Οικονομία

Δέσμευση ΥΠΟΙΚ προς Μοσκοβισί για εφαρμογή των προαπαιτούμενων

Tρία θέματα απασχόλησαν τη συνάντηση του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας (Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη), αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για δέσμευση του ΥΠΟΙΚ γρήγορης εφαρμογής των προαπαιτούμενων, για τη δημιουργία “κόκκινου τηλεφώνου” απευθείας επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, αλλά και για την πρόθεση εξειδίκευσης όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους πριν το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα θέματα που συζητήθηκαν δεν συμπεριελήφθη το ζήτημα Γεωργίου, ενώ σε πιο ξεκάθαρο ύφος, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν τέθηκε καν θέμα ΕΛΣΤΑΤ κατά τη σημερινή συνάντηση. 

Πάντως, η Επιτροπή τοποθετήθηκε επισήμως μέσω του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά. Ξεκαθάρισε ότι το περιεχόμενο της επιστολής της Επιτροπής προς τον κ. Τσακαλώτο για το θέμα της δίωξης του τέως προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορεί να υποτιμηθεί καθώς “η επιστολή της Επιτροπής ήταν πολύ σαφής” και φέρει την υπογραφή τριών επιτρόπων (Π. Μοσκοβισί, Β. Ντομπρόβσκις και Μ. Τάισεν). 

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι προ ημερών η αρμόδια επίτροπος κ. Τάισεν είχε δηλώσει ότι η Επιτροπή ζήτησε να τεθεί το θέμα στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου. Μάλιστα σε λίγη ώρα συνεδριάζει το όργανο προετοιμασίας της συγκεκριμένης συνόδου, το EWG παρουσία του κ. Χουλιαράκη, στο οποίο αναμένεται να υπάρξει συζήτηση και για όλο το φάσμα των ανοικτών μετώπων με την Ελλάδα.
 
Τα τρία θέματα
 
Στη συνάντηση με τον Επίτροπο σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα:
 
1. Να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2,8 δισ ευρώ. Το ίδιο να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.
 
2. Να δημιουργηθεί ένα “κόκκινο τηλέφωνο” (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν. Και αυτό γιατί υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης συνεργασίας και πρέπει να αξιοποιηθούν.
 
3. Και οι δύο πλευρές θεωρούν σημαντικό να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu