Πολιτική

Δένδιας σε Lavrov: Γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές η Τουρκία

Θέμα πώλησης ρωσικών όπλων στην Τουρκία έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Ρώσο ομόλογό του Sergei Lavrov, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
«Δυστυχώς σε όλες τις περιπτώσεις που συζητήσαμε κοινός παρονομαστής ήταν η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Η Τουρκία έχει καταστεί γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
«Ενημέρωσα τον κ. Lavrov για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.
Είναι φανερό ότι επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης.
Αποδεικνύει ότι περιφρονεί τις εκκλήσεις φίλων και εταίρων και τα λόγια της στερούνται αξιοπιστίας.
Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπιστεί στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.
Προηγήθηκε η κατ΄ιδίαν συνάντηση Δένδιας – Lavrov, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να δηλώνει:
«Στη συνάντησή μας επιβεβαιώσαμε τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – Ρωσίας και συζητήσαμε για την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μας».
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν “Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021”.
Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, η επίσκεψη του κ. Lavrov στην Αθήνα σηματοδοτεί την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων.
Υπάρχει ευρύτατο έδαφος για τις ελληνορωσικές σχέσεις μετά και την κατανόηση του ποιοι αποτελούν τον ταραξία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Πάντα η Ελλάδα υποστήριζε και υποστηρίζει ότι η Ρωσία είναι ένα αναπόσταστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ασφάλειας, σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Από την πλευρά του, ο Lavrov έκανε λόγο για πολλά προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο, τα οποία πρέπει να επιλυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα συναντηθεί στις 17:00 το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ενώ στις 18:00 το απόγευμα θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Image
Image

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους να καθορίσει στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά του ύδατα

Τη θέση ότι είναι κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους να καθορίσει στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά του ύδατα διατύπωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
Σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Lavrov υποστηρίζει ότι «όταν προκύπτει ζήτημα οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», κάνοντας ρητή αναφορά στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα, στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Lavrov διαμηνύει ότι η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.
Παράλληλα ο Ρώσος ΥΠΕΞ εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας για τα Βαρώσια και καθιστά σαφές πως έρχεται σε αντίθεση με μια σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Όπως λέει, οι οιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες εμποδίζουν τη διαμόρφωση της εποικοδομητικής ατμόσφαιρας και δημιουργούν πρόσθετες επιπλοκές στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστική διευθέτηση αυτού του παλιού προβλήματος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu