Ενέργεια

ΔΕΣΦΑ: ΦΕΚ πήρε ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Β. Μακεδονίας

Financialreport.gr

Το έργο προϋπολογισμού σχεδόν των 92 εκατ. ευρώ πρόκειται να διασυνδέει το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας

Μπρος ολοταχώς προχωράει η ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της Βόρειας Ελλάδας στον ενεργειακό διάδρομο των Βαλκανίων, καθώς ο πολυαναμενόμενος αγωγός του ΔΕΣΦΑ που συνδέει την Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία έλαβε άδεια εγκατάστασης από το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης που έλαβε έγκριση από το Υπουργείο με απόφαση δημοσιευμένη στο ΦΕΚ στις 15 Απριλίου, θα επεκτείνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κιλκίς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και θα διασυνδέει τη Νέα Μεσημβρία με τους Ευζώνουες και τη Γευγελή.

Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ ανέθεσε την τεχνική εκτέλεση και επίβλεψη των εργασιών στην ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ενώ κάποια τμήματα μελετών ανατέθηκαν στην C&M Engineering S.A. και τη Management Force S.A..

Το έργο

Σύμφωνα με το δημοσιευμένο ΦΕΚ, ο αγωγός ξεκινά από Βαλβιδοστάσιο στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης μέσα στο χώρο του υπάρχοντος Κέντρου Λειτουργίας και Συντήρησης Βόρειου Τομέα ΕΣΜΦΑ Νέας Μεσημβρίας (ο υπάρχον αγωγός). Ως εκ τούτου, ο νέος αγωγός Φ.Α. «Νέα Μεσημβρία – Εύζωνοι/Γευγελή» θα διέρχεται από τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κιλκίς συνολικού μήκους 54.524 μέτρων και θα καταλήγει στην Τοπική Κοινότητα Ευζώνων, Ιδωμένη/ Γευγελή όπου θα κατασκευαστεί o Μεθοριακός Μετρητικός Σταθμός U-7550, για τον οποίο ο ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να λάβει εκ νέου έγκριση.

Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού σχεδόν των 92 εκατ. ευρώ, πρόκειται να διασυνδέει το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας για τη γείτονα χώρα, καθώς και θα συνεισφέρει στην αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος της Ελλάδας. Τέλος,το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2026.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τα 53.250 μ του αγωγού θα είναι διαμέτρου 30 ιντσών και τα τελευταία 1.274 μ. θα είναι διαμέτρου 28 ιντσών για λόγους συμβατότητας με το σύστημα μεταφοράς ΑΦΑ της Βόρειας Μακεδονίας.

Η δημοσιευμένη απόφαση προβλέπει πίεση σχεδιασμού 80 barg και θερμοκρασίες από -20°C (χειμερινές συνθήκες) έως και +80°C, ειδικά για τα υπέργεια τμήματα.

Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, βαλβιδοστάσια (Line Valve Stations) για την απομόνωση φυσικού αερίου σε περιπτώσεις συντήρησης ή ανάγκης, και σταθμούς αποστολής/παραλαβής Ξέστρων (Scraper Launcher/Receiver Stations) απαραίτητους για την τακτική συντήρηση και τον καθαρισμό του αγωγού, οι οποίοι θα είναι οι εξής:

• Σταθμός Αποστολής Ξέστρου στη Ν. Μεσημβρία Θεσσαλονίκης

• Βαλβιδοστάσιο στην περιοχή του οικισμού Γυναικόκαστρο Κιλκίς.

• Σταθμός Υποδοχής Ξέστρου και Σταθμός Αποστολής Ξέστρου «SCR (L) (U- 7540)» στην περιοχή Ποντοηράκλειας Κιλκίς.

Σε κάθε βαλβιδοστάσιο και σταθμό ξέστρου θα υπάρχει κτίριο Ελέγχου, σύμφωνα με την δημοσιευμένη.

Επόμενα βήματα

Η εν λόγω απόφαση αφορά την έγκρισης εγκατάστασης και όχι την έγκριση λειτουργία του αγωγού. Το σχετικό αίτημα για έγκριση λειτουργία του θα πρέπει να καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και εντός της διάρκειας ισχύος της απόφασης έγκρισης εγκατάστασης.

Για να καταστεί δυνατή η έναρξη λειτουργίας του αγωγού, απαιτείται να υποβληθεί ένας φάκελος με μια σειρά από έγγραφα τα οποία θα τεκμηριώνουν την ολοκλήρωση και συμμόρφωση με τις τεχνικές, πολεοδομικές και νομοθετικές απαιτήσεις. Τα προαπαιτούμενα έγγραφα θα είναι τα εξής:

1. Υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας ΔΕΣΦΑ Α.Ε ότι η εγκατάσταση του αγωγού έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τη χορηγηθείσα έγκριση εγκατάστασης, τις απαιτούμενες μελέτες και τις διατάξεις του τεχνικού κανονισμού

2. Υπεύθυνες δηλώσεις του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας ΔΕΣΦΑ Α.Ε ώστε να επιβεβαιώσει ότι το εν λόγω έργο επιτηρείται και συντηρείται υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις και ανθρώπους και ότι έχουν εκπονηθεί οι κατάλληλες τεχνικές μελέτες

3. Το πιστοποιητικό πυροπροστασίας της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσία

4. Η άδεια δόμησης από την αρμόδια πολεοδομική αρχή

5. Τελικό Πιστοποιητικό επιθεώρησης των δοκιμών καθώς και αξιολόγηση της καταλληλότητας των εξαρτημάτων,

καθώς και μια σειρά από τεχνικά έγγραφα: σχέδια, πρόγραμμα συντήρησης και επιτήρησης και άλλα, που είναι απαραίτητα για τη θέση σε λειτουργία του αγωγού.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu