Το ενδιαφέρον από εταιρείες και η εκτίμηση για το χρόνο λειτουργίας του
Aντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της πολυδιαφημιζόμενης ανάπλασης του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μιας επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Financial Report, μέσα στο 2025 αναμένεται να γίνει έναρξη του διαγωνισμού, με στόχο μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2026 να πέσουν οι υπογραφές για τη σύμβαση, προκειμένου να αρχίσει η υλοποίηση του έργου, το οποίο ‘’τρέχει’’ το ΤΑΙΠΕΔ.
Από αυτά τα 300 εκατ. ευρώ, οι πληροφορίες θέλουν τα 120 εκατ. θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους. Μάλιστα, μετά το πέρας της ολοκλήρωσης των έργων για την ριζική ανάπλαση της περιοχής, αναμένεται να υπάρξει και νέο όνομα, το οποίο, ήδη, υπάρχει σε όλα τα σχετικά έγγραφα που σχετίζονται με την ανάπλαση.
Υπενθυμίζεται ότι την αρχιτεκτονική μελέτη, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό είχε αναλάβει να εκπονήσει το σχήμα Sauerbruch Hutton & Gustafson Porter + Bowman Offices και Έλενα Σταυροπούλου, το οποίο συνολικά έχει πάνω από 35 αρχιτέκτονες, μηχανικούς και τεχνικούς που επιβλέπουν το έργο. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, δε, σε εκδήλωση πριν από λίγες ώρες, το 2026 θα είναι έτος από το οποίο θα ξεκινήσει, επί της ουσίας, το έργο, καθώς στο τέλος της συγκεκριμένης χρονιάς θα αρχίσουν οι εργασίες από την κατασκευαστική εταιρεία που θα το αναλάβει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Financial Report, υπάρχει, ήδη, ένα αρχικό ενδιαφέρον από εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε έργα ανάπτυξης που έχουν γίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όμως μέχρι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2025, τίποτα δεν είναι σίγουρο.
Το 2024 σε αριθμούς
Εν τω μεταξύ, στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Αναστάσιος Τζήκας ανέφερε ότι η εταιρεία έκλεισε τη χρήση 2024 με κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΕBITDA) ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το 2024, αυτές άγγιξαν τις 269, έναντι 237 το 2023 (+13,5%), με έσοδα 417.632 ευρώ το 2024 από 376.766 την αμέσως επόμενη χρονιά. Την προηγούμενη χρονιά, εξάλλου, οι διοργανώσεις της ΔΕΘ συγκέντρωσαν συνολικά πάνω από 650.000 επισκέπτες, σε σύγκριση με 480.000 το 2023.
Το προφίλ της επένδυσης
Κατά όσα έχουν γίνει γνωστά από μια πρώτη μελέτη μελέτη για το έργο, στον χώρο της ΔΕΘ, που συνολικά καταλαμβάνει 175 στρέμματα, η δόμηση, η οποία θα γίνει, θα καλύπτει 91.000 τμ περίπου 12% λιγότερα από σήμερα.
Εξάλλου, κατά την ίδια προμελέτη, στο νέο σχέδιο, το Συνεδριακό Κέντρο και τα τρία περίπτερα θα έχουν εμβαδόν 69.000 τ.μ., από τα οποία τα 51.000 θα αφορούν στα τρία περίπτερα και τα 18.000 στο Συνεδριακό Κέντρο. Στη βόρεια πλευρά του ακινήτου θα δημιουργηθεί το Business Center, που θα αποτελείται από τέσσερα κτίρια (ξενοδοχείο, δύο εμπορικά κτίρια, ένα πολλαπλών χρήσεων).
Συγκεκριμένα, προβλέπονται τόσο η κατασκευή ενός σύγχρονου ξενοδοχείου 12.000 τ.μ με 150 δωμάτια όσο και νέοι εμπορικοί χώροι 6.500 τ.μ, γραφεία 5.000 τ.μ και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 2.000 τ.μ. Η έκταση του πρασίνου πολλαπλασιάζεται και θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με ενδημικά φυτά από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στο νέο χώρο της ΔΕΘ, δε, θα υπάρχουν πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, χώροι για άθληση και ψυχαγωγία, ενώ έχει προβλεφθεί και η κατασκευή ενός αμφιθεάτρου για υπαίθριες εκδηλώσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΟΛΠ: Στο Υπερταμείο περιήλθε το 7,14% του ΤΑΙΠΕΔ
- Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Δήμας: 1.250 φορείς του Δημοσίου στο Μητρώο της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις
- Metlen: Συνεργασία με την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στην Τεχνητή Νοημοσύνη
- Eurobank: Προσφορές 2 δισ. ευρώ τα ομόλογα Tier 2 – Ενδιαφέρον από 156 επενδυτές
- ΗΔΙΚΑ: Συνεχίζονται τα προβλήματα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση
- Tίνα Τορίμπαμπα: Από το Hilton και την ΤΕΜΕΣ στη Lamda Development
- Μικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις