Νέα

Η μάχη της ζύμης και της γέμισης

Σε συνεχή εγρήγορση ο κλάδος με εξαγορές, επενδύσεις και νέα προϊόντα

Ο κλάδος των τροφίμων βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση τα τελευταία χρόνια στη χώρα, απολαμβάνοντας τους καρπούς της εξέλιξης, του εκσυγχρονισμού και βεβαίως της αυξημένης ζήτησης. Ειδικότερα στον κλάδο της επεξεργασίας τροφίμων οι εταιρείες που παρασκευάζουν ζύμες και συναφή προϊόντα διαγράφουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και προσελκύουν το ενδιαφέρον και άλλων επενδυτών.

Πριν λίγες ημέρες εγκρίθηκε και επίσημα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά του 51% των μετοχών της θεσσαλονικιώτιης εταιρείας Ιωνικής Σφολιάτας από την “SwitzGroup Europe Limited” του Ινδού επενδυτή Ταιζούν Κορακιουάλα η οποία ανακοινώθηκε επίσημα τον προηγούμενο Αύγουστο και αναμένεται να φέρει πολλαπλές εξελίξεις στην εταιρεία το 2024.

To επενδυτικό πρόγραμμα που είχε δρομολογηθεί πριν την εξαγορά – και αναμένεται να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, περιλαμβάνει την κατασκευή νέου εργοστασίου της εταιρείας σε έκταση 40 στρεμμάτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου, με την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού. Μέσω αυτής της διαδικασίας η εταιρείας θα αναπτύξει νέα προϊόντα. Να σημειωθεί πως οι επιχειρήσεις του ομίλου SwitzGroup δραστηριοποιούνται στους εξής κλάδους: στην παραγωγή και επεξεργασία αυγών, στην εμπορία και παραγωγή συστατικών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, στην παραγωγή και διανομή κατεψυγμένων συσκευασμένων προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής με βάση τη ζύμη, καθώς και στην ανάπτυξη αλυσίδων λιανικής πώλησης, με πιο γνωστή αυτή στην αλυσίδα ‘’Koυλουράδες’’.

Αlfa Pastry: Επενδύει και το 2024 στην εξωστρέφεια

Στην προώθηση των προϊόντων της μέσω της τηλεόρασης  επένδυσε το 2023 η Alfa Pastry, η οποία έβγαλε νέο τηλεοπτικό σποτ. Η εταιρεία απο την Κοζάνη πραγματοποίησε επενδύσεις 9 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει δρομολογήσει νέο επενδυτικό πρόγραμμα 10 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία. με νέο σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, καινούργιες γραμμές παραγωγής και επέκταση των υφιστάμενων γραμμών στο εργοστάσιο στην Κοζάνη. Δημιουργεί, δε, και νέα κέντρα διανομής.
Η ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής θα αποτελέσει τη βάση για νέα προϊόντα και κατηγορίες το επόμενο διάστημα, καθώς η alfa pastry θα εξακολουθήσει να επενδύει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, που θα είναι συνδεδεμένες με τις νέες τεχνολογίες, τόσο σε ό,τι αφορά τις συνταγές, όσο και σε επίπεδο τεχνογνωσίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2022 η «Alfa Αθανάσιος Δ. Κουκουτάρης ΑΕΒΕ» (alfa pastry) Πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης περίπου 27% σε αξία (και 17% σε όγκο) και δημιούργησε 50 επιπλέον νέες θέσεις εργασίας.

Eυβοϊκή Ζύμη: Νέο εργοστάσιο

Επενδύσεις σε καινούργιες εργοστασιακές εγκαταστάσεις προχωρά η εταιρεία Ευβοϊκή Ζύμη (γνωστή ως «Ζύμη Ψαχνών») εφέτος. Πρόκειται για επένδυση 8 εκατ. ευρώ, στην οποία θα μεταφερθεί η έδρα και το σύνολο των παραγωγικών δραστηριοτήτων της. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, η μετεγκατάσταση όλων των μονάδων του εργοστασίου θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2024. Αυτή η ενέργεια έρχεται ως επιστέγασμα της καλής πορείας της εταιρείας τα τελευταία χρόνια. Το 2022 τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 22,74% και ανήλθαν στα 12,74 εκατ. ευρώ έναντι 10,38 εκατ. ευρώ το 2021.
Πλέον, το 40% του τζίρου της η εταιρείας το πραγματοποιεί εκτός Ελλάδας, σε περισσότερες από 40 χώρες. Βασικές αγορές της παραμένουν η Ιταλία, η Γερμανία, η Αμερική, η Μέση Ανατολή, αλλά και χώρες της Ασίας, όπως Κίνα και Ιαπωνία.

Πρόσφατα η Ευβοϊκή Ζύμη εισήλθε στην αγορά της Ινδίας και εν συνεχεία στην Κορέα ενώ σχεδιάζεται η διεύρινση της παρουσία της στην Ασία, εξετάζοντας τη διείσδυση της στη Μαλαισία, την Ταϊλανδή και αλλού.

Παλίρροια: Όλα ανοιχτά

Ορόσημο για εξελίξεις στην εταιρεία αναμένεται να είναι το 2024, καθώς μέσα στη χρονιά λήγει η περίοδος απαγόρευσης πώλησης μετοχών σε τρίτους με βάση τη συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2019, όταν και εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο η VNK Capital ως στρατηγικός επενδυτής στην εταιρεία, κατέχοντας πλέον το 36% του μετοχικού κεφαλαίου.
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι σταματά η κινητικότητα στο πιο «νέο» κομμάτι της εταιρείας που αποτελούν οι κατεψυγμένες ζύμες.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του CEO της εταιρείας Γιώργου Κωστιάνη σε δημοσιογράφους, η Παλίρροια βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι εξελίξεων, καθώς στοχεύει να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τους τρεις πυλώνες της, το ξηρό φορτίο, δηλαδή τις κονσέρβες ντολμά και οσπρίων, τα προϊόντα ψυγείου, δηλαδή τα έτοιμα γεύματα τύπου μουσακά, παστίτσιο κλπ, αλλά και το κομμάτι των κατεψυγμένων πιτών με συνδυασμούς από όλη την Ελλάδα.
Ειδικά, ο τρίτος πυλώνας είναι η νεότερη προσθήκη στο πορτφόλιο της εταιρείας, καθώς πριν από μερικούς μήνες, η Παλίρροια εξαγόρασε κατά 100% την εταιρεία παραγωγής κατεψυγμένων πιτών από το Άργος, Τσαμπάσης.
Μέσω της συγκεκριμένης εξαγοράς, η εταιρεία θέλει να κάνει την ελληνική πίτα όχημα για να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο στο εξωτερικό.
Αυτή η εξαγορά έλαβε χώρα τους πρώτους μήνες του 2023, ενώ κατά πληροφορίες του FinancialReport, η διερευνά και για άλλες εξαγορές, τόσο σε εταιρείες εντός Αττικής, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ροδούλα: Επικέντρωση στις ΗΠΑ

Συνεχίζει την επέλασή στις ΗΠΑ και το 2024 η Ροδούλα, με φόντο την διείσδυσή της στη λιανική αγορά λίγους μήνες πριν. Οι προσπάθειες στη εν λόγω αγορά δεν θα σταματήσουν και περιλαμβάνουν πιθανές συμπράξεις με μεγάλους retailers. Τον Ιούλιο του 2023 που η εταιρεία μπήκε σε μία από τις πιο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ, τη ShopRite, βάζοντας αρχικά κωδικούς όπως τυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια και κάποια από τα γλυκά της. Η ShopRite έχει 321 supermarket και ανήκει στο group της Wakefern Food Corporation η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρία στην Αμερική στο κομμάτι του supermarket.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu