Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Βγάζουν το «Δ» που τόσο ενοχλούσε…

Τη μείωση της συμμετοχής τους στη ΔΕΗ σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας, με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρεία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία, θα εξετάσουν το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ.

_x000D_

Η κίνηση αυτή, θα εξεταστεί σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό, με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

_x000D_

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπερταμείου, τόσο το ίδιο, όσο και το ΤΑΙΠΕΔ που αποτελεί θυγατρική του, ως βασικοί μέτοχοι με ποσοστό 34% και 17% αντίστοιχα στη ΔΕΗ, δηλώνουν ότι στηρίζουν πλήρως το στρατηγικό πλάνο και το όραμα της διοίκησης της επιχείρησης, που στοχεύει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της και την επιδίωξή της να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

_x000D_

Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να μειώσει την συμμετοχή του στη ΔΕΗ σε ποσοστό κάτω από 51% μετά την αύξηση κεφαλαίου των 750 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η εταιρεία την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου το απόγευμα.

_x000D_

Η ανακοίνωση του Υπερταμείου

_x000D_

«Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της ΔΕΗ Α.Ε. της 23ης Σεπτεμβρίου 2021, το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ -Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) και η θυγατρική του, ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) – ως βασικοί μέτοχοι με ποσοστό 34% και 17% αντίστοιχα, δηλώνουν ότι στηρίζουν πλήρως το στρατηγικό πλάνο και το όραμα της Διοίκησης της ΔΕΗ, που στοχεύει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της και την επιδίωξή της να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

_x000D_

Η χώρα μας κάνει εξαιρετικά βήματα στην ενεργειακή μετάβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ΔΕΗ μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Με τη νέα της στρατηγική, η ΔΕΗ, εστιάζει στην «πράσινη ενέργεια» και στην αποτελεσματικότητα μέσα από μία ισχυρή και υγιή οικονομική θέση, ώστε να μπορέσει να στηρίξει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους καταναλωτές και να διασφαλίσει επάρκεια στη διανομή ενέργειας δίνοντας προτεραιότητα στο περιβάλλον.

_x000D_

Το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και η θυγατρική του, ΤΑΙΠΕΔ έχουν ως βασικό στόχο από την ίδρυσή τους την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τη χώρα.

_x000D_

Στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία».

_x000D_

Όμως στην ανακοίνωση αναφέρεται πως Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν «τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ».

_x000D_

Αυτό σημαίνει ότι οι παραπάνω εταιρείες δεν θα συμμετέχουν με το ποσοστό που τους αναλογεί στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με αποτέλεσμα η συμμετοχή τους μετά την αύξηση κεφαλαίου να περιοριστεί στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας σε ένα ποσοστό γύρω από το 34%. Συνεπώς η πλειοψηφία των μετοχών θα ελέγχεται από ιδιώτες επενδυτές θεσμικούς και άλλους, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο και για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

_x000D_

Ο ΔΕΔΔΗΕ και η Macquarie

_x000D_

Σήμερα ανακηρύχθηκε από τη ΔΕΗ η Macquarie ως ο προτιμητέος επενδυτής για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία όμως δεν αναλαμβάνει και το management, καθώς αυτό παραμένει στη ΔΕΗ.

_x000D_

Όμως με την αποχώρηση του δημοσίου από τη θέση πλειοψηφούντος μετόχου, τότε τυχόν στρατηγικός επενδυτής στη ΔΕΗ θα μπορεί να ελέγξει και το management τόσο της ΔΕΗ, όσο και της θυγατρικής της, του ΔΕΔΔΗΕ.

_x000D_

Το «οδοιπορικό» της ΑΜΚ της ΔΕΗ

_x000D_

Ως τις αρχές Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, κατά περίπου 750 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε πριν λίγο το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.

_x000D_

Η οριστική έγκριση θα δοθεί από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου ενώ σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών και έχουν προκύψει ενδείξεις για σημαντικό ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση.

_x000D_

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν προορίζονται για ενίσχυση του επενδυτικού προγράμματος, το οποίο αυξάνεται στα 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο:

_x000D_

– 9,1 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών), η οποία μεταφράζεται σε στόχο για λειτουργικά κέρδη ύψους 1,7 δισ. ευρώ,

_x000D_

– τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή,

_x000D_

– την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.

_x000D_

Σε ό,τι αφορά τους υφιστάμενους μετόχους (σημειώνεται ότι το Δημόσιο ελέγχει σήμερα το 51% των μετοχών της εταιρείας) η απόφαση του ΔΣ προβλέπει ότι:

_x000D_

«Η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου προτείνεται να γίνει με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης, εντούτοις προτείνεται να δύναται να ισχύσει ένας μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής για τη διάθεση των Νέων Μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της Εταιρείας που θα συμμετάσχουν στη Συνδυασμένη Προσφορά».

_x000D_

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης δήλωσε:

_x000D_

«Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα δώσει την ευκαιρία στη ΔΕΗ να ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει απτά αποτελέσματα, καθώς και να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη ψηφιακή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας. Με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ θα μπορέσει να επιταχύνει το επενδυτικό της πλάνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με στόχο τη σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα μπορέσει να αξιοποιήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι οριστικές αποφάσεις για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου θα ληφθούν από την επερχόμενη Γενική Συνέλευση».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu