Πολιτική

Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδοντας «διαρροές»

Εντείνονται εντός της Κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, με επιπλέον έδρες για το πρώτο κόμμα. Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, οι διαχωριστικές γραμμές που έχουν υψωθεί μεταξύ της κυβερνώσας παράταξης και του ΠΑΣΟΚ, του μοναδικού μέχρι πρότινος δυνητικού κυβερνητικού εταίρου της Νέας Δημοκρατίας, δείχνουν αξεπέραστες, οπότε και οι μετεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων φαντάζει απαγορευτική.

Μπροστά στο αδιέξοδο της ακυβερνησίας του τόπου, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσουν σε δεύτερη αλλαγή του εκλογικού συστήματος, μολονότι ο πρωθυπουργός -και επιμένει σε αυτό μέχρι και τώρα- έχει αρνηθεί κατ’ επανάληψη να προβεί σε μια τέτοια κίνηση.

Χθες, το θέμα τέθηκε δημοσίως από τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Βουλευτή Λάρισας, Μάξιμο Χαρακόπουλο, ενώ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις οι γαλάζιοι κοινοβουλευτικοί που συμφωνούν με την ανάγκη νέας παρέμβασης στο θέμα λόγω της ανάγκης κυβερνησιμότητας της χώρας είναι αρκετοί περισσότεροι.

«Αυτό είναι ένα θέμα, που είναι αλήθεια ότι απασχολεί, με την έννοια ότι ένας βασικός στόχος και αδυναμία σήμερα είναι η έλλειψη σταθερότητας που απειλεί τον τόπο», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιταλία, μετά την πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι και την «τεράστια επίθεση που δέχεται στα ομόλογά της από τις αγορές».

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρακόπουλος πρότεινε «να ξαναδούμε το ζήτημα του εκλογικού νόμου και να επανέλθουμε ενδεχομένως στο μπόνους των 50 εδρών, που έδινε ο προηγούμενος νόμος στο πρώτο κόμμα, προκειμένου να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γιατί το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι αστάθεια».

Ένα από τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της νέας αλλαγής στο εκλογικό σύστημα είναι η δημόσια τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν θα συναινούσε σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Εκτιμούν δε ότι τη συγκεκριμένη πρόταση θα πρέπει να στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον στην Κουμουνδούρου πιστεύουν -όπως διατείνονται δημοσίως- ότι θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές.

Υπουργικό Συμβούλιο

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση θέλει να αλλάξει την ατζέντα του δημοσίου διαλόγου και να περάσει σε δεύτερη μοίρα το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών. Σε αναμονή της πολυπόθητης κοινής ευρωπαϊκής δράσης, ενεργειακή κρίση και ακρίβεια εκτιμάται πως θα κυριαρχήσουν και πάλι επανερχόμενες στην κορυφή της ατζέντας των πολιτικών κομμάτων, με τους επόμενους μήνες να θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολοι. Τα θέματα της καθημερινότητας εξακολουθούν να βρίσκονται στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού, ο οποίος για το λόγο αυτό θα προεδρεύσει σήμερα του υπουργικού συμβουλίου το οποίο θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μεταξύ άλλων, θα γίνει παρουσίαση από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο για τις «ρυθμίσεις εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος», από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση των εταιρειών ΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., καθώς και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων.

Επίσης, εισηγήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για το Εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των ανηλίκων.

Και όλα αυτά, ενόψει της ΔΕΘ για την οποία οι προετοιμασίες σχετικά με το καλάθι με τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις συνεχίζονται πυρετωδώς. 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu