Ποτέ άλλοτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπήρξε τόσο κοντά όσο σήμερα στο να δει την Ελλάδα να αποχωρεί από τη ζώνη του ευρώ, όμως όπως εξηγεί ο αρθρογράφος της DW, Max Hofmann, υπάρχουν πέντε λόγοι που δεν θα υπάρξει ένα Grexit.
1. Ένα «Graccident» δεν είναι αναπότρεπτο
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ακούγεται συνεχώς ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί σε κάποια από τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ, τότε θα έχει επισήμως χρεοκοπήσει, οι τράπεζες θα κλείσουν και ένας αναπόφευκτος αυτοματισμός θα πάρει τον δρόμο του.
Όμως, δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα, σημειώνεται στο άρθρο.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, δεν ανακοινώσει αμέσως την ελληνική χρεοκοπία, καθώς θα πρέπει να γίνει αυτό επισήμως, κάτι που θα απαιτούσε χρονικό διάστημα μερικών ημερών.
Ακόμη και τότε, όμως, η Lagarde εξακολουθεί να έχει ορισμένα πολιτικά περιθώρια ελιγμών, αν η Ελλάδα υποσχεθεί ότι θα αλλάξει τα πράγματα.
«Η Ελλάδα αποχωρεί από τη ζώνη του ευρώ ενάντια στην επιθυμία των υπολοίπων μελών και κατά λάθος;», διερωτάται ο αρθρογράφος, για να συμπληρώσει ότι στην πραγματικότητα οι θεσμοί δεν είναι τόσο ανίσχυροι.
2. Μια έξοδος από το ευρώ δεν θα έκανε πιο φθηνή μια συμφωνία
Αν η Ελλάδα εξερχόταν της ζώνης του ευρώ, για να θυμηθούμε τον κίνδυνο περί μετάδοσης της κρίσης, οι κερδοσκόποι θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να οδηγήσουν την Πορτογαλία ή την Ιταλία στη χρεοκοπία.
Πλέον, η Ε.Ε. είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη για τέτοιου είδους σενάρια από ό,τι ήταν μόλις πριν από λίγα χρόνια, όμως κανείς στις Βρυξέλλες δεν θα το απέκλειε εντελώς.
Σε κάθε περίπτωση, η Ε.Ε. θα έπρεπε να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα ακόμη και μετά από μια έξοδό της από το ευρώ, διότι θα οδηγούσε σε μια ολοκληρωτική οικονομική κατάρρευση.
Είτε η Ελλάδα αποτελεί μέλος της Ε.Ε. είτε όχι, η Ε.Ε. θα έπρεπε να βοηθήσει και αυτό είναι απίθανο ότι θα είναι πολύ φθηνότερο από το να διατηρηθεί η Ελλάδα στη νομισματική ένωση.
3. Γεωπολιτικές ανοησίες
Με τη γεωγραφική της θέση στα ασταθή Βαλκάνια, παραδοσιακή φίλη της Ρωσίας, «ορμητήριο» μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο, η Ελλάδα είναι πάνω απ’ όλα αυτά.
Θέλουν τα μέλη της Ε.Ε. να οδηγήσουν μια τέτοια χώρα στην απόλυτη απομόνωση, με ανυπολόγιστες γεωπολιτικές επιπτώσεις;
Αυτές τις ημέρες, η απάντηση μπορεί να εντοπιστεί από τη ρητορική που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί, που δικαιολογούν τη βοήθεια προς την Ελλάδα, όχι με βάση την οικονομία, αλλά τη γεωπολιτική κατάσταση.
4. Ο Τσίπρας πλέον αντιλήφθηκε ότι δεν έχει πολλά ατού
Ορισμένοι παρατηρητές στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι η άσχημη όπως εξελίχθηκε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Ρίγα αποτέλεσε σημείο καμπής.
Ο έλληνας πρωθυπουργός αντιλήφθηκε ότι δεν του έχουν απομείνει πολλά ατού και ως εκ τούτου προχώρησε σε αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα.
Φαίνεται ότι η τρόικα έχει και πάλι να κάνει με ανθρώπους που καταλαβαίνουν τη δουλειά τους και δεν είναι απλά ιδεαλιστές ονειροπόλοι.
5. Μια ένωση είναι μια ένωση…
Εάν η Ελλάδα επρόκειτο πράγματι εν τέλει να εξέλθει της ζώνης του ευρώ, η νομισματική ένωση δεν θα αποτελούσε πλέον μια πραγματική ένωση.
Θα ήταν περισσότερο κάτι σαν ένα δίκτυο συναλλαγματικής ισοτιμίας, ή τουλάχιστον κάπως έτσι θα έμοιαζε.
Το κίνητρο για τη δημιουργία στενών οικονομικών και πολιτικών δεσμών θα είναι σημαντικά ασθενέστερο, ενώ θα αποτελούσε πλήγμα για την ευρωπαϊκή ιδέα των τελευταίων δεκαετιών. Οι μεγάλοι της Ε.Ε. θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν να συμβεί ένα τέτοιο σενάριο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Blueground: Πάει Κορέα και αναμένει αύξηση κύκλου εργασιών το 2024
- To «Paralimnio» επιστρέφει στα Ιωάννινα – Το ανακαινισμένο fun park νέο τοπόσημο της περιοχής
- Πρώτη δήλωση Φάμελλου, νέου προέδρου ΣΥΡΙΖΑ: «Θα χτίσουμε ένα νέο, συγκροτημένο ΣΥΡΙΖΑ»
- Επίσημο αποτέλεσμα: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 49,41% – Δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος ο Φάμελλος με 49,6%, δεύτερος ο Πολάκης με 43,3% στο 75% της ενσωμάτωσης
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος 49,76%, Πολάκης 42,67% στο 42% της ενσωμάτωσης
- Αυστρία: Το FPÖ κερδίζει τις εκλογές στη Στυρία
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος με 49%, Πολάκης 44% στο 20% της ενσωμάτωσης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις