Αγορές

Deutsche Bank: Ανεβάζει τον πήχη για την κερδοφορία της Τράπεζας Πειραιώς – Αφήνει την τιμή – στόχο στα 1,55 ευρώ/μετοχή

Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank προέβη σε σημαντική αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων της για την Τράπεζα Πειραιώς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τόσο αναφορικά τα έσοδα όσο και τα κέρδη. Παρόλα αυτά, αφήνει αμετάβλητη την τιμή στόχο στα 1,55 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση διακράτησης (hold).

O αναλυτής της τράπεζας Alfredo Alonso εξηγεί ότι ανεβάζει τις υποκείμενες προβλέψεις του για τα κέρδη προ φόρων PBT για το 2022-24 κατά 37% / 17% / 19%, αντίστοιχα, το οποίο είναι κυρίως αποτέλεσμα της ταχύτερης από την αναμενόμενη μείωσης των προβλέψεων και του κόστους, αν και αυτό αντισταθμίζεται από τα έκτακτα έξοδα αναδιάρθρωσης. Συνολικά, οι εκτιμήσεις για τα καθαρά κέρδη παραμένουν μικτές για το 2023-24, με το 2022 να «θολώνει» από το έκτακτο κέρδος από εμπορικές συναλλαγές που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο.

Εκτιμάται από τον Alonso ότι ο δείκτης αποδοτικότητας της τράπεζας RoTE θα είναι λίγο πάνω από το 6% (περίπου 7% χωρίς το AT1) το 2023 και αντανακλά μια σημαντική βελτίωση, αν και παραμένει χαμηλότερα από τους στόχους της τράπεζας. Η τιμή στόχος παραμένει αμετάβλητη, ιδίως δεδομένης της σημαντική αβεβαιότητας που απορρέει από τα ακόμη χαμηλά επίπεδα κεφαλαίου.

Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού θα βασιστεί σε μη οργανικά μέτρα

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός το πρώτο τρίμηνο φέτος στο 12,6%. Η ελαφρά μείωση των NPEs αντανακλούσε κάποια βελτίωση τόσο στην Ελλάδα όσο και, κυρίως, στις διεθνείς επιχειρήσεις. Τούτου λεχθέντος, οι καθαρές οργανικές εισροές θα πρέπει να αναμένεται ότι θα παραμείνουν σχεδόν μηδενικές, με τα ανόργανα μέτρα (κυρίως τα χαρτοφυλάκια Sunrise 3 και Solar) να αποτελούν τις κύριες αιτίες για την επίτευξη του στόχου για τον δείκτη NPE 9% το 2022, ο οποίος είναι σύμφωνος με τις προβλέψεις της Deutsche Bank.

Από την άλλη πλευρά, o αναλυτής της τράπεζα είναι ελαφρώς λιγότερο αισιόδοξος έναντι της Πειραιώς για τους μακροπρόθεσμους στόχους, δεδομένου ότι η αύξηση των δανείων θα μπορούσε να επηρεαστεί από τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα επιτόκια και τις συνολικά ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές. Η DB αναμένει ελαφρώς υψηλότερη εισροή μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και θεωρεί ότι η επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου κόστους προβλέψεων (CoR) στις 40 μ.β. είναι μάλλον ανέφικτη, καθώς το τρέχον υποκείμενο CoR των 50 μ.β. αντικατοπτρίζει το ακόμη καλό περιβάλλον. “Δεδομένου του προφίλ της Πειραιώς, θεωρούμε αρκετά δύσκολο να φτάσουμε κάτω από τις 60 μ.β. περίπου του διαρθρωτικού CoR”, εξηγεί η τράπεζα.

Η εξέλιξη των εποπτικών κεφαλαίων

Η κεφαλαιακή ενίσχυση εξελίσσεται, αλλά η πρόκληση για το 2022 παραμείνει σταθερή. Ο δείκτης CET1 FL βελτιώθηκε κατά 114 μονάδες βάσης (bps) σε τριμηνιαία βάση σε 9,77%, δεδομένης της ισχυρής επίδοσης στα κέρδη και τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση του ενεργητικού με κίνδυνο (RWA), το υπόλοιπο του 2022 θα πιθανότατα θα είναι απλώς ένας αγώνας για να παραμείνει στο 12% περίπου. Ο συνολικός θετικός αντίκτυπος από τις τιτλοποιήσεις, τα κέρδη και την ανακούφιση των RWA που αναμένεται από το χαρτοφυλάκιο NPE της χρηματοδοτικής μίσθωσης είναι πιθανό να αντισταθμιστεί από περαιτέρω χρεώσεις καθαρισμού των NPEs και την προαναφερθέν κόστος αναδιάρθρωσης.

Συνολικά, o αναλυτής της Deutsche Bank, παραμένει ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες της Πειραιώς για τη δημιουργία περίπου μια ποσοστιαίας μονάδας κεφαλαίου ετησίως έως το 2025, υποδηλώνοντας αύξηση του CET1 FL από περίπου 10% το 2022 σε περίπου 13% το 2025.

Από τη θετική πλευρά, ωστόσο, διαπιστώνει ότι το κόστος εξυγίανσης των NPEs θα πρέπει να παραμείνει περισσότερο υπό έλεγχο και ότι η αύξηση των RWA είναι πιθανό να είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη (σε χαμηλότερη αύξηση των χορηγήσεων), γεγονός που πιθανόν να επιτρέψει την επανάληψη της καταβολής μερίσματος έναντι των κερδών του 2023, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu