Σε αναμονή των επίσημων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ τον Ιούνιο
Ανάμικτες είναι οι απόψεις των εκπρόσωπων των εμπορικών συλλόγων ανά την Ελλάδα για την κίνηση της αγοράς κατά την Πασχαλινή περίοδο, καθώς κατά άλλους συνοδεύτηκε με χαμηλές πτήσεις και μειωμένο τζίρο σε σχέση με το 2024, ενώ για άλλους φορείς, ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται αυξημένος και η αγορά ‘’τονωμένη’’ από τους εγχώριους καταναλωτές και από τους αλλοδαπούς επισκέπτες, με δεδομένο ότι το φετινό Πάσχα συνέπεσε με αυτό των Καθολικών.
Σε κάθε περίπτωση, ‘’νικητής’’ της αγοράς του Πάσχα αναδεικνύεται το τρόφιμο και η παιδική ένδυση, υπόδηση και δώρο, αν και πιο ‘’συγκρατημένα’’ σε σχέση με άλλες φορές.
Αυτό, επίσης, που παρατηρήθηκε από τους φορείς είναι ότι υπήρξε μεταφορά του τζίρου στον τομέα της εστίασης, αλλά και στα ταξίδια, αφήνοντας πίσω τους άλλους τομείς της αγοράς που παλαιότερα έπαιρναν μεγαλύτερο μερίδιο, όπως η ένδυση και η υπόδηση.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση στο Financial Report του Αντιπροέδρου του ΕΕΑ Νίκου Κογιουμτσή ο οποίος αναφέρεται «σε υποτονική κίνηση της αγοράς κατά την Πασχαλινή περίοδο, με μόνη φωτεινή εξαίρεση το κέντρο της Αθήνας, που ‘’ζωντάνεψε’’ από τις αγορές λόγω του Πάσχα των Καθολικών επισκεπτών».
Σύμφωνα με τον ίδιο «η εικόνα που έχουμε από όλη την Ελλάδα είναι ότι ήταν μειωμένος ο τζίρος σε σχέση με πέρυσι και αυτό κυρίως έγκειται στο ό,τι σημειώνεται συνεχώς αύξηση στα τρόφιμα που ψαλιδίζει το εισόδημα, αλλά και στο γεγονός ότι παραμένουν καθηλωμένοι οι μισθοί, παρότι για κάποιους, όχι για άλλους τους καταναλωτές, υπήρξε άνοδος του κατώτατου μισθού. Την τιμητική τους είχαν κυρίως τα τρόφιμα, κρέατα, ό,τι περίσσεψε στη συνέχεια πήγε σε λαμπάδες, καθώς και παιδική ένδυση και υπόδηση».
Όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του ΕΕΑ, οι τουρίστες έβαλαν το χέρι στην τσέπη, αλλά «όχι πολύ καθώς αυτά που αγόρασαν ήταν κυρίως αναμνηστικά, ενώ ξόδεψαν και στην εστίαση. Αυτό που βλέπουμε ειδικά τον τελευταίο χρόνο ότι όσο δεν πατάσσεται η ακρίβεια, στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στα ενοίκια, δεν θα υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα για να διατεθεί στην αγορά και αυτό το διαπιστώσαμε και αυτό το Πάσχα».

Ο Νίκος Κογιουμτσής
Δ. Καπράλος (Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά-ΕΣΕΕ: Μεγάλη η πίεση στην αγορά, ταλαιπωρούνται ένδυση και υπόδηση
Για πανελλαδική απογοήτευση των εμπόρων για τις αγορές της πασχαλινής περιόδου μιλά στο Financial Report ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά και Γεν. Γραμματέας της ΕΣΕΕ Δώρος Καπράλος: « Η αίσθηση που έχουμε στην ΕΣΕΕ από τους εμπόρους πανελλαδικά είναι ότι ήταν σχετικά μουδιασμένη η αγορά, αυτό το Πάσχα δεν είχαμε την κίνηση που περιμέναμε, με εξαίρεση κάποιες περιοχές. Στην Κρήτη πχ που ήδη έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και υπήρξε και μεγάλη μετακίνηση από τα αστικά κέντρα, τα πράγματα ήταν καλύτερα, ωστόσο δεν είχαμε την ίδια καλή εικόνα στο σύνολο της χώρας. Έλειψε και το εισόδημα των συνταξιούχων και το μεγάλο κομμάτι του μισθού έφυγε στα βασικά, τρόφιμο και σούπερ μάρκετ, υπήρξε και 6,3% αύξηση του πασχαλινού τραπεζιού σε σχέση με πέρυσι και όλο αυτό αποδυνάμωσε το εισόδημα που θα μπορούσε να διατεθεί για το Πάσχα. Ένδυση, υπόδηση ταλαιπωρήθηκαν, το παιδί και όσα το αφορούν κράτησε λίγο την αγορά, ενώ βλέπουμε ότι υπάρχει μεταφορά τζίρου στην εστίαση και το ταξίδι».

O Δώρος Καπράλος
Ο κ. Καπράλος τόνισε ότι το επίδομα του Πάσχα δεν είναι τόσο δυνατό, ώστε να ενισχύσει την αγορά: «Το επίδομα του Πάσχα θα μπορούσε να βοηθήσει, αλλά πρόκειται τελικά για 1,29 εκατ. ευρώ, αυτό δεν είναι ένα ποσό που θα μπορούσε να φέρει σημαντική άνοδο στην αγορά, την ώρα που σημειώνεται και αυτή η ακρίβεια σε τρόφιμα και ενέργεια». Κατά τον ίδιο, ο μεγάλος κερδισμένος της πασχαλινής περιόδου είναι το τρόφιμο και υπογραμμίζει ότι εκφράζεται, δε, πλέον μεγάλη ανησυχία από τους εμπόρους πανελλαδικά, για το αν θα μπορέσει η αγορά να ορθοποδήσει σύντομα και να υπάρξει πραγματική αύξηση του κύκλου εργασιών.
Π. Φιλιππίδης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: Κάθε πέρυσι και λίγο καλύτερα
Παρόμοια εικόνα μεταφέρει στο Financial Report και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης: «Εξαιρετικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι ήταν η εμπορική κίνηση αυτό το Πάσχα και όσοι ψώνιζαν, έκαναν κυρίως αγορές για τα βαπτιστήρια, δηλαδή αυτά που κινήθηκαν περισσότερο ήταν οι λαμπάδες, τα παιχνίδια και η παιδική ένδυση και υπόδηση» με τον ίδιο να προσθέτει ότι τη μερίδα του λέοντος πήραν τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων.
Σύμφωνα, εξάλλου, και με φορείς της συμπρωτεύουσας, σε αντίθεση με την Αθήνα, μειωμένη ήταν και η τουριστική κίνηση από πολίτες τόσο των Βαλκανίων, όσο και από την Τουρκία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εξισορρόπηση στις αγορές που έγιναν από επισκέπτες εκτός Ελλάδος, σε σύγκριση με άλλες χρονιές.
Β. Κορκίδης: Ενθαρρυντική η πρώτη αποτίμηση της πασχαλινής αγοράς
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) και μέλος, τα τελευταία τρία χρόνια, του ΔΣ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Βασίλης Κορκίδης από τη δική του πλευρά πριν από λίγες ώρες μίλησε για μια ‘’ενθαρρυντική πρώτη αποτίμηση της πασχαλινής αγοράς, τόσο για την έναρξη, όσο και τη συνέχεια της τουριστικής περιόδου, που αναμένεται να συνεχιστεί ανοδικά’’.
Με βάση τα όσα επισημαίνει «η εορταστική κίνηση όλης της Μ. Εβδομάδας και οι πασχαλινές αγορές δώρων για οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις, τόνωσαν το λιανεμπόριο τροφίμων, παιχνιδιών και ρούχων, και έδωσαν την πρώτη σημαντική ανάσα στην εγχώρια αγορά, μετά τις πρώτες 100 ημέρες του έτους. Η πασχαλινή αγορά είναι μικρή σε διάρκεια, που δεν ξεπερνά την εβδομάδα, αλλά μεγάλη σε ένταση, με τζίρο που όλα δείχνουν πως ξεπέρασε τα επίπεδα που συνήθως κυμαίνονται στο 1,5 δις ευρώ. Η καταβολή του δώρου Πάσχα στους 2,4 εκατ. εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, τη Μεγάλη Τέταρτη, που συνολικά ξεπέρασε το 1 δις ευρώ, έδωσε την επιπλέον ώθηση στην αγοραστική κίνηση».
Μάλιστα αναφέρεται και στους τρεις βασικούς λόγους που ο κύκλος εργασιών φέτος το Πάσχα ήταν καλύτερος από πέρυσι, την ώρα που οι συνάδελφοί του μιλούν για μειωμένη κίνηση το 2025, κάτι το οποίο δηλώνουν ότι ισχύει πανελλαδικά. «Οι τρεις βασικοί λόγοι που το φετινό Πάσχα ήταν καλύτερο, σε κύκλο εργασιών, από πέρυσι, οφείλεται, αρχικά, στο γεγονός ότι το Καθολικό συνέπεσε χρονικά με το ελληνικό Ορθόδοξο Πάσχα δημιουργώντας, έτσι, την προστιθέμενη «εισαγόμενη» κατανάλωση. Δεύτερον, η αύξηση 6% στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο, εκ των οποίων το 50% αμείβεται πλέον μηνιαίως με άνω των 1.000 ευρώ, που ενίσχυσε αισθητά το δώρο του Πάσχα και τρίτον, η «μεγάλη έξοδος» με καλές καιρικές συνθήκες που ενίσχυσαν τις ταξιδιωτικές κρατήσεις στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και στα ξενοδοχεία, που άγγιξαν πληρότητα 80-90%».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Reuters: Παραχωρήσεις εδαφών – με την Κριμαία στη Ρωσία – και όχι ένταξη στο ΝΑΤΟ, οι όροι Τραμπ στην Ουκρανία
- Ρωσία: Στη Μόσχα ο απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Στιβ Γουίτκοφ
- ΥΠΕΝ: Στα 2 λεπτά/kWh η επιδότηση ρεύματος για τις επιχειρήσεις – στα 4 λεπτά/kWh για τα αρτοποιεία
- Μητσοτάκης: «Όποιος εκπαιδευτικός αρνείται να αξιολογηθεί δεν έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης»
- ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η αυτοματοποιημένη υποβολή των προεκκαθαρισμένων φορολογικών δηλώσεων
- Τέμπη: Απορρίφθηκε και η 2η αίτηση εκταφής που κατέθεσε ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας θύματος
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,4% στο εισόδημα των νοικοκυριών το δ’ τρίμηνο 2024, αλλά στο +4,4% η καταναλωτική δαπάνη
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,5% στις αφίξεις και 3,5% στις διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα τον Φεβρουάριο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις