Οικονομία

Deutsche Welle: Καταστροφική για την Ελλάδα η διαπραγματευτική τακτική Τσίπρα

Διόλου διπλωματική και εντέλει καταστροφική για την Ελλάδα χαρακτηρίζει την έως σήμερα διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης Τσίπρα ο Γερμανός οικονομολόγος Juergen Matthes, ο οποίος υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Matthes εκτιμά ότι αν και είναι δύσκολο να γίνει μια ασφαλής πρόβλεψη για το που θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, υποστηρίζει πως οι επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα τις επιταχύνουν

«Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της νοτίου Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, τελευταία και η Ιταλία, έχουν σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Στην Ελλάδα είναι εν μέρει δύσκολο να το αξιολογήσεις εξ΄ ολοκλήρου καθώς πολλές φορές η ψήφιση και η εφαρμογή ενός νόμου δεν συμβαδίζουν.
Παρά ταύτα, και μόνον μια ματιά στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της μείωσης των δαπανών, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς την πρόοδο της Ελλάδας.

Το ζητούμενο όμως τώρα είναι να συνεχιστούν και να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και οι οποίες κρίνονται απαραίτητες από τους θεσμούς» τονίζει ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολονία.

Όπως λέει ο Matthes, η Ελλάδα πέρσι είχε καταφέρει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στα τέλη του 2014 μάλιστα, πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι αναπτυξιακές προοπτικές για το 2015 ήταν σχετικά καλές.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η σύγχυση που προκάλεσε η νέα κυβέρνηση όμως και η απώλεια εμπιστοσύνης που ακολούθησε, είχαν ως αποτέλεσμα να ανατραπεί η θετική αυτή εικόνα.

«Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια, μετά το 2010, η προσοχή στην Ελλάδα στράφηκε περισσότερο στη δημοσιονομική εξυγίανση και τη μείωση των δαπανών με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των οικονομικών επιδόσεων.
Παρόλα αυτά οι περικοπές συνεχίστηκαν.

Στο βαθμό που έγινε ήταν μάλλον υπερβολικό.

Παρόλα αυτά η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο, πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο άλλωστε είναι απαραίτητο για να καταστεί βιώσιμο το χρέος.
Παρόλα αυτά πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, περιθώρια για παραχωρήσεις εκ μέρους των Βρυξελλών για να αμβλυνθούν, για παράδειγμα, οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης.

Αυτό όμως προϋποθέτει να παραμείνει η Ελλάδα στο δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως όσον αφορά τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.
Αυτά είναι και τα βασικά σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών» τονίζει ο Matthes, εκτιμώντας ότι ακόμα και αν επιτευχθεί άμεσα λύση, μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει μόνη της τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές.

Ως εκ τούτου εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από τις προσεχείς εξελίξεις.
«Όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα, τόσο θα επιδεινώνονται οι αναπτυξιακές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια και τόσο θα μεγαλώνουν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας» τονίζει ο Γερμανός οικονομολόγος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu