζεται στα 7 δισ. ευρώ από 8,3 δισ. ευρώ το 2022, λόγω της δέσμευσης για πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ φέτος, που φρενάρει τον δανεισμό για την κάλυψη των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό.

Ταυτόχρονα προβλέπονται εισπράξεις 4,2 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές (κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης ), 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, ενώ 2,2 δισ. ευρώ θα τραβηχτούν από το «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να μειώσει κατά 800 εκατ. ευρώ το στοκ των έντοκων γραμματίων στα 11 δισ. ευρώ για το 2023 ενώ, αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατούν στις αγορές, θα εξεταστεί το σενάριο μιας πράσινης έκδοσης ύψους 1 δισ. ευρώ, τα έσοδα της οποίας είναι πέραν των αναγκών των 7 δισ. ευρώ.

Όλα παιζόμενα…

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu