Για τους εμβολιασμούς και την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, τις μεταλλάξεις και τα επόμενα βήματα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης. Ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρθηκε στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε υγειονομικούς και ηλικιωμένους και εξήγησε ότι η ανοσία της αγέλης αφορά τη μετάδοση, όχι την πίεση στο σύστημα υγείας. “Αν εμβολιάσουμε περισσότερο τους ανθρώπους που είναι πιο ενεργοί στην κοινωνία, δηλαδή τους νέους αντί για τους ηλικιωμένους, ίσως πετυχαίναμε καλύτερο αποτέλεσμα, όσον αφορά τη μετάδοση”, εκτίμησε.
Τα κρούσματα, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα είναι υψηλά μέχρι τα μέσα Ιουνίου. “Αν φτάσουμε τους αριθμούς που πρέπει μέχρι τον Ιούνιο θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι μόνο, που η μετάδοση είναι χαμηλή. Αυτό φυσικά δεν φτάνει για το χειμώνα”, τόνισε.
Σχετικά με τις ελευθερίες των εμβολιασμένων και το αν θα μπορούσαν να βγάλουν τις μάσκες ο καθηγητής είπε ότι “αν πέσουμε στα κρούσματα που είχαμε πέρσι το καλοκαίρι οι εμβολιασμένοι μπορούν να μη φορούν μάσκα στους εξωτερικούς χώρους.”
Επεσήμανε, δε, ότι με τα επίπεδα κρουσμάτων που έχουμε τώρα στην Ελλάδα δε μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα. Επίσης, ξεκαθάρισε πως θα αργήσει κι αυτό αν δεν εμβολιαστούν όλοι.
Ο κ. Δερμιτζάκης διευκρίνισε πως “οι ελευθερίες των εμβολιασμένων δεν είναι μόνο συνάρτηση του ‘κάνω το εμβόλιο’, είναι και συνάρτηση του πώς κυκλοφορούν τα κρούσματα. Αυτό το μικρό ποσοστό πιθανής ασθένειας, αλλά και μετάδοσης του ιού, κάνει τον εμβολιασμένο πιο ευαίσθητο και πιο μεγαλοσυμμέτοχο στη μετάδοση.”
Τόνισε, μάλιστα, ότι για να έχουν ελευθερίες οι εμβολιασμένοι πρέπει να πέσουν τα κρούσματα. Στην περίπτωση όμως που ο εμβολιασμένος μολυνθεί από τον ιό, ξεκαθάρισε ότι δεν θα νοσήσει σοβαρά.
Επίσης, ο εμβολιασμός εμποδίζει τη μετάδοση.
Για μια νέα μετάλλαξη που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και πιθανόν πιο ανθεκτική στα εμβόλια, ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι γενικότερα υπάρχουν κάποιες μεταλλάξεις που κάνουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, όμως υπάρχουν δύο κατηγορίες ανοσίας.
“Υπάρχει η ανοσία που έχει σχέση με τα αντισώματα και η κυτταρική ανοσία. Έχει φανεί από μελέτες ότι η κυτταρική ανοσία δεν επηρεάζεται από καμία μετάλλαξη. Επομένως, δεν πρέπει να ανησυχούμε για τις μεταλλάξεις.”, επεσήμανε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Honda και Nissan ξεκίνησαν επίσημα τις διαπραγματεύσεις για συγχώνευση – «Εμβόλιμη» η Mitsubishi
- Bloomberg: Οι οικονομολόγοι φρενάρουν την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 1% για το 2025
- L’Oréal: Εξαγοράζει τα νοτιοκορεάτικα καλλυντικά Dr.G
- Jumbo: Αγορά μετοχών αξίας 989.712 ευρώ
- Νέο επίδομα ανεργίας: Με σταθερό και μεταβλητό ποσό και έως και 16 μήνες
- Μητσοτάκης από υπουργικό συμβούλιο: Έθεσε τις προτεραιότητες του 2025
- Σε διαβούλευση το «ΔΙΑΤΗΡΩ Ιδιωτικού Τομέα» από το υπουργείο Περιβάλλοντος
- Πεσκόφ διαψεύδει Bild για Άσμα Άσαντ: Δεν θέλει διαζύγιο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις