Επιχειρήσεις

ΔΕΠΑ Υποδομών: Ανοίγουν οι προσφορές την επόμενη εβδομάδα

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν εντός του Σεπτεμβρίου.

_x000D_

Οι διεκδικητές είναι στην ουσία δύο, ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών τουλάχιστον έξι σχήματα είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

_x000D_

Προς το παρόν το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει αναλάβει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών μαζί με την ΔΕΠΑ Εμπορίας και την Υπόγεια Αποθήκης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) στη Νότια Καβάλα, έχει λάβει τις τεχνικές προσφορές και βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης των νομιμοποιητικών εγγράφων του φακέλου Α’ των ενδιαφερομένων.

_x000D_

Σύμφωνα με πληροφορίες η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της επόμενης εβδομάδας, ενώ γίνεται λόγος και για υποβολή βελτιωμένης προσφοράς και έπειτα θα ακολουθήσει η διαδικασία για την ανάδειξη του πλειοδότη, η οποία τοποθετείται περί τα τέλη του 2021.

_x000D_

Οι υποψήφιοι

_x000D_

Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών είχαν εκδηλώσει από τον περασμένο Ιούλιο έξι σχήματα. Αυτά ήταν τα εξής:

_x000D_

    _x000D_
  • EPH
  • _x000D_

  • Italgas
  • _x000D_

  • First State Investments
  • _x000D_

  • KKR
  • _x000D_

  • Macquarie
  • _x000D_

  • κοινοπραξία SINO-CEE FUND & Shanghai Dazhong Public Utilities
  • _x000D_

_x000D_

Ωστόσο, δεν είχαν εκδηλώσει όλοι το ίδιο ενδιαφέρον και από ότι φαίνεται η «μάχη» θα δοθεί μεταξύ δύο εταιριών με εμπειρία στα δίκτυα φυσικού αερίου με βάση την Κεντρική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

_x000D_

Η πρώτη είναι η τσεχική EPH, η οποία έχει ισχυρή βάση στην Κεντρική Ευρώπη και διαχειρίζεται δίκτυα φυσικού αερίου σε Τσεχία, Σλοβακία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ουγγαρία και Πολωνία.

_x000D_

Η EPH εκτός από τη διανομή αερίου στις παραπάνω χώρες δραστηριοποιείται επίσης σε ένα πλήθος τομέων όπως παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά του φυσικού αερίου καθώς και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

_x000D_

Να υπενθυμίσουμε πως η EPH έχει σχετική εμπειρία στις διαγωνιστικές διαδικασίες στη χώρα μας καθώς είχε υποβάλει προσφορά στον πρώτο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και το Μελίτη, χωρίς ωστόσο να υποβάλει προσφορά για το δεύτερο διαγωνισμό.

_x000D_

Πάγια τακτική της είναι να υποβάλει χαμηλές προσφορές στους διαγωνισμούς που συμμετέχει, καθώς αποσκοπεί σε αγορές με μικρό κόστος. Μένει, επομένως, να δούμε εάν θα ακολουθήσει αυτό το modus operandi και στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

_x000D_

Η δεύτερη εταιρία που διεκδικεί τη ΔΕΠΑ Υποδομών είναι η ιταλική Italgas. Η εταιρία έχει υπάρξει μέρος της ιταλικής Snam,η οποία αποτελεί διαχειριστή του ΔΕΣΦΑ μέσω της κοινοπραξίας Senfluga, έως το 2016.

_x000D_

Η Italgas διαχειρίζεται το 34% των δικτύων φυσικού αερίου στην Ιταλία και αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο διαχειριστή σε ευρωπαϊκό επίπεδο με 70.000 χιλιόμετρα δικτύου, καθώς επίσης παρέχει αέριο σε 1.800 δήμους.

_x000D_

Το πακέτο της ιδιωτικοποίησης

_x000D_

Όποιος και αν είναι ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία προς το παρόν ανήκει κατά 65% στο ΤΑΙΠΕΔ και 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια.

_x000D_

Το πακέτο της ιδιωτικοποίησης περιλαμβάνει το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της Δημόσιας Εταιρίας Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), καθώς και το 51% της Εταιρίας Διανομής Αερίου Θεσσαλίας-Θεσσαλονίκης (ΕΔΑ ΘΕΣΣ).

_x000D_

Για το υπόλοιπο 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, το οποίο και ανήκει στην Eni Gas e Luce, αναμένεται να υποβληθεί ξεχωριστή προσφορά αλλά  η εταιρία φαίνεται πρόθυμη να παραχωρήσει το μερίδιό της για να επικεντρωθεί στη λιανική εμπορία φυσικού αερίου και ρεύματος

_x000D_

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu