Οι δημοπρασίες αφορούν σε χρονοπαράθυρα εκφόρτωσης, δέσμευση δυναμικότητας αεριοποίησης του LNG και αποθήκευσης στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας για περιορισμένο χρονικό διάστημα 18 ημερών την καλοκαιρινή περίοδο και 13 ημερών τη χειμερινή
Έντονο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους προμηθευτές φυσικού αερίου αναμένεται να προσελκύσουν οι δημοπρασίες που ξεκινά ο ΔΕΣΦΑ τη Δευτέρα (9/10/2023) για τη διάθεση δυναμικότητας στις εγκαταστάσεις αεριοποίησης LNG της Ρεβυθούσας, η οποία έχει αναδειχθεί σε ένα εξαιρετικά πολύτιμο asset για τον Διαχειριστή, αλλά και για την αγορά φυσικού αερίου αφού παρέχει σημαντικές δυνατότητες προμήθειας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 τα υπερέσοδα του ΔΕΣΦΑ από την αξιοποίηση της Ρεβυθούσας ανήλθαν σε 65 εκατ. ευρώ τα οποία μάλιστα διατέθηκαν για τη μείωση του τέλους ασφάλειας εφοδιασμού που πληρώνουν όλοι οι χρήστες του συστήματος φυσικού αερίου της χώρας.
Προκειμένου λοιπόν να υπάρξει προγραμματισμός στη λειτουργία της αγοράς, ο ΔΕΣΦΑ προχωρεί για πρώτη φορά στη διενέργεια δημοπρασιών δέσμευσης δυναμικότητας της Ρεβυθούσας για τα επόμενα 14 χρόνια (2024-2038), δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να κλείσουν μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας LNG διαπραγματευόμενοι καλύτερους όρους και τιμές.
Αντικείμενο δημοπρασιών ΔΕΣΦΑ
Οι δημοπρασίες αφορούν σε χρονοπαράθυρα εκφόρτωσης, δέσμευση δυναμικότητας αεριοποίησης του LNG και αποθήκευσης στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας για περιορισμένο χρονικό διάστημα 18 ημερών την καλοκαιρινή περίοδο και 13 ημερών τη χειμερινή. Οι εκφορτώσεις αφορούν σε δυναμικότητα είτε 1 TWh, είτε 0,5 TWh.
Η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας ανέρχεται σε 225.000 κυβικά LNG, εκ των οποίων τα 205.000 κυβικά είναι προς διάθεση σε τρίτους, καθώς τα υπόλοιπα αφορούν στο αέριο εξισορρόπησης και κάποιες άλλες ποσότητες που διατηρεί ο ΔΕΣΦΑ.
Αλλαγές στις δημοπρασίες της ΔΕΣΦΑ
Όπως εξήγησε ο Διευθυντής Εμπορικών Υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Μπράβος, κατά την παρουσίαση της διαδικασίας των δημοπρασιών στους δημοσιογράφους, έως τώρα οι δημοπρασίες που διενεργούσε ο ΔΕΣΦΑ αφορούσαν 5 έτη από το χρόνο διεξαγωγής τους, ενώ από εδώ και πέρα αφορούν ως και 15 χρόνια.
Ταυτόχρονα μειώνεται σε μία εβδομάδα από 15 ημέρες η διάρκεια διεξαγωγής της δημοπρασίας. Έτσι η όλη διαδικασία που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 9/10 θα διαρκέσει 15 εβδομάδες έως τον Ιανουάριο του 2024 και κάθε εβδομάδα η δημοπρασία θα αφορά τη δέσμευση δυναμικότητας για ένα έτος.
Η δημοπρασία πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και διαρκεί 3 ώρες συν 15 λεπτά, ενώ η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί από τη ΡΑΑΕΥ. Συνολικά προσφέρονται 4 δέσμες χρονοπαραθύρων ανά έτος. Από αυτές οι τρεις περιλαμβάνουν πέντε φορτία LNG ποσότητας 1 TWh το καθένα, ενώ μια δέσμη περιλαμβάνει οκτώ φορτία των 0,5 TWh το καθένα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην πρώτη δημοπρασία που θα γίνει και η οποία θα αφορά το 2024, πρόκειται να προσφερθούν περιορισμένα προϊόντα στους χρήστες καθώς έχουν υπάρξει σημαντικές δεσμεύσεις από τις προηγούμενες διαδικασίες.
Σύμφωνα με τον κ. Μπράβο, ο ΔΕΣΦΑ παρέχει ευελιξία προς τους χρήστες, για παράδειγμα δίνεται η δυνατότητα παράτασης του χρονοπαράθυρου αν χρειαστεί, με την προϋπόθεση βέβαια ότι υπάρχει χώρος και κατόπιν δημοπρασίας αν εκδηλωθεί ζήτηση και από άλλους χρήστες. Αν δεν υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι, τότε διατίθεται δωρεάν.
Αιτία της μεγάλης αύξησης στη χρήση των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη αύξηση στη χρήση των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας έγινε το 2019, όταν έπεσε η τιμή του LNG και έγινε ανταγωνιστικό ως προς το αέριο αγωγών. Η χρονιά σταθμός βέβαια ήταν το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εντατικοποίηση της προσπάθειας της Ευρώπης για την απεξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Μάλιστα η Ρωσία διέκοψε τελείως την παροχή αερίου σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Βουλγαρίας, η οποία μέχρι τότε προμηθευόταν αέριο σχεδόν αποκλειστικά από τη Ρωσία. Το κενό καλύφθηκε με εξαγωγές επαναεριοποιημένου LNG, μέσω της Ρεβυθοούσας και του ελληνικού συστήματος.
Ας σημειωθεί ότι η μεγάλη αύξηση της χρήσης της Ρεβυθούσας το 2019 ήταν εκείνη που οδήγησε τη ΡΑΕ και τον ΔΕΣΦΑ να τροποποιήσουν το καθεστώς, που ίσχυε ως τότε και να καταστήσουν δεσμευτικές για τους χρήστες τις δημοπρασίες στη Ρεβυθούσα. Έκτοτε το ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό, με αποτέλεσμα η δραστηριότητα αυτή, που είναι ρυθμιζόμενη, να αποφέρει υπερέσοδα στον Διαχειριστή, ο οποίος επιστρέφει το επιπλέον ποσό στην αγορά για τη μείωση του Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού.
Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι οι δημοπρασίες μακροχρόνιας (15ετούς) δέσμευσης είναι πρακτική που συναντάται σε άλλα σημεία διασύνδεσης με αγωγούς, όπως στη Νέα Μεσημβρία, όπου το εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου συνδέεται με τον αγωγό TAP και το Σιδηρόκαστο στα σύνορα με τη Βουλγαρία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σταϊκούρας: Στα 0,60 λεπτά το εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης
- Μικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια
- ΕΛΓΑ: Καταβολές 2,6 εκατ. ευρώ για τις ενστάσεις της τετραετίας
- Northvolt: Στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα η σουηδική εταιρεία μπαταριών
- Ένωση Σούπερ μάρκετ: Τί τιμές περιμένουμε το 2025, η έλλειψη προσωπικού και η άμεση δράση σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ
- Ταμείο για την Κοινωνία των Πολιτών: Η Νορβηγία χρηματοδοτεί με 14,3 εκατ. ευρώ την Ελλάδα
- Aegean Airlines: Συνεχίζει την κερδοσκοπία με τις τιμές των εισιτηρίων εις βάρος ταξιδιωτών, προκαλώντας αντιδράσεις
- Βρετανία: Οι σιδηρόδρομοι επανέρχονται στα χέρια του κράτους
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις